keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut"Hän meni, hirtti itsensä, ei jäljellä yhtäkään."

Christie, Agatha: Kymmenen pientä neekeripoikaa / Eikä yksikään pelastunut
Julkaistu: 1981

Takakannesta: "Yksinäisellä saarella sijaitsevaan loistohuvilaan on kutsuttu kymmenen vierasta. Mutta kuka heidät on kutsunut? Ja miksi? Jokaisen huoneen seinältä löytyy pahaenteinen lastenloru kymmenestä pienestä neekeripojasta, joista yksikään ei pelastunut... Tunnelma tiivistyy uhkaavaksi, yksi toisensa jälkeen vieraat joutuvat toteamaan lorun kammottavan yhtäpitävyyden todellisuuden kanssa... Agatha Christietä on aina kiehtonut suljetun murhan ongelma - kaikki epäillyt kuuluvat pieneen rajoitettuun ryhmään. Tässä kuuluisimmassa, agathamaisimmassa ja loistavimman menestyksen saavuttaneessa kirjassaan hän käsittelee mestarillisesti juuri tätä teemaa, sekoittaa johtolangat ja tyrmää täysin kaikki lukijan arvailut."

Tämä kirja on ensimmäisiä niin sanotusti aikuisten kirjoja, joita olen aikoinani lukenut. Olen sen jälkeen lukenut kirjan pariin kertaan uudestaan. Kirja on mielestäni aina ollut hyvin jännittävä ja kiehtova. Ensimmäisellä kerralla minusta oli mielenkiintoista selvittää, kuka kymmenestä saarelle kutsutusta vieraasta oli murhaaja. Seuraavalla kerralla oli jännittävää seurata murhaajan jäljillä. Myöhemmin kirjan lukee nostalgian vuoksi, mutta aina se silti pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti.

Kirjan hahmoilla on mielenkiintoinen puhetyyli ja sivistyneet käytöstavat. Heillä jokaisella on myös vaiherikas menneisyys. Hahmoja löytyy kirurgista yksityisetsivään, opettajasta sotaveteraaniin sekä hovimestarista tuomariin.

Kirjan nimestä voisi kertoa sen verran, että kirjan alkuperäinen nimi on Ten Little Niggers, mutta se on ongelmallinen, sillä neekeri sana on nykyään rasistinen sana. Myöhemmin kirjan nimi muutettiin muotoon And Then There Were None. Suomessa on käytetty Eikä yksikään pelastunut nimeä vuosina 1940-1956 sekä 2003 alkaen. Nimeä Kymmenen pientä neekeripoikaa käytettiin vuosina 1968-1999.

Voin suositella tätä kirjaa kaikille ensinnäkin yleissivistyksen vuoksi ja toisekseen koska kirja on varmaankin jännittävin suljetun paikan arvoitus, mitä olen koskaan lukenut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!