torstai 10. syyskuuta 2015

Stephenie Meyer: Houkutus"I´m not afraid of you. I´m only afraid of losing you.

Meyer, Stephenie: Houkutus (2005)
Meyer, Stephenie: Uusikuu (2007)
Meyer, Stephenie: Epäilys (2008)
Meyer, Stephenie: Aamunkoi (2009)

Isabella "Bella" Swan muuttaa äitinsä luota isänsä luokse sateiseen pikkukaupunkiin Forksiin. Hän aloittaa koulunkäynnin paikallisessa koulussa ja tapaa heti ensimmäisenä koulupäivänä salaperäisen ja komean sekä oudosti Bellaa kohtaan käyttäytyvän Edward Cullenin. Bella ei osaa olla ajattelematta Edwardia eikä Edward Bellaa. Vaikka kuinka he yrittävät pysyä erossa toisistaan, he jostain syystä aina ajautuvat toistensa lähelle. Eräänä päivänä auto ajaa melkein Bellan päälle, jolloin Edward pelastaa hänet yliluonnollisten voimiensa avulla. Bella ryhtyy heti selvittämään, mistä on kysymys. Tarinassa esiintyy myös perhetuttu Jacob Black, joka on aina ollut ihastunut Bellaan.

Luin joitain vuosia sitten nämä kirjat, koska halusin olla paremmin perillä siitä, mistä kaikki nuoret oikein puhuivat. Halusin myös tietää, mikä näissä kirjoissa ja tässä aiheessa kiinnostaa niin monia. Lisäksi olen aina pitänyt vampyyreista aiheena. Lainasin kirjat kirjastosta ja ryhdyin kahlaamaan niitä läpi. Kuuntelin tunnelman ylläpitämiseksi viulumusiikkia ja annoin uudenlaisen vampyyritarinan liukua silmieni eteen. Olin hieman skeptinen, sillä olin aiemmin yrittänyt ja yrittänyt - huonoin tuloksin - katsoa ensimmäisen kirjan pohjalta tehtyä elokuvaa. Se tuntui mielestäni erittäin kliseiseltä, yliampuvalta ja yltiöromanttiselta - sellaiselta, jota aikuiset eivät vain pysty katsomaan naama peruslukemilla. Kirjojen lukemisen jälkeen ymmärsin, miksi ne houkuttavat teinityttöjä. Ne laittavat selvästi murrosikäisten hormonit hyrräämään. Kirjat vatvovat ja vatvovat tuntemuksia ja itsetunnollisia kysymyksiä. Osasin katsoa myös kaiken sen siirapin taakse itse tarinaan ja huomasin pitäväni Bellasta ja hänen kasvutarinastaan. Hän selvästi tarvitsi itselleen jonkun, joka nosti hänen itsetuntoaan ja joka piti huolta hänestä, jolla on kaksi vasenta jalkaa.

Annan kirjoille kolme tähteä. Kirjoissa oli hieman liikaa siirappia ja draamaa. Kolme tähteä ne ansaitsivat uudenlaisesta vampyyrikuvasta sekä ihmisen ja vampyyrin välisestä rakkaustarinasta. Kirjoissa esiintyvät ihmissudet olivat vain plussaa.

1 kommentti:

  1. Näistä olen lukenut vain ekan kokonaan ja muita sieltä täältä. Ei oikein vakuuttanut. Liian imelää.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!