sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Jostein Gaarder: Sofian maailmaGaarder, Jostein: Sofian maailma
Julkaistu: 1994

Sofia Amundsen on norjalainen 14-vuotias tyttö, joka saa eräänä päivänä nimettömän kirjeen, jossa lukee vain "kuka sinä olet". Tästä alkaa Sofian tutkimusretki filosofian historiaan. Hän saa tutustua filosofeihin antiikin ajoilta 1900-luvulle asti. Sofia myös huomaa, että häntä ympäröivä maailma ei ole aivan sitä, mitä hän on luullut.

Luin kirjan lähinnä yleissivistyksen vuoksi. Tarinan muotoon kirjoitettu filosofian historia tuntui oikotieltä onneen. Aluksi kirja oli aika kovaa pakkopullaa, mutta sitten tarina alkoi soljua paremmin eteenpäin. Ajoittain filosofiset tekstit olivat väkinäisiä ja tuntui siltä kuin ne olisi väkisin väännetty tarinaan sopivaksi, mutta toisina hetkinä teksti oli jopa mielenkiintoista. Joissain kohdin aloin itsekin pohtia filosofisia kysymyksiä ja olemassa olon tarkoitusta. Loppu oli mielestäni hauska ja osuva.

Tutustuin ennen tämän postauksen tekoa muutamiin samasta kirjasta tehtyihin arvosteluihin. Monet ovat kokeneet kirjan möröksi kirjahyllyssään. Kirja ei heitä kiinnostanut oikeastaan yhtään, mutta se silti kummitteli mielessä ja vaati lukemista. Tällä perusteella suosittelen kirjaa kaikille, sillä se jää elämään omaan mieleen, siitä oppii uutta ja se laittaa ajattelemaan. Kirja kummittelee ennen lukemista ja kummittelee vielä enemmän lukemisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!