lauantai 12. syyskuuta 2015

Robert Jordan: Ajan Pyörän 1.osa



"Tästä tulisi kaikkien aikojen paras Bel Tine."

Jordan, Robert: Ajan Pyörän 1.osa: Vaarojen taival

Takakannesta: "Kaukana Kaksvirran kylässä asuva Rand al´Thor on maalaispoika, jonka rauhaisa elämä järkkyy miehuuden kynnyksellä. Hänen pieneen kotikyläänsä tunkeutuu vihollisia, jotka ovat kuin painajaisissa syntyneitä - puoliksi ihmisen, puoliksi eläimen hahmoisia. Saaliikseen hyökkääjät etsivät kolmea nuorukaista: he ovat Rand ja hänen parhaat ystävänsä, sepänkisälli Perrin ja alati kujeileva Mat. Nuorukaiset pakenevat yön selkään ja lähtevät matkaamaan kaukaiseen itään. Mukanaan heillä on salaperäinen lady Moiraine, velhotar ja noitanainen, johon ystävykset turvautuvat aloittaessaan vaarojen taipaleen. Ennen pitkää matkalaisten tiet eroavat, ja jokaisen on käytävä yksin kohtaloonsa, toteuttamaan omaa tehtäväänsä ajan suuressa kudelmassa. Vaarojen taival on ensimmäinen osa Ajan Pyörää, mahtavaa seikkailufantasiaa ikiaikaisista sankareista, joista yhdelle on suotu voima voittaa itse Pimeän valtias."

Tämä oli ensimmäinen fantasiakirja, jonka koskaan luin. Ihastuin sen erikoiseen ja taianomaiseen maailmaan sekä sen näyttävään kanteen. Kirja vilisi mitä eriskummallisempia nimiä kuten Aes Sedai, kaitsija, leikari... Lukeminen keskeytyi, kun jouduin tutkimaan kirjan takana olevaa sanastoa, mutta se ei haitannut, sillä olin niin uutukaisen kirjan lumoissa. Voiko tällaista edes olla olemassa?

Ostin vuosien saatossa kaikki sarjan kirjat omaksi. Ne ovat kovakantisia ja näyttäviä sekä rakkaita. Kirjat kertovat jännittäviä ja hauskojakin tarinoita monenlaisista ihmisistä, kansoista ja taruolennoista. Jotkut ovat sanoneet sitä liian pitkäksi ja hidastempoiseksi, mutta itse pidän verkkaisesta matkanteosta ja arvoitusten ratkaisemisesta pitkän kaavan mukaan. En halua tietää ratkaisua helpolla.

Olen lukenut tämän ensimmäisen osan moneen kertaan. Mielestäni se on nostalginen ja upea - kaiken alku. Siinä esitellään Aes Sedait sekä pimeyden hahmot; häiveet ja trollokit. Tapaamme myös leikareita (eräänlaisia kiertäviä tarinankertojia ja temppuilijoita) ja susia. Kirjasarjassa on yhteensä 25 suomennettua osaa. Kirjojen suomentaminen lopetettiin, kun kirjailija Robert Jordan (oikealta nimeltään James Oliver Rigney Jr) kuoli ja kun kirjojen myynti väheni, jolloin niiden suomentaminen ei ollut enää kannattavaa. (Lähteenä kustantamolta saatu sähköposti, kun kyselin aiheesta.) Brandon Sanderson otti viimeisten kirjojen käsikirjoitukset haltuunsa ja auttoi julkaisemaan loput kirjat. Englanninkielisissä kirjoissa osia on 14. Tämä johtuu siitä, että jokaisesta englanninkielisestä kirjasta tehtiin muutama suomenkielinen kirja. Kirjoihin on tehty myös yksi esiosa nimeltään New Spring eli Uusi kevät. Robert Jordan suunnitteli kahden muunkin esiosan tekemistä, mutta hän ei ehtinyt kirjoittaa niitä.

Lempihahmoistani sen verran, että pidän eniten Mat Cauthonista, joka on kirjan kujeilija ja onnenonkija. Hänen matkaansa tarttuu mielenkiintoisia esineitä ja hänen esi-isistään löytyy jännittäviä tarinoita. Myös hänen naisongelmansa nostattavat virneen huulille. Naishahmoista paras on mielestäni Nynaeve al´Meara. Hän tavaramerkkinsä on pitkä sivulla roikkuva letti, jota hän puristaa suuttuessaan. Hän on nuoresta iästään huolimatta kotikylänsä viisaus eli tavallaan parantaja. Hän on hyvin itsepäinen ja temperamenttinen. Nynaeve omistautuu täysillä rakastamilleen asioille.

Minusta on ollut aikoinaan hauska kirjoittaa omia tarinoita Ajan Pyörän maailmaan liittyen. Olen myös aiemmin haaveillut erilaisten fanitavaroiden, etenkin korujen, omistamisesta. Olen ainoastaan ostanut kirjoihin liittyvää musiikkia. Netissä vilisee paljon erilaisia piirustuksia ja muuta taidetta aiheeseen liittyen. Kirjoista on tehty myös sarjakuva ja paljon muitakin oheiskirjoja.

Suosittelen kirjasarjaa kaikille perinteisestä Taru sormusten herrasta tyyppisestä fantasiasta kiinnostuneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!