keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Veronica Roth: Allegiant"What if your whole world was a lie?"

Roth, Veronica: Allegiant
Kirjasarja: Osa 3
Muut osat: Osa 1 ja osa 2
Julkaistu: 2013

Tämä teksti sisältää juonipaljastuksia.

Osattomat ovat kukistaneet kaupungin johdon ja julistaneet kaikki osattomiksi. Osastoja ei siis enää ole ja niiden edustamisesta rangaistaan. Kaikille määrätään uudet tehtävät uudessa yhteiskunnassa. Osa kaupungin asukkaista haluaisi lähteä salaa tutkimaan, mitä kaupungin ulkopuolella on. Heidän ryhmittymäänsä kutsutaan ´allegiant´ nimellä. Pieni joukko lähetetään matkaan. Heidän joukossaan ovat muun muassa Tris, Tobias, Christina ja Peter.

Olin pitkään jumissa kirjan kanssa, sillä se sai minut jollain tavalla ärsyyntymään. Tykkäsin todella paljon ensimmäisestä kirjasta, sillä siinä kuvailtiin aivan uusi maailma, joka oli täynnä selvittämättömiä asioita. Päähahmo oli helposti lähestyttävä, mutta tässä kirjassa Tris on jollain tavalla liian ylimielinen ja voittamaton. Hän on myös kliseinen teini, joka kapinoi auktoriteetteja vastaan ja keskittyy enemmän omiin suhteisiinsa kuin tärkeisiin asioihin - paitsi ihan lopussa. Kirjassa on myös rasittavaa ja sekavaa se, että välillä kertojana on Tris ja välillä Tobias.

Kirja herätti monenlaisia ajatuksia. Pohdin, millainen yhteiskuntamalli olisi paras. Missä kirjan tapahtumapaikassa asuisin mieluiten. Missä eläisin tyydyttävimmän elämän. Kaupungissa, jossa on osastoja, voisi olla turvallinen olo, sillä kaikki tietäisivät, mihin kuuluvat. Jokainen saisi itse päättää, mitä tekisi lopun elämäänsä ja missä osastossa. Huonona puolena siinä on, että pitää ajatella vain järjellä, ei tunteilla. Oma perhe ja sukulaiset pitäisi unohtaa ja laittaa osasto heidän edelle. Pohdin myös, millaista olisi saada selville, että koko elämä on ollut vain yhtä suurta ihmiskoetta ja että mikään ei ole ollut totta, mitä on tehnyt ja kokenut. Millaista olisi kuulla, että oma äiti on koko ajan tiennyt, mistä kaikessa on kysymys ja mitä kaupungin ulkopuolella on tapahtunut, mutta hän ei ole kertonut mitään.

Koin kirjaa lukiessani tunteita laidasta laitaan. Aluksi olin iloinen, kun saisin vihdoin tietää, miten tässä kirjasarjassa käy. Sitten olin tylsistynyt, kun tapahtumat käsittelivät vain teinien välisiä suhteita toisiinsa ja vanhempiinsa sekä geneettistä löpinää. Oli myös inhottavaa lukea, kuinka niin sanotut puhdasgeeniset hallitsivat maailmaa mielensä mukaan ja alistivat väärin perustein niin sanotut geneettisesti vialliset ihmiset, vaikka koko geneettinen ajatus oli valhetta. Mieleeni nousivat ajatukset siitä, kuinka Hitler halusi, että vain puhdasrotuiset saisivat lisääntyä. Tunsin myös toiston tuomaa yllätyksettömyyttä, sillä olin vasta lukenut Labyrintti kirjasarjan, jossa myös oli kysymys ihmiskokeista, joissa tutkimus tehtiin isossa kontrolloidussa paikassa - jättimäisessä labyrintissa tai kaupungissa - ja joka videokuvattiin ja jota tarkkailtiin. Siinä oli myös ajatus siitä, että vain puhtaat viruksettomat ihmiset saivat lisääntyä keskenään ja luoda paremman ja terveen sukupolven. Yhteistä oli myös se, että hallitus rahoitti vain tutkimusta eikä auttanut kansalaisia. Seuraavaksi kirjan edetessä tunsin suurta jännitystä, kun viimein alkoi jotain tapahtua ja loppuhuipentuma lähestyä. Lopuksi koin suurta surua tapahtumien saamien käänteiden vuoksi, vaikka arvasinkin lopputuloksen ennakkoon kirjassa saamieni vihjeiden perusteella. Kirja oli myös hahmoilla tunteiden vuoristorataa. Tris ja Tobias kokivat matkan varrella monenlaisia tunteita ja ongelmia.

Olisin halunnut tietää, mitä maailmalle tapahtui. Alkoiko uusi ajatusmaailma levitä muuallekin? Paraniko köyhien asema maailmalla? Saivatko kaupungin asukkaat pitää pitkään oman koskemattomuutensa ja ajatusmaailmansa vai hyökättiinkö heitä vastaan? Kuinka Tobiaksen kävi? Löysikö hän vielä uuden rakkauden? Tuliko hänestä ja Christinasta kenties lopulta pari?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!