maanantai 14. syyskuuta 2015

Veronica Roth: Outolintu"Osasto ennen verta."

Roth, Veronica: Outolintu
Julkaistu: 2011
Roth, Veronica: Kapinallinen
Julkaistu: 2012

16-vuotias Beatrice "Tris" Prior on suuren päätöksen edessä. Hänen pitäisi valita, mihin osastoon hän muuttaisi asumaan loppuelämäkseen. Jäisikö hän Vaatimattomiin, jossa hänen vanhempansa ja veljensä asuvat, vai muuttaisiko hän Sopuisiin, Rehteihin, Uskaliaisiin tai Teräviin. Jokaisella osastolla on oma tehtävänsä, johon he ovat suuntautuneet. Trisin ei onneksi tarvitse päättää asiaa täysin yksin, sillä hänet testataan ennen päätöksen tekoa. Hän saa valita osastonsa joko testin mukaan tai tehdä päätöksensä itse. Testissä ilmenee kuitenkin ongelmia.

Tris on mielenkiintoinen hahmo, sillä hän katsoo elämää eri tavalla kuin muut. Hän kyseenalaistaa asioita ja haluaa tehdä parhaansa. Tris tekee nuorella iällä monia tärkeitä päätöksiä ja joutuu kiperiin tilanteisiin.

Rakastan tällaisia maailmanlopun jälkeiseen maailmaan sijoittuvia - eli post-apokalyptisia - kirjoja. Näitä on nyt onneksi muoti-ilmiön lailla kasapäin, esimerkiksi Nälkäpeli -kirjat ja Labyrintti -kirjat. Olisin kuitenkin toivonut näihin kahteen kirjaan enemmän selitystä sille, millaisessa maailmassa hahmot oikein elävät, mikä on johtanut tällaiseen tilanteeseen ja mitä sen paljon puhutun aidan toisella puolella on. Ehkä näihin kysymyksiin vastataan kolmannessa kirjassa, joka minulta on vielä lukematta, tai sitten kaikki jätetään lukijan mielikuvituksen varaan.

Kirjoista on tehty (yllätys yllätys) myös elokuvat, jotka olen nähnyt. Ensimmäisestä elokuvasta pidin, mutta toinen elokuva ei oikein puhutellut minua. Kirja oli paljon, paljon parempi. Kolmannesta kirjasta tehty elokuva Allegiant Part 1 tulee elokuvateattereihin joskus 18.3.2016. En ihan ymmärrä, miksi kolmas kirja pitää aina jakaa kahtia.1 kommentti:

  1. Olen lukenut vasta ensimmäisen osan, mutta katsonut kaksi elokuvaa ja pitänyt.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!