perjantai 30. joulukuuta 2022

Hannele Lampela: Talventaian tarinoita: Lohikäärmeen kirous

Talventaian tarinat jatkuvat. Gretan ystävä Are valmistautuu vuorostaan omaan koetukseensa. Hän matkaa Pentameroneen, jota hallitsee kuningas, jonka hovissa on kolmetoista kaunista prinsessaa. Are pääsee yhdeksi kaunottarista, mikä tuntuu ihanalta. Hän on aina kokenut olevansa ruma ja tyhmä. Kuningas vaatii Area kukistamaan lohikäärmeen, minkä jälkeen hän pääsisi asumaan linnan torniin. Mikä lopulta onkaan hirviö, joka Aren pitää voittaa?

"- jostain syystä hän vain halusi olla juuri sellainen kuin piti. Tuntui, että valtakunnassa oli tarkat säännöt siitä, miten piti käyttäytyä ja miltä piti näyttää." (s.176)

Kirjassa pohditaan toksisia käytösmalleja ja ulkonäkövaatimuksia. Lasten itsetunto on huono, jos he kuulevat alituiseen alentavia kommentteja vanhemmiltaan, aikuisilta ja ikätovereilta. Lapset kadottavat itsensä mukautuessaan toisten luomaan maailmaan. Kirja opettaa, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin on.

"Kerro, kerro, kuvastin, ken on maassa kaunehin?
Are pyöräytti silmiään.
'Paljon kiinnostaa.'" (s.19)

Aren tarinan ohella paljastuu hieman lisää uutta tietoa Talventaiasta ja sen perustajista. Vaikuttaa siltä, että he ovat halunneet luoda paikan, jossa kaltoin kohdellut lapset saavat kokea, miltä tuntuu, kun saa tukea, kannustusta ja ystävyyttä. Traumat on mahdollista voittaa sekä yksin että yhdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!