lauantai 10. joulukuuta 2022

Milly Johnson: Kirsikoita ja joulun taikaa

Kuusi ihmistä matkustaa autoillaan Yorkshiren halki Englannissa. Heidät yllättää vuosisadan lumimyrsky, minkä vuoksi he päätyvät hakemaan suojaa samasta majatalosta. Omistaja ei ole paikalla, mutta paikka on varustettu jouluksi tulevia asiakkaita varten kaikella, mitä jouluna saattaa tarvita. Bridge ja Luke ovat pitkään erossa ollut ja riitaisa aviopari, joka on viimein päättänyt hakea avioeroa. Mary kuljettaa pomoaan, ja ihastuksensa kohdetta, Jackia bisnestapaamiseen, joka kuitenkin peruuntuu. Aviopari Charlie ja Robin ovat matkalla Skotlantiin viettämään viimeistä joulua yhdessä, sillä Charlie on kuolemansairas. Joulun vietto eristyksissä muusta maailmasta tekee ihmeitä jokaiselle heistä.

"Kun vilkaisee ulos, voisi hyvin kuvitella, että aurinko on sammunut. Ehkä me kaikki olemme näyttelijöitä tosielämän katastrofielokuvassa.'" (s.154)

Tarinan asetelma on brittiläisen jouluinen ja näennäisen romanttinen. Majatalossa on lämmittävä takkatuli, perinteisiä brittiläisiä jouluruokia, lumimaisema ja sattumanvaraisesti yhteen kerääntynyt ihmisjoukko. Radiosta kuuluu joululauluja, ja ihmiset naljailevat toisilleen hyväntahtoisesti. Tarinan lopusta löytyy ripaus maagista realismia. En ole ihan varma, pidänkö ratkaisusta. Tarinassa esillä ovat sukupuoliroolit, erilaiset parisuhteet, työpaikkaromanssit, luokkaerot, varallisuus ja luksustuotteet ja -ruoka. Romantiikka genrenä on minulle haastava, sillä huomaan kiristeleväni hampaitani tarinoista nauttimisen sijasta.

"'Cocktailkirsikoiden tuoksusta tulee aina joulu mieleen', Charlie sanoi. 'Syön niitä vain joulukuussa, koska ne saavat minut aivan sekaisin odotuksesta.'" (s.158)

Kirjan lukeminen saa pohtimaan, mitä elämän kunnollinen 'eläminen' kenellekin tarkoittaa. Tarinan henkilöille se liittyy selvästi vaurastumiseen, puolison ja lasten hankkimiseen ja elämyshakuisuuteen. Kirsikoiden poimimiseen kakun päältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!