sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Matkalle maailman ympäri

Päätin Lukujonossa -blogin innoittamana aloittaa oman henkilökohtaisen haasteeni lukea kirjoja kaikista maailman maista. Ajatuksena on lukea kirjoja, joiden kirjailija on kyseisestä maasta. Hienoa toki olisi, jos kirjan tapahtumat sijoittuisivat kyseiseen maahan, mutta en silti rajaa sisältöä tarkemmin. Lisään listaan myös kirjoja, joita olen ennen tätä hetkeä lukenut.

Lähden siis liikkeelle tilanteesta, jossa olen tutustunut jo seuraaviin maihin:

Alankomaat - Ida Simons: Tyhmä neitsyt
Kirja kertoo 1920-30-luvun alankomaalaisista juutalaisyhteisöistä 12-vuotiaan Gittel tytön näkökulmasta katsottuna.

Australia - P. L. Travers: Maija Poppanen
Maija Poppanen kirjaimellisesti lennähtää Banksin perheen lastenhoitajaksi. Jane ja Michael sekä kaksoset John ja Barbara saavat heti huomata, että tulijassa on taikaa.

Espanja - Enrique Moriel: Ajattoman kaupungin varjot
Iätön mies elää Barcelonassa ajasta toiseen. Hän syntyy bordellissa prostituoidun lapseksi ja aloittaa vaiherikkaan, varjojen täyteisen elämänsä

Etelä-Korea - Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä
Neljän aikuisen lapsen äiti Park So-nyo katoaa Soulin metroasemalla Etelä-Koreassa. Lapset alkavat etsiä häntä ottamalla yhteyttä poliisiin ja jakamalla katoamisilmoituksia. Etsinnän aikana heidän mielessään askartelee lukuisia kysymyksiä äitiin liittyen. Heitä kalvaa myös suunnaton syyllisyys siitä, mitä he olisivat voineet tehdä toisin.

Irlanti - Cecelia Ahern: P.S. Rakastan sinua
Kolmekymppinen Holly on menettänyt aviomiehensä ja sielunkumppaninsa Gerryn vakavalle sairaudelle. Hän ei surun murtamana tiedä, mitä tehdä, kunnes hän vastaanottaa Gerryn lähettämän paksun kirjekuoren. Sieltä löytyy pienempiä kirjekuoria, jotka on tarkoitus avata kerran kuukaudessa yksi kerrallaan. Jokaisessa kirjekuoressa on pieni neuvo, joka auttaa Hollya eteenpäin elämässä.

Iso-Britannia - Arthur Conan Doyle: Baskervillen koira
Salapoliisi Sherlock Holmes saa vieraakseen tohtori James Mortimerin, joka välittää uutiset Sir Charles Baskervillen kuolemaan liittyvistä asianhaaroista. Holmes tapansa mukaan esittelee tohtori Watsonille päättelytaitojaan samalla opettaen häntä. Tapahtumat seuraavat toistaan, jolloin Watson huomaa pian olevansa syksyisillä Dartmoorin nummilla tiheä sumu, pimeys ja ujeltava ääni seuranaan. Hän päättää olla uskomatta seudulla vallitsevaa tarua koskien Baskervillen suvun jäseniä vainoavaa hornan hurttaa ja etsiä johtolankoja kuten mestarinsa Sherlock Holmes.

Italia - Niccolo Ammaniti: Minä en pelkää
9-vuotias Michele elää köyhässä italialaiskylässä vuonna 1978. Eräänä kuumana kesäpäivänä hän löytää järkytyksekseen syvästä kuopasta erittäin huonovointisen pojan. Pieni askel kerrallaan pojat ystävystyvät toistensa kanssa ja kuoppaan laitetun pojan arvoitus alkaa ratketa.

Japani - Akira Himekawa: The Legend of Zelda: Ocarina of Time Part 1
Tarina kertoo Link nimisestä pojasta, joka asuu Kokiri metsässä. Kokirit eivät koskaan kasva aikuisiksi, ja jokaisella heistä on oma keiju. Link on kuitenkin poikkeus, sillä keiju ei ole vielä tullut hänen luokseen. Eräänä yönä paha valtaa suuren deku puun, joka valvoo metsän rauhaa. Link päättää mennä auttamaan puuta ystäviensä kanssa. Tapaus johdattaa pojan seikkailusta toiseen valtakunnan jokaisella laidalla.

Kanada - Kim Izzo: Avioliitto Jane Austenin tapaan
Katherine Shaw työskentelee muotilehden toimittajana ja rakastaa Jane Austenin romaaneja. Hän elää hohdokasta elämää ja omaa laajan ystäväpiirin. Sitten Katen elämän suunta muuttuu. Hän menettää työpaikkansa, hän joutuu myymään kotinsa ja hänen isoäitinsä sairastuu. Ystävät yrittävät piristää häntä antamalla hänelle syntymäpäivälahjaksi aatelisarvon. Kate keksii hyödyntää puoliksi pilaillen keksittyä asiaa uudessa freelancetoimittajan työssään. Hän nimittäin kirjoittaa artikkelia siitä, kannattaako nykynaisen käyttää hyödyksi Austenin ideaa ja naida varakas mies.

Kolumbia - Laura Restrepo: Intohimon saari
Kirja kertoo tositapahtumiin perustuen siitä, kuinka Rámon Nonato Arnaud Vignon nimettiin presidentti Porfirio Diazin toimesta Clippertonin kuvernööriksi ja kuinka hän muutti saarelle asumaan yhdessä Alicia Roviran sekä sotilaidensa kanssa 1900-luvun alussa.

Nigeria - Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus
Kambili Achike on kasvamassa nuoreksi naiseksi katolista uskoa kiihkeästi harjoittavan isän tarkan valvonnan alla. Nigerialainen perhe on omaksunut uskonnon brittiläisiltä lähetyssaarnaajilta, joita isä palvoo mieluummin kuin kunnioittaa oman isänsä harjoittamia perinteitä. Tyranni-isä käyttää väkivaltaa motivoidakseen lapsiaan ja vaimoaan toimimaan paremmin. Perheen elämä alkaa pikku hiljaa muuttua, kun Kambili lähtee veljensä Jajan kanssa Ifeoma-tädin luokse serkkujaan tapaamaan.

Norja - Jostein Gaarder: Sofian maailma
Sofia Amundsen on norjalainen 14-vuotias tyttö, joka saa eräänä päivänä nimettömän kirjeen, jossa lukee vain "kuka sinä olet". Tästä alkaa Sofian tutkimusretki filosofian historiaan. Hän saa tutustua filosofeihin antiikin ajoilta 1900-luvulle asti. Sofia myös huomaa, että häntä ympäröivä maailma ei ole aivan sitä, mitä hän on luullut.

Pohjois-Korea - Bandi: Syytös
Kirjaan on koottu kommunismin vastaisia kertomuksia Kim Jong-ilin hallitsemasta 1990-luvun Pohjois-Koreasta, joka on sekä poliittisesti että taloudellisesti riippumaton ja omavarainen. Maassa vallitsee kastijärjestelmä, kollektiivisten rangaistusten järjestelmä sekä sosialistisesta taloudesta aiheutunut katastrofitilanne.

Ranska - Françoise Gilot, Carlton Lake: Elämä Picasson rinnalla
Espanjalainen taiteilija Pablo Picasso (1881-1973) eli Françoise Gilot´n kanssa Ranskassa vuodesta 1943 vuoteen 1953. Parille syntyi kaksi lasta, Claude ja Paloma. Erikoista heidän suhteessaan oli se, että Françoise oli Pabloa 40 vuotta nuorempi. Lisäksi hän piti kaiken aikaa yhteyttä elämänsä muihin naisiin, joita olivat Olga Koklova (jonka kanssa hän sai Paulo pojan), Marie-Thérèse Walter (jonka kanssa tytär Maya) ja Dora Maar.

Ruotsi - Mats Strandberg: Risteily
Uransa viimeisiä matkoja Tuhkolman ja Turun välillä seilaava Baltic Charisma on täynnä juhlivia ihmisiä. Autokannelta omaa hyttiään kohden liukuu äiti poikansa kanssa. Heissä on jotain vialla. Aivan kuin he eivät kuuluisia kuvaan.

Saksa - Angela Sommer-Bodenburg: Pikku Vampyyri
Rydiger vampyyri ja Anton seikkailevat yhdessä yötaivaalla lentäen ja hautausmaata koluten sekä muihin vampyyreihin tutustuen.

Suomi - Mika Waltari: Surun ja ilon kaupunki
Kaupunkiin saapuu rävähtämättömin silmin uutta elämäänsä tuijottava muukalainen, sairaalassa makaa tieteellisistä keksinnöistä haaveileva pieni poika, koulussa kapinoi kommunismia ihannoiva nuori mies ja kotonaan pohtii elämäänsä liikeasioissa menestynyt perheellinen mies. Sairaalassa on myös viimeistä elinpäiväänsä viettävä vanhapiika, joka haaveilee roskakirjallisuudesta, ja kotonaan kuljeksii luomisen tuskia poteva kirjailija. Tuskissaan on myös opettajana toimiva teologi, jonka omatunto ei osaa päättää, kuinka toimitaan oikein. Kaupungin surumieliset asukkaat heräävät yhdessä samaan aamuun, mutta kokevat eri asioita, jotka lopulta kietoutuvat yhdeksi kuvioksi.

Tanska - Mikkel Birkegaard: Libri Di Lucan arvoitus
Luca Campelli kuolee äkillisesti ja jättää Libri Di Luca nimisen kirjakaupan perinnöksi Jon pojalleen. Asianajajana työskentelevä Jon ei ole tavannut isäänsä vuosikymmeniin eikä ole kovin innokas ottamaan kauppaa harteilleen. Pian alkaa kuitenkin selvitä mitä erikoisempia asioita kauppaan liityen. Jon saa tietää, että hänen isänsä on kuulunut bibliofiiliseen salaseuraan, jonka jäsenet omaavat taianomaisia kykyjä, kuten kirjojen avulla manipulointia.

Uusi-Seelanti - AJ Penn: The Tribe: A New World
Kirja kertoo maailmanlopun jälkeisestä maailmasta, jossa kaikki aikuiset ovat kuolleet virukseen. Lapset ja nuoret ovat muodostaneet klaaneja selviytyäkseen kaaoksessa. Tarina alkaa siitä, mihin se päättyi Klaani nimisessä tv-sarjassa, jota näytettiin Yle:n kanavilla 2000-luvun alussa.

Viro - Ilmar Taska: Pobeda 1946
Tallinnassa eletään vuotta 1946. Toinen maailmansota on ohi, mutta se ei tarkoita virolaisille rauhaa, vaan Neuvostoliiton miehitystä. Valtion turvallisuuspalveluun kuuluva mies ajaa Pobedansa pienen pojan eteen. Hän on helposti johdateltavissa lapsekkuutensa vuoksi eikä hän osaa pelätä vierasta setää, vaikka äiti on häntä asiasta varoitellut. Poika ei myös muista äidin kieltoa olla puhumatta kotiin piilotetusta isästä, joka on Viron itsenäistymisen kannattaja, toisin sanoen kansanvihollinen.

Yhdysvallat - Robert Jordan: Ajan Pyörän 1.osa
Maalaispoika Rand al´Thorin kotikylään tunkeutuu pimeän vihollisia, minkä johdosta hän joutuu pakenemaan ystäviensä kanssa maailman ääriin ja takaisin.


Toivoisin, että vuoden päästä minulla olisi kasassa vähintään kaksitoista maata lisää. Olisiko teillä antaa kirjavinkkejä?

3 kommenttia:

 1. Mullakin sama projekti menossa, tosin en ole kovin pitkällä. Tässä kuitenkin pari vinkkiä maista, jotka jo mun listaltani löytyy.

  Argentiina - Samanta Schweblin: Houreuni
  Burundi - Gaël Faye: Pienen pieni maa
  Etelä-Afrikka - Sarah Lotz: Kolme
  Meksiko - Laia Jufresa: Umami
  Romania - E.O. Chirovici: Peilien kirja

  VastaaPoista
 2. Gael Faye Pienen pieni maa, Burundi
  Anilda Ibrahimi Punainen morsian, Albania
  Arundhati Roy Joutavuuksien jumala, Intia
  Elif Safak. Eevan kolme tytärtä , Turkki
  Kamila Shamsie Joka veljeään vihaa, Pakistan
  Petina Gappah Muistojen kirja, Zimbabwe

  VastaaPoista
 3. Tällainen kirjallinen maailmanvalloitus on ihanaa! Minullakin sellainen on ikuisuusprojektina käynnissä. Minulla on muuten hyllyssäni tuo Niccolo Ammanitin kirja, mutta en ole vielä lukenut. Pitäisikin ottaa lukuun asap.

  Minulla on blogissani aika runsas maalista, mutta ison osan olen lukenut enkuksi. Voisin suositella sinulle Afganistanin kohdalle Qais Akbar Omarin Yhdeksän tornin linnaketta. Pidin siitä kovasti!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!