torstai 16. marraskuuta 2017

P. L. Travers: Maija Poppanen"En elämässäni ole nähnyt mitään tuollaista"

Travers, P. L.: Maija Poppanen
Julkaistu: 2009
Alkuperäinen julkaisu: 1936
Alkuperäinen nimi: Mary Poppins
Mistä maasta: Australia
Suomentanut: Marikki Makkonen
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 133


Maija Poppanen kirjaimellisesti lennähtää Banksin perheen lastenhoitajaksi. Jane ja Michael sekä kaksoset John ja Barbara saavat heti huomata, että tulijassa on taikaa. Maija on määrätietoinen, tiukka ja turhamainen, mutta näistä ominaisuuksista huolimatta lapset rakastuvat häneen heti. Heidän elämänsä ei ole koskaan ollut yhtä jännittävää ja hauskaa.

"Lapset näkivät, että hän kiinnitti piparkakkutähtiä taivaaseen." (s.85)

Minulle tulee kirjasta mieleen Liisa ihmemaassa tarinat, sillä niissäkin tapahtuu eriskummallisia sattumuksia. Lapset pääsevät leijailemaan ilmassa, tapaamaan toinen toistaan erikoisempia tuttavuuksia ja kuulemaan eläinten puhetta. Loppujen lopuksi ei tiedä, tapahtuvatko asiat lapsille todella vai ovatko ne vain taitavan lastenhoitajan mielikuvitukseen nojaavia keinoja viihdyttää hoidokkejaan. Tarinoissa on myös viitteitä siitä, että köyhien tai sairaiden ihmisten on keksittävä mielikuvitustarinoita ja -matkoja, sillä heillä ei ole mahdollisuutta tai varallisuutta ylellisyyksiin.

"Minäpä keksin! - Mehän voisimme mennä sinne - Mennä yhdessä tuohon kuvaan. - Hei! Nyt he olivat siinä, ihan sen sisällä!" (s.17)

Kirjan tarinat ovat viihdyttäviä ja hauskoja, mutta ne saavat myös pohtimaan elämää. Ihmiset elävät oman säätynsä rajoissa sekä tiukkojen käytössääntöjen mukaan. Sopimatonta käytöstä ei katsota hyvällä. Maija Poppanen rikkoo alituiseen rajoja, mutta jos häneltä kysytään asiasta niin hän ei ole tietääkseenkään, mistä puhutaan. Hän on sen sijaan kärkäs vaatimaan lapsilta hyviä käytöstapoja. Tarinoista nousee mieleen joukko sanontoja: pilkka osuu omaan nilkkaan, lahjan antaminen on tärkeämpää kuin saaminen, erilaisuus on rikkaus, elämä ei ole mustavalkoista ja kaikki loppuu aikanaan.

"Ei tällainen käy laatuun - julkisella paikalla. Se ei ole luonnollista." (s.124)

"Kenties syöminen ja syödyksi tuleminen oikeastaan onkin sama asia. - Me olemme kaikki samaa ainetta - kaikki olemme yhtä, ja päämäärämme on sama." (s.112)

Minun alkoi lukiessa tehdä suunnattomasti mieli teetä ja kermaleivoksia! Niin monia teehetkiä kirjassa vietettiin! Minusta oli kerrassaan ihastuttavaa uppoutua Maija Poppasen taianomaiseen ja opettavaiseen maailmaan!


Helmet lukuhaaste 2017: 46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja


15 kommenttia:

 1. Minulle tutuin ja rakkain versio Maija Poppasesta on Disneyn elokuva, mutta arviota lukiessani myös nuo kirjat alkavat palailla mieleen. En muista onko niitä luettu minulle iltasaduksi vai olenko tarttunut niihin ihan itse. Joka tapauksessa nyt syttyi todella kova palo sukeltaa jälleen Maija Poppasen maailmaan

  VastaaPoista
 2. Oi, mahtavaa että bloggasit Poppasesta! Itse asiassa minulla on juuri lähiaikoina pyörinyt mielessä, että tämä pitäisi joskus lukea! Tosin nyt pelkään, että minunkin alkaa tehdä mieli teetä ja kermaleivoksia 😄


  Muistan lapsuudesta, että elokuva oli aivan huisi. Ehkä pitää ottaa uusintakierros siitä, kun olen kirjan lukenut.

  VastaaPoista
 3. Voi ihanuus, miten ihanasta kirjasta bloggasit. Kyllä Maija Poppanen on todella yksi suosikeistani. Olen nähnyt sen teatterissa pari kertaa, viimeksi kaksi vuotta sitten Savonlinnassa. PS. Uuden kirjablogini seuraamani blogiluettelo on sekaisin, joten älä ihmettele jos saat minulta ihmeellisiä ilmoituksia. Yritän saada asian kuntoon huomispäivänä.

  VastaaPoista
 4. Maija Poppanen -elokuva oli yksi lapsuuden suosikkejani, jota tuli katsottua moneen kertaan ja laulettua mukana. Kirjaa en ole lukenut. Yritin tarjota sitä pojalleni iltasaduksi joskus, mutta elokuvan nähtyään ei innostunut. Ei taida nykyajan lapsiin upota ihan samalla tavalla, tai ainakaan nykyajan poikiin ;)

  VastaaPoista
 5. Olen lukenut Maija Poppasen joskus kauan, kauan sitten, hamassa menneisyydessä. Muistan teoksesta muutamia yksityiskohtia ja kuinka pidin siitä lapsena. Disneyn elokuvan olen nähnyt useamman kerran, siitäkin pidän. Voisinkin lukea tämän jossain vaiheessa uudestaan, vaikken tiedäkään tarkalleen, milloin.

  VastaaPoista
 6. En ole muistaakseni Poppasta koskaan lukenut, mutta lapsena katsonut kyllä sen pohjalta tehdyn elokuvan, josta en tietenkään juuri mitään enää muista. Paitsi se taisi olla musikaali? En ole varma.

  Luulen, että kohdallani Maija Poppasen aika on ohi. En oikein jaksa innostua kys. kirjasta. Jotkin asiat on ehkä hyvä jättää sinne lapsuuteen. :)

  VastaaPoista
 7. Maija Poppanen on minulle tuttu vain elokuvien maailmasta. Rakastan Emma Thompsonin Poppasta! Mutta tästä kirjoituksestasi tuli mieleen, että voisimme ottaa kirjan lasten kanssa iltasatukirjaksi. Kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista
 8. Maija Poppanen on yksi oman lapsuuteni suuria suosikkeja. A spoonful of sugar makes the medicine go done ja muut biisit tulivat jo silloin tutuiksi. Tarina on mielestäni ihana kombinaatio lempeyden, hulluttelun ja rutiinien voimaa. Alkuperäistä kirjaa en ole lukenut, mutta toki Disneyn version, myös tyttärilleni. Saving Mr Banks oli mielestäni hyvin kiinnostava elokuva.

  VastaaPoista
 9. Ei vitsi, en ole tiennyt, että Maija Poppanen on autralialainen! Kaikkea sitä oppiikin. Tarina on tuttu siitä ikivanhasta Disney-leffasta, mutta voisin hyvinkin tutustua alkuperäiseen versioon. Opettavaiselle kirjallisuudellekin on oma aikansa ja paikkansa, ja sen relevanttiutta on hauskaa pohdiskella ja verrata, menisikö vastaavanlainen läpi, jos se kirjoitettaisiin tänä päivänä.

  VastaaPoista
 10. Meillä Maija Poppasta luettiin ahkerasti iltasatuna ja mikäs oli lukiessa, sillä Maijan hieman anarkistinen ote elämään onkin mainiota kirjallisuutta. Kun vielä miettii, että teos on kirjoitettu jo 1930-luvulla niin kiinnostaisi tietää, herättikö kirja aikanaan myös pahennusta.

  VastaaPoista
 11. Maija Poppanen on äidin kertoman mukaan ensimmäinen elokuva jonka olen nähnyt leffateatterissa. Olen ollut neljän vanha eikä minulla ole siitä mitään muistikuvaa. Vuosi on siis ollut 1971. Sen jälkeen en ole Poppasta nähnyt, mitään uudempiakaan versioita, kirjaa ehkä luettu kun olen ollut lapsi. Jostain syystä ei lainkaan kiinnosta selvittää paremmin.

  VastaaPoista
 12. Maija Poppanen ei yhtään kuulunut mun lapsuuden kuvastoon,vaan vasta aikuisena olen tullut tietoiseksi hänen roolistaan, joka mielestäni monistuu Supernannyn hahmossa. Keräilen itse juuri nyt tyttökirjaklassikkoja, mutta Maija Poppanen on mielestäni aivan klassinen lastenkirja, enkä saa sitä mahtumaan listalleni.

  VastaaPoista
 13. Minulle Maija Poppas -elokuva on niin rakas, että tämä kirja oli aikoinaan jotenkin tosi kova pala ollessaan kuitenkin aika erilainen (tai ainakin aika erilainen kuin olin ajatellut). Nyt voisin lukea uudestaan, hyllyssäkin taitaa olla jokin versio tästä.

  Muutama vuosi sitten tullut elokuva Saving Mr. Banks oli muistaakseni aika ihana myös, siinä kerrotaan Traversin elämästä ja Maijan saattamisesta valkokankaalle. Varovasti odotan myös tulevaa uutta Maija Poppas -elokuvaa.

  VastaaPoista
 14. Tämä on yksi niitä kirjoja, joka on ollut lukulistallani varmaan kohta melkein 40 vuotta enkä vieläkään ole siihen tarttunut. No, ehkä vielä joskus.

  VastaaPoista
 15. Olen varmaankinlukenut joskus Maija Poppasen, koska luin kirjaston lasten- ja nuortenosastolta kutakuinkin kaiken, mutten muista siitä oikein mitään. Elokuvastakaan en muista juuri muuta kuin Chimchimerii-biisin. Kiitos siitä tiedosta, että Pamela Lyndon Travers olikin australialainen eikä britti!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!