sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Herve Le Tellier: Poikkeama

Air Francen lento Pariisista New Yorkiin joutuu turbulenssiin. Lentokone laskeutuu ajallaan maaliskuisena päivänä, mutta tismalleen sama lentokone pyytää laskeutumislupaa myös kesäkuussa. Mikä on saanut aikaan lentokoneiden monistumisen matkustajineen turbulenssin aikana?

"Tietämättömyys on oivallinen toveri, eikä totuus koskaan tuota onnea." (s.179)

Lukija tutustuu välähdyksenomaisesti matkustajien elämään. Joukossa on ihmisiä palkkamurhaajasta kirjailijaan ja asianajajasta muusikkoon. Kiehtovinta on tapahtumalla spekulointi. Mukaan otetaan maailman johtajia, uskonnollisia johtohahmoja ja tieteen tekijöitä. Suuri yleisö pääsee mukaan arvailuun nähdessään kaksoisolennot keskusteluohjelmassa. Herve Le Tellier on valinnut väkivaltaisen lähestymistavan sekä matkustajien henkilökohtaisessa elämänpolussa että globaalissa suhtautumisessa. Voimien yhdistämisen ja tiedon kartuttamisen sijasta ihmiset valitsevat sodan. He suhtautuvat kaikkeen poikkeavaan epäluuloisesti ja väkivaltaisesti, sillä elämä on jo muutenkin tarpeeksi turvatonta. Uusi ja outo halutaan mieluiten hävittää ja unohtaa.

"Ehkä elämä alkaa siitä, kun hoksaa, ettei elämää ole." (s.179)

Kirja iskee tähän hetkeen - tai oikeammin lähivuosiin - oikean elämän poliitikoineen ja julkisuuden henkilöineen. Se kannustaa pohtimaan olevaisuutta, lukemattomia mahdollisuuksia ja vapaata tahtoa. Se kannustaa kyseenalaistamaan ihmisyyden, yksilöllisyyden ja oman elämäntavan. Katsomaan itseään ulkopuolelta. Herve Le Tellier leikkii nykyisen todellisuuden kustannuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!