keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Pasi Kivioja: Salaliittoteorioiden ihmemaassa

Salaliittoteorioiden kaninkolosta löytyy joukko tarinoita ja uskomuksia, joilla pyritään selittämään, järjestelemään ja käsittelemään hallitsematonta ja ahdistavaa tilannetta maailmassa. Teorioissa esiintyy taho, joka pyrkii salassa manipuloimaan maailmaa ja joka on syyllinen vallitsevaan tilanteeseen. Viralliseen tietoon verraten teoriat näyttäytyvät järjenvastaisina, yliluonnollisina ja vainoharhaisina, minkä vuoksi salaliittoteoreetikoihin suhtaudutaan negatiivisesti. Länsimaissa salaliittoteoriat ovat stigmatisoituneet, kun taas muualla ne ovat politiikassa arkipäivää.

"Pelottavissa tilanteissa ihmiset muuttuvat usein uskonnollisemmiksi." (s.257)

"Urbaanilegendojen kautta ihmiset ovat pystyneet käsittelemään - - pelkoja ja epätietoisuuden aiheuttamaa ahdistusta." (s.49)

Salaliittoteorioita syntyy yhteiskunnan kriisitilanteissa. Teoreetikot radikalisoituvat uskonnollisesti ja poliittisesti. Salaliittoteoriat toimivat virallisen selityksen vastateoriana ja ihmisten huolenaiheiden esiintuojana. Salaliittoteoria on nimenomaan teoria, kunnes se todistetaan joko faktaksi tai fiktioksi. Teorian levittäminen totuutena on harhaanjohtavaa valeuutisointia, varsinkin jos teoria on todistettu paikkaansapitämättömäksi.

"- pitää henkilökohtaisen kriisin tai trauman ja salaliittoteoriauskomusten yhteyttä varsin selkeänä ja yleisenä." (s.182)

Salaliittoteoria on verrattavissa elämänkatsomukseen ja uskontoon, joka on uskovalle totta. Yleensä teoreetikko kokee myös näennäistieteet, uskomuslääkinnän, yliluonnolliset ilmiöt ja taikauskon omakseen. Salaliittoteorioita levittävät myös ihmiset, jotka haluavat tarkoituksella aiheuttaa kaaosta, mielikuvavaikuttaa, peitellä omia jälkiään ja/tai havitella valtaa uskomatta itse teoriaan. Salaliittoteorioita kehitellään huumorimielessä, taloudellisista syistä ja propagandatarkoituksessa.

"- heräämisestä todellisuuteen, josta suurin osa ihmiskunnasta ei tiedä mitään ja jossa vain havahtuneet näkevät, että heidät pyritään alistamaan." (s.89)

Kirjassa esitetään, että noitavainoja tarkastelemalla voi ymmärtää salaliittoteorioiden ajatuskulkua. Keskiajan jälkeen ihmisiä syytettiin noituudesta, noitasapattiin lentämisestä ja paholaisen kanssa liittoutumisesta aikomuksena aiheuttaa yhteisölle tautiepidemioita, karjakatoa ja huonoja satoja. Todisteiden puute tai häviäminen laitettiin paholaisen syyksi. Noidat tuomittiin syyllisinä vallitseviin olosuhteisiin. Noitavainot oli myös keino valloittaa alaa kristinuskolle.

"- salaliittoteoriat kukoistavat erityisesti vaikeina aikoina, jotka saavat laajoissa ihmisjoukoissa pintaan pelkoa ja epävarmuutta." (s.47-48)

Salaliittoteorioita kohtaa sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi instagramissa ihmiset uudelleenjakavat tekstikuvia omilla tileillään tarkistamatta tekstin paikkaansapitävyyttä. Poikkeusaikoina virallisesta tiedosta poikkeava tieto leviää nopeasti ja aiheuttaa ihmisissä pelkoa ja epäilystä. Kirjan lopussa on tärkeät ohjeet lähdekritiikkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!