Esoteerinen tarkoittaa sisäistä, tietyllä ryhmällä hallussaan olevaa henkistä tietoa, ja okkultismi salaista tietoa. 1600-luvulla on ollut kiellettyä olla utelias. Tuolloin on ollut olemassa luvallista ja luvatonta oppineisuutta. Kristinusko on pitänyt kansan otteessaan. Vääränlaisesta hengellisyydestä on saanut syytteen harhaoppineisuudesta ja jumalanpilkasta. Luonnontiedettä ja protestanttisen kristinuskon oppeja on alettu pikku hiljaa yhdistellä. Parapsykologiasta on siirrytty psykologiaan. 1800-luvulla kansankulttuuria on haluttu kerätä talteen. Vuosien varrella on syntynyt erilaisia suuntauksia käsitellä aihealuetta.
"Pyrkimyksenä tuottaa tieteellistä keskustelua yliluonnollisiksi katsotuista ilmiöistä." (s.87)
Teosofiassa ihminen kykenee filosofiseen, uskonnolliseen ja taiteelliseen pyrkimykseen. Ruusuristiläisyydessä elää legenda universaalin filosofian löytymisestä. Ajatuksena on totuudenetsintä salaisesta jumalviisaudesta. Vapaamuurariudessa uskotaan vuosisataisten salaisuuksien vartijoihin ja eteenpäin välittäjiin ja absoluuttisen tiedon etsintään. Antroposofiassa yhdistetään hengellisyys ja tiede ja keskitytään yksilön henkiseen kasvuun. Tätä kautta on syntynyt steinerkoulu, jossa painotetaan lasten yksilöllistä kehitystä ja taidetta.
"1900-luvun kuluessa esoteeriset liikkeet ovatkin yhä selvemmin
rajautuneet tieteen ulkopuolelle ja uskonnon alueelle kuuluviksi."
(s.63)
Ihmiset ovat aina harrastaneet uskontojen ja kadonneiden kulttuurien
tutkimista. Suomessa tutkimus liittyy Kalevalaan. Kirjassa todetaan,
että ihmisen henkilökohtainen vakaumus on osana poliittista toimintaa.
Esimerkiksi spiritualismissa kannatetaan tasa-arvoa. Kirjassa kerrotaan myös esoteerisuuden vaikutuksista taiteeseen ja kirjallisuuteen. Esimerkkeinä Edith Södergran, Pekka Halonen ja Akseli Gallen-Kallela. Aleksis Kivi
puolestaan on suhtautunut ironisesti esoteerisuuteen. Nykyaikana aihe on näkynyt populaarikulttuurissa kuten elokuvat, pelit, musiikki, tv-ohjelmat ja sarjakuvat. Ne saavat ihmiset joko kiinnostumaan aiheesta lisää tai pitämään sitä entistä enemmän fiktiona.
"Spiritualismi oli alusta lähtien myös yleisen lääketieteellisen keskustelun kohteena. Se saatettiin luokitella esimerkiksi uskonnolliseksi harhaisuudeksi, mikä oli yksi hulluuden aikalaismäärittelyistä." (s.57)
Tänä päivänä näkee ihmisissä uushenkisyyttä, mikä on yksilökeskeistä ja eri uskomusten yhdistelemistä. Ihmiset uskovat universaaliin energiaan. Uushenkisyyteen saattaa kuulua muun muassa jooga, meditointi, luontaishoidot, aurakuvat, kehon puhdistaminen ja syvempi itsetuntemus. Tietokirjat uushenkisyydestä ovat mielestäni tärkeitä, sillä niitä lukemalla voi ymmärtää paremmin nykymaailmassa vallitsevia uskomuksia, mitkä ovat itselle vieraita.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!