torstai 16. joulukuuta 2021

P.D. James: Kuolema joulupäivänä

Kuusi murhaa kuudessa kertomuksessa. P.D. James kirjoittaa mukaansatempaavia tarinoita, joiden loppuratkaisua jännittää ensimmäiseltä sivulta alkaen. Tapahtumapaikat ja henkilöt ovat eläviä. Etenkin lapset on kuvattu häiritsevän kammottavasti. Vanhahtavat tarinat ovat jännittäviä ja jopa karmivia. Voin suositella joululoman lukemistoon etenkin dekkareista pitäville.

"Kauan sitten kuolleiden ihmisten nimien ympärille hän kutoi lapselliset mielikuvitustarinansa." (s.114)

'Jojo' kertoo vanhasta miehestä, joka muistelee menneisyyttään löydettyään jojon vanhojen papereidensa joukosta. Harmittomalta vaikuttava lelu saa uuden ja karmean merkityksen tarinan edetessä. 'Uhri' kertoo miehestä ja hänen pakkomielteestään ex-vaimon uutta miestä kohtaan. 'Joulupukkimurha' on Agatha Christiemäinen tarina siitä, kuka murhasi kartanon isännän joulujuhlien päätteeksi ja miksi. 'Tyttö joka rakasti hautausmaita' kertoo nimensä mukaisesti orpotytöstä, joka elää mieluummin kuolleiden kuin elävien seurassa. Hän haaveilee isänsä haudan hoitamisesta. Pelottava syy selviää tarinan lopussa. 'Aivan ihastuttava talo' esittelee lukijalle onnettoman avioliiton ja sen karmeat seuraukset. 'Herra Millcroftin syntymäpäivä' kertoo vanhasta miehestä, joka kiristää sukulaisiaan majoittamaan itsensä parempaan hoitokotiin. Höperönä pidetyn miehen puheita ei usko kukaan. Vai löytyykö niistä sittenkin kammottava totuus?

"Muut vieraat istuivat teepöydässä, ja näen heidät nyt kuin asetelmana, kaikilla kuppi kädessään: ennalta määrättyinä uhreina odottamassa murhenäytelmän alkua." (s.64)

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!