keskiviikko 22. joulukuuta 2021

E. Lockhart: Me olimme valehtelijoita

Cadence Sinclair Eastman on uuden sukupolven esikoinen. Hän on vaarin ylpeyden aihe. Hän on pitkä ja vaalea. Hän on aito perijätär. Cadence Sinclair Eastman on koko suvun musta lammas. Hänestä kuiskaillaan salaa. Hän on kalpea mustaksi värjättyine hiuksineen. Hän on menettänyt tragediassa muistinsa.

"Äiti älähti. Hän käski minua ryhdistäytymään.
Käyttäydy normaalisti nyt, hän sanoi. Heti paikalla, hän sanoi.
Koska olet ihan normaali. Pystyt olemaan.
Älä aiheuta mitään kohtausta, hän sanoi. Hengitä ja nouse istumaan.
Tein niin kuin hän pyysi." (s.16)

Cadence on aina viettänyt kesät suvun omistamalla saarella. Hän on nauttinut ylellisestä elämästä yhdessä ystäviensä Mirrenin, Johnnyn ja Gatin kanssa. Vaari on opettanut sukulaiset noudattamaan suvun perinteitä. Hänelle on tärkeää elää näennäisen täydellistä, menestynyttä ja raharikasta elämää. Vaari on etuoikeutetun valkoisen miehen perikuva. Hän on manipuloija, riistäjä ja sortaja. Hän ei hyväksy kieltävää vastausta, kun hän on päättänyt haluavansa jotain. Vaari on saanut aikuiset tyttärensä toimimaan toisiaan vastaan. Hän nauttii vallan tunteesta. Cadencen äiti on käskenyt häntä piilottaa tunteensa ja näytellä kuin kaikki olisi hyvin ja täydellisesti. Mitä sitten oikein tapahtui?

"- muut pitävät minua salaperäisenä, Sinclairina, aivan erikoislaatuisten ihmisten etuoikeutetun klaanin jäsenenä, osana maagista ja tärkeää tarinaa ihan vain siksi, että olen sattunut syntymään tähän klaaniin." (s.54)

Tarina on koskettava, monitasoinen ja mieleenpainuva. Se on traaginen, salaperäinen ja koukuttava. Se on yllätyksekäs, romanttinen ja mystinen. Se kertoo uhrauksista, muutoksesta ja nuoruuden ideologioista. Loppuratkaisu jättää sanattomaksi. Olo on tyhjä. Tarinan loppu on tavallaan ollut arvattavissa, mutta se onnistuu silti luikertelemaan yllättäen esille. Se kaivaa vatsan pohjaa, puristaa sydäntä ja tunkeutuu lopulta silmänrei'istä ulos kyynelkanavat avaten. Tarina saa pohtimaan elämän aikana tehtäviä päätöksiä ja niiden seurauksia. Kenen vastuulla kaikki lopulta on?

2 kommenttia:

Kiitos kommentista!