sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Matt Haig: Joulupukki ja minä

Amelia, tyttö, joka pelasti joulun, tuntee Tonttuvaarassa olonsa ulkopuoliseksi. Hän on ihminen, joka ei sopeudu tonttujen kouluun. Häntä ei kohdella samalla tavalla kuin muita. Hän kokee suoranaista syrjintää ihmisyytensä vuoksi. Eräänä päivänä Pääsiäispupu hyökkää Tonttuvaaraan aikeenaan lopettaa joulu. Pääseekö Amelia taas todistamaan taitonsa?

"'Erittäin vaarallisia otuksia.'
'Millaisia?'
'Kaneja.'
Nyt oli minun vuoroni nauraa. 'Kaneja? Eiväthän kanit ole vaarallisia.'" (s.42)

Tarina kertoo ulkopuolisuuden kokemuksista. Maailman ihaninkin paikka voi olla ikävä, jos siellä kohdellaan eriarvoisesti esimerkiksi ulkonäön, syntyperän tai kulttuurin vuoksi. Kirjassa pohditaan, mitä sodat, valeuutiset, joukkohysteria ja syrjintä tarkoittavat. Tarinassa käy ilmi, kuinka historia kirjoitetaan voittajan näkökulmasta katsoen.

"'Pysy kaukana hänestä! Hän on vaarallinen! Hän ei kuulu tänne!'
Pieni tonttutyttö tuijotti minua suu ammollaan ja purskahti kyyneliin." (s.157)

Tarinan pienistä yksityiskohdista muistuu mieleen Peter Pan, Harry Potter ja Taru sormusten herrasta. Totuuskeiju on ihastunut Joulupukkiin. Amelia kokeilee oppitunnilla lentää Myräkkä 360 nimisellä reellä. Hänestä kirjoitetaan perättömiä skandaalijuttuja lehteen. Metsässä elää hitaasti puhuva puu. Jäin pohtimaan, kuinka paljon kirjoihin lainataan elementtejä esimerkiksi klassikkokirjoista ja kuinka paljon kirjoista tehdään uudelleentulkintoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!