maanantai 27. elokuuta 2018

Anne Leinonen: Noitakirja"Mitä Nuuksiossa oikein tapahtui?

Leinonen, Anne: Noitakirja
Kirjasarja: Osa 2
Muut osat: Osa 1
Julkaistu: 2018
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 225


Auran Inge-täti on paljastunut voimakkaaksi noidaksi nimeltään Selma, joka on kaapannut Pyryn mukanaan Helsingin puolelle. Aura, Silke ja Miro-antikvaristi lähtevät vaeltamaan Nuuksioon löytääkseen portin Helsinkiin. Perillä Aura yrittää päätellä, mistä hän voisi löytää Noitakirjan ja kuinka hän voisi peitota Selman, joka yrittää tuhota Helbyn olemassaolon.

"Erehtyminen oli sekin inhimillistä, ja piti olla mahdollisuus sovitukseen. Aurankin piti olla varovainen, ettei hän ajautuisi päättämään toisten elämästä omien silmälasiensa läpi. Kai hän halusi Helbyn parasta, eikä vain omaa mukavuuttaan -" (s.188)

Aura kasvaa koettelemustensa myötä ihmisenä ja noitana. Hän kokee ensirakkauden huumaa ja kalvavaa menetyksen pelkoa. Hän tutustuu uusiin ystäviin ja kohtaa vanhoja vihollisia. Aura yrittää taistella hyvän puolesta ja toimia kaikkien parhaaksi. Hän yrittää kääntää kaiken hyväksi.

"Auralle riittä, että hän sydämessään tiesi, mikä oli oikein ja mikä väärin. Hän halusi puolustaa itseään ja ystäviään, ja vaalia tunteita, jotka Pyry oli hänessä herättänyt." (s.140)

Kirja on jotenkin tasapaksu ja tapahtumat mielikuvituksettomia. Siinä on samoja kompastuskiviä kuin ensimmäisessä osassa. Tarina ei jotenkin etene, vaan se laahaa taakkana miltei paikoillaan. Ainoastaan loppu on vetävä, seikkailullinen ja ajatuksia herättävä. Teemoiltaan kirja on mielenkiintoinen. Se saa pohtimaan olemassaoloa ja sen merkitystä. Lukija voi miettiä, kenellä on oikeus päättää toisten elämästä ja voiko asioihin itse vaikuttaa. Esiin nousee kysymys siitä, kannattaako panostaa yksilön hyvinvointiin vai yhteisön etuun - ollako itsekäs vai epäitsekäs.

"Taikuus pyörteili Auran ympärillä." (s.214)


Helmet lukuhaaste 2018: 16. Kirjassa luetaan kirjaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!