perjantai 14. heinäkuuta 2017

Anne Leinonen: Kirjanoita"Kirjasto on satama ajassa."

Leinonen, Anne: Kirjanoita
Kirjasarja: Osa 1
Muut osat: Osa 2

Julkaistu: 2017
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 228

Helbyssä asuva Aura Rojula palkataan töihin Menetettyjen unelmien taloon, jota johtaa omalaatuinen paperisia kirjoja salassa suojeleva Raisa-noita. Auran Inge-täti ei ole hyvillään uudesta työpaikasta, vaan toivoisi tytölle parempaa tulevaisuutta. Tapansa mukaan isä ei sano asioihin juuta eikä jaata. Aura viettää vapaa-aikansa parhaan ystävänsä Silken seurassa, tapailee uutta tuttavaansa Pyryä ja selvittää outojen rinnakkaismaailmaan johtavien näkyjensä merkitystä. Hän oppii päivä päivältä enemmän kirjasieluisuudesta sekä monimutkaisesta noitien maailmasta, jossa on vaikea päätellä kehen kannattaa luottaa ja kehen ei.

"Kirjat seisoivat rivistöissään valmiina luettaviksi ja koettaviksi. Ne kuiskuttelivat sisällään olevia tarinoita: seikkailuja, tragedioita, komedioita, runoja... elämyksiä kenen tahansa tartuttavaksi. Jos vain uskaltaisi tarttua niihin, vastata niiden seireeninkutsuun." (s.70)

Kirja on ihan luettava, vaikka siitä puuttuukin se jokin, mikä tekisi kirjasta maagisen. Tarinan idea yhdistää kirjat, noidat ja rinnakkaismaailmat on mielenkiintoinen, mutta sen taianomaisuutta latistavat mielikuvituksettomat sanavalinnat pyörylöistä läpysköihin. Lisäksi kirjassa luetellaan aivan turhan paljon eri katujen ja paikkojen nimiä. Tavallaan ymmärrän, että kirjan ideana on yhdistää maailma nykypäivän Helsinkiin, mutta luettelointi tekee siitä ennemminkin tylsää kuin jännittävää. Kirjan loppu on vetävä ja jää mielenkiintoiseen kohtaan, joten uskon lukevani kaikesta huolimatta myös seuraavan kirjan.

"- Kyllähän sinä sen aistit sisälläsi, eikö niin? Että kirjat ovat sinulle enemmän kuin monille muille? Tunnet niitä koskettaessasi kaiken niiden sisällä olevan potentiaalin. Kirjat ovat taikuutta." (s.51)


Helmet lukuhaaste 2017: 27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja

100 suomalaista kirjaa: 21/100

22 kommenttia:

 1. Tämä oli minulle täysin tuntematon kirja ja kirjailija. Kertomasi perusteella aihe on kiehtova, mutta toteutus ei ole aivan onnistunut, joten taidan jättää tämän väliin. Tosin kirja sopisi minullekin Helmet-haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin.. Mukavaa, että tutustuit kirjaan tämän postauksen välityksellä.

   Poista
 2. Vähän samaa tässä tuumin kuin Margit - ainakin taidan pitää vähän taukoa ennen kuin tartun tähän. Juuri petyin pariinkin "kirjaan kirjoista".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kannattaa ainakin pitää taukoa ennen kuin kurkistaa tähän. Kirjoista on jostain syystä vaikea kirjoittaa tai sitten lukijan ja kirjailijan ajatusmaailma kirjoista ei kohtaa.

   Poista
 3. Olen pannut merkille tämän kirjan kauniin kannen monessa blogijutussa, ja itse kirjakin on alkanut kiinnostaa. Luulen, että olen lukenut Leinoselta ainakin muutaman novellin aiemmin, joten olisi kiva kokeilla tätä romaaniakin. Mukavan lyhyt kirja, saattaisi sopia esim. lukumaratonille mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kansi on hieno. Luin itse kirjaa lukumaratonilla. Mukava sitten kuulla, miten koit kirjan, jos päätät tarttua siihen!

   Poista
 4. Minkähän ikäisille kirja on suunnattu? Noitien maailman rinnakkaiselo meidän maailmamme kanssa (?) kuulostaa vähän Harry Potterin tyyliseltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä on nuortenkirja. Tässä ollaan rinnakkaismaailmassa eli ei samassa maailmassa. Noitien maailmassa on myös ei-noitia.

   Poista
 5. Anne Leinoselta olen lukenut hänen yhdessä Eija Lappalaisen kanssa kirjoittaman Routasisarukset, josta pidin kovasti, ja sen jatko-osan Hiekkasotilaat, josta en pitänyt tarpeeksi lukeakseni trilogian kolmannenkin osan. Tämäkään ei kuulosta kovin houkutettavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tutustunut kyseiseen kirjaan. Harmi, että hyvin alkanut kirjasarja kääntyi huonommaksi edetessään.

   Poista
 6. Mainitset, että kirja jää jännään kohtaan. Onko tämä siis kirjasarja? Montako osaa on luvassa? Yleensä minua kiinnostaa nämä kirjojen maailmasta kertovat kirjat, mutta tämä kuulosti vähän vaisulta. Minkä ikäiselle suosittelisit? Mietin olisiko tämä kiinnostava 12-vuotiaalle kummitytölleni, joka pitää Harry Pottereista ja Taru sormusten herrasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jostain, että tarina jatkuu vielä ainakin Noitakirja nimisessä kirjassa.

   Uskon, että tarina uppoaa parhaiten nuorille (onhan kyseessä nuortenkirja), joten voisin uskaltaa suositella sitä 12-vuotiaalle kummitytöllesi. Juonessa on paljon muutakin kuin mitä mainitsin. En halunnut paljastaa liikaa :)

   Poista
 7. Enpä ollut tästä kuullutkaan ja lähtötilanne kyllä vaikuttaa kutkuttavan kiinnostavalta. Kirjanoita on loistava nimi - onkohan kukaan perustanut sen nimistä kirjablogia? 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauska nimi tosiaan blogia ajatellen :) Pitäisikö vaihtaa, varsinkin kun blogini nykyisestä nimestä puuttuu viittaus kirjoihin :D

   Poista
 8. Tämä kirja on jäänyt mieleeni kantensa vuoksi. Itse vielä pähkäilen, valitsenko tähän haastekohtaan teoksen lapsuuteni kotipaikan Rovaniemen vai nykyisen kotipaikkani perusteella (Helsinki). Jälkimmäisen suhteen on ainakin enemmän valinnanvaraa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kirjan kansi on oikein onnistunut ja mieleenpainuva.

   Totta, Helsingistä varmasti löytää paljon kirjoja. Onnea valintaan :)

   Poista
 9. Olen lukenut Leinoselta vain Viivamaalarin ja yhdessä Miina Supisen kanssa kirjoitetun Rautasydämen. Molemmat olivat luettavia, kuten tätäkin kirjaa kuvaat, mutta jotain jäi silti puuttumaan. Rautasydän oli vetävä, mutta en saanut siitä oikein mitään irti, Viivamaalari taas oli jotenkin takkuista luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että kirjailijan kirjoista puuttuu se jokin. Ehkä jonain päivänä se löytyy :)

   Poista
 10. Aivan kirjallisen yleissivistyksen takia ajattelen, että olisi hyvä joskus lukea uusi nuortenkirja. Nyt vaan nuortenkirjat ovat niin kaukana omasta maailmasta ja mielenkiinnosta, että taidan pysytellä aikuiskirjoissa sekä lapsenlapselle luettavissa pienten lasten kirjoissa. Sekä kirjailija ja kirjanovat minulle tuntemattomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa joskus kokeilla lukea nuortenkirjoja. Ei sitä koskaan tiedä, mitä ajatuksia ne voivat herättää.

   Poista
 11. Täytyy myöntää etten ole lukenut nuortenkirjoja reiluun 30 vuoteen, eikä tunnu oikein luontevalta aloittaa... Kaunis kansi tässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on minustakin nätti. Olen huomannut, että moni pitää siitä.

   Poista

Kiitos kommentista!