sunnuntai 19. elokuuta 2018

5 muoti-ilmiötä ya-kirjallisuudessa



Kirjatubettaja jessethereader on tehnyt tässä kuussa videon muoti-ilmiöistä ya-kirjoissa. Innostuin tutkimaan omaa nuorille aikuisille suunnattujen kirjojen listaani, olenko lukenut edes yhden kirjan jokaisesta muotisuuntauksesta.

1. Vampyyrit

Yleisesti ajatellaan, että Twilight -kirjat toivat nuorten aikuisten kirjallisuuden kaikkien tietoisuuteen tai että genre syntyi kyseisten kirjojen myötä. Kirjat ainakin loivat nuorten aikuisten kirjoihin vampyyri innostuksen. Ehkä ne saivat aikaan myös kolmiodraama trendin. Pidän henkilökohtaisesti vampyyritarinoista. Se johtuu luultavasti siitä, että minulla oli alaluokilla vaihe, jolloin luin paljon lapsille suunnattuja kirjoja, joissa esiintyivät vampyyrit tai noidat. Lempikirjasarjani oli nimeltään Pikku Vampyyri. Twilight -kirjojen ilmestyessä en kokenut olevani kirjojen kohderyhmää eivätkä ne kiinnostaneet minua. Ne tuntuivat olevan niin kaukana siitä vampyyrikuvasta, johon olin lapsesta asti tottunut. Ensimmäinen kirjasarjan osa Houkutus ilmestyi vuonna 2005. Luin sen ja muut kirjasarjan osat kahdeksan vuotta myöhemmin, sillä halusin tietää, mitä nuoret edelleen oikein näkivät kyseisissä kirjoissa. Muita nuorille aikuisille suunnattuja vampyyritarinoita en ole lukenut. Olen pohtinut, että joku päivä voisin tutustua myös johonkin toiseen nuorille aikuisille suunnattuun vampyyrikirjaan.



2. Dystopia

Nälkäpeli -kirjasarja aloitti vuonna 2008 valtavan määrän kirjoja tuottaneen dystopia trendin. Tykästyin siihen aivan täysillä! Ahmin edelleen maailmanlopun jälkeisestä maailmasta kertovia kirjoja. Minua kiehtovat erilaiset näkökulmat siitä, kuinka ihmiset selviytyisivät katastrofista. Luulen, että dystopia on suosittu aihe, koska sen kautta pystyy käsittelemään synkkää maailmantilannetta. Olen lukenut kirjat Helena Waris: Linnunsitoja, Reeta Aarnio: Hän joka ei pelkää, Cecelia Ahern: Viallinen, Chris Weitz: Kaaoksen päivät, Maija Haavisto: Adeno, Kiera Cass: Valinta, Jean Christophe-Rufin: Globalia, Ally Condie: Tarkoitettu, Veronica Roth: Outolintu, K.K. Alongi: Kevätuhrit ja James Dashner: Labyrintti. Myöhemmin kirjoihin ilmestyi maagisia elementtejä kuten taikavoimia. Sellaisia kirjoja ovat ainakin Victoria Aveyard: Punainen kuningatar ja James Frey: Loppupeli.



3. Sadut uudelleen kirjoitettuna

Saduista on aina tehty uusia versioita. Trendi on näkynyt etenkin nuorille aikuisille suunnatuissa elokuvissa, mutta lähivuosina myös kirjoissa. Olen kyseisestä trendistä lukenut oikeastaan vain Salla Simukan Lumikki -trilogian, joka viittaa vain erittäin pienesti satuun. Serena Valentinon kirjoissa on myös satujen uudelleen kerrontaa, mutta en oikein tiedä, sopivatko ne ya-kirjojen määritelmään.



4. Virtuaalimaailma

Virtuaalimaailmaan liittyvä trendi on mennyt minulta kokonaan ohi. Olen lukenut oikeastaan vain yhden kirjan, mutta en halua paljastaa sitä, sillä se pilaisi monen lukukokemuksen. Kirjan päähenkilö ei alussa nimittäin tiedä asuvansa virtuaalimaailmassa! Minun täytyykin pitää mielessä, että tutustuisin tähän muoti-ilmiöön paremmin!

5. Supersankarit

Supersankarien ilmestyminen ya-kirjoihin on tällä hetkellä uutta. Mielestäni paras supersankari on Batman, jonka nuoruusvuosista Marie Lu on kirjoittanut kirjan Batman Nightwalker. Haluaisin ehdottomasti lukea muitakin sarjaan kuuluvia kirjoja! Etenkin kissanaisesta kertova kirja kiinnostaa. Voisin olettaa, että lukijan täytyisi ennakkoon tietää edes perusasiat kyseisestä supersankarista lukeakseen kirjan. Muuten moni viittaus henkilön tulevaisuuteen saattaisi mennä ohi.




Mitä viiteen ya-trendiin sopivia kirjoja olet lukenut? Puuttuuko listasta joku ya-kirjallisuuden muoti-ilmiö?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!