sunnuntai 12. elokuuta 2018

Sarah J. Maas: LasipalatsiKirja on saatu arvostelukappaleena Gummerus Kustannus Oy:ltä.

"Miten huvittava ajatus! Hänkö Kuninkaan Miekkana!"

Maas, Sarah J.: Throne of Glass: Lasipalatsi
Kirjasarja: Throne of Glass, osa 1
Julkaistu: 2017
Alkuperäinen julkaisu: 2012
Alkuperäinen nimi: Throne of Glass
Mistä maasta: Yhdysvallat
Suomentanut: Sarianna Silvonen
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Sivumäärä: 433


Salamurhaajista maineikkain, Adarlanin Surmaksikin tituleerattu Celaena Sardothien, saapuu lasipalatsiin prinssi Dorian Havilliardin ja kuninkaallisen vartioston kapteeni Chaol Westfallin saattamana. Celaenan on tarkoitus osallistua kilpailuun, jonka voittaja nimitetään Kuninkaan Miekaksi. Hänen täytyy päihittää 23 muuta kilpailijaa, jotka koostuvat varkaista sotilaisiin ja jotka kaikki ovat miehiä. Celaenalta ei puutu itsevarmuutta, sillä hän pitää itseään alansa parhaana ja voittamattomana. Todellisuudessa hänen voimansa ovat ratkaisevasti heikentyneet vankeudessa, jolloin hänelle teetettiin orjantöitä Endovierin suolakaivoksilla. Celaena ei anna periksi, sillä hän ei halua palata takaisin vankilaansa. Hän harjoittelee Chaolin ohjauksessa, ystävystyy prinsessa Nehemian kanssa ja harrastaa kirjojen lukemista. Celaena ajautuu tutkimaan outoja mahtimerkkejä ja niiden sisältämää taikuutta, mikä muuttaa kilpailun suunnan oman nahan pelastamisesta koko valtakunnan suojelemiseen.

"Celaena oli rikollinen - murhaamisen ihmelapsi, alamaailman kuningatar - ja siitä huolimatta hän oli pelkkä tyttö, joka oli lähetetty Endovieriin seitsemäntoistavuotiaana." (s.285)

"He eivät takuulla osaa odottaa, että kaunis nainen päihittää heidät." (s.85)

Celaena on teinityttö salamurhaajan vaatteissa. Hän pystyy hirttoköyden uhan allakin keskittymään omaan ulkonäköönsä tai komean prinssin ihailuun. Celaena on tottunut vetämään voittamatonta ja taidoillaan uhoilevaa roolia, vaikka todellisuudessa hän haluaisi mieluiten lukea kirjoja ja soittaa pianoa. Hän on ulkoapäin välinpitämätön ja ankaralla koulutuksella teroitettu ase, mutta sisälläpäin kiehuu viha kulttuureja tuhoavaa ja viattomia tappavaa kuningasta kohtaan. Hän on myös herkkä mitä tulee hänen menneisyydessään tapahtuneisiin kamaliin asioihin. Celaena tekee hölmöjä virheitä valvomalla kirjojen ääressä myöhään aamuyöhön, vaikka seuraavana päivänä odottaa elämän ja kuoleman välinen taistelu. Hän sortuu myös liialliseen ylimielisyyteen ja aliarvioi vastustajiaan. Celaena on ristiriitainen persoona, sillä hän on yhtä aikaa sekä tyttömäinen että vaarallisen tappava. Hän on myös älykäs, mutta kokematon, ja hävytön, mutta hyväsydäminen. Teinityttöjen tapaan hän yrittää päteä pärjäämällä yksin ja salailemalla tärkeitä asioita ihmisiltä, jotka voisivat auttaa häntä. Celaena haluaa itsepintaisesti olla paras kaikessa.

"Älä vikise. Kukaan ei välitä tippaakaan sinun vaatteistasi." (s.90)

Lasista tehty linna on valloittava kauniine huoneineen ja majesteettisine koristeineen. Sen asukkaat keikistelevät upeissa puvuissaan ja kauniissa kampauksissaan. Elämä ei loppujen lopuksi ole kovin helppoa, sillä jokaisen elämä on alituiseen veitsen terällä - yhdessä hetkessä loistoa ja toisessa pää vadilla. Hovielämä on oikeastaan pelkkää ahdistavan teennäistä näytelmää, josta varsinkin prinssi Dorian haluaisi päästä irti. Nuori mies löytääkin ulospääsytien Celaenan luota. Hänestä on hauskaa leikitellä mielistelevien hovinaisten sijasta hankalasti lähestyttävän ja vaarallisen nuoren naisen kanssa. Dorian on kauhuissaan isänsä vaatimasta järkiavioliitosta, sillä hän haluaisi mennä naimisiin rakkaudesta. Hänen mielestään vapaa elostelu on sitä paitsi kaikista hauskinta. Oman mausteensa soppaan lisää kapteeni Chaol, joka vaikuttaisi myös olevan Celaenasta kiinnostunut. Neitsyeksi paljastuva palkkamurhaaja kokeekin useita seksuaalisesti jännittyneitä tilanteita eikä kivuliaita kuukautisia tai puhetta raiskauksista sensuroida.

"Inhoan tuollaisia naisia. He kaipaavat miesten huomiota niin epätoivoisesti, että ilomielin pettävät ja vahingoittavat oman sukupuolensa edustajia." (s.86)

Celaenan tarina sopii mielestäni heille, jotka pitävät teinidraamasta, fantasiasta, kuninkaallisista ja taisteluista. Ihan heti ei lukeminen ainakaan lopu, sillä kirjasarja jatkuu vielä ainakin kuudella kirjalla!

"Etkö koskaan tee muuta kuin luet?" (s.122)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!