tiistai 28. elokuuta 2018

Katharine McGee: Tuhat kerrosta: Huipulla"Mitäs teidän kahden välillä oikein on?"

McGee, Katharine: Tuhat kerrosta: Huipulla
Kirjasarja: Tuhat kerrosta, osa 2
Muut osat: Osa 1
Julkaistu: 2017
Alkuperäinen julkaisu: 2017
Alkuperäinen nimi: The Dazzling Heights
Mistä maasta: Yhdysvallat
Suomentanut: Riie Heikkilä
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Otava
Sivumäärä: 440


Elämään katkeroitunut Leda Cole kiristää ihmisiä, jotka olivat pilvenpiirtäjän huipulla ja todistivat Erisin kuolemaan johtaneet tapahtumat. He eivät voi paljastaa totuutta, sillä silloin heidän omat likaiset salaisuutensa paljastuisivat kaikille. Kultalusikka suussa syntynyt Avery Fuller ei uskalla kertoa asiasta Atlasille, sillä hän pelkää pojan lakkaavan rakastamasta itseään. Rakastavaisten elämä ei silti ole auvoista, vaan alituista piilottelua - etenkin heidän epäluuloisiksi käyviltä vanhemmiltaan. Avery stressaa Atlasin menettämistä, mutta se vain pahentaa asiaa heidän suhteensa kannalta. He kärsivät mahdottoman rakkauden tuskasta. Atlas saakin ajoittain muuta ajateltavaa Calliope Brownin ilmestyessä kuvioihin. Poika on tavannut tytön aiemmin Afrikan matkoillaan eikä tiedä hänen olevan oikeasti ammattirikollinen, joka kiertää äitinsä kanssa maailmaa ja huijaa omaisuutta rikkailta. Lastenvaatekaupassa töissä oleva Rylin Myers vastaanottaa Erisin muistostipendin Berkeley Academyyn. Leda ei siedä ajatusta, sillä hän haluaisi tytön pysyvän poissa näkyvistä. Rylin kärsii Ledan olemassaoloa enemmän Cord Andertonin näkemisestä. He selvästi edelleen rakastavat toisiaan, mutta ovat päättäneet esittää onnettomia rakastavaisia, jotka eivät voi tunteistaan huolimatta koskaan saada toisiaan. Rylin yrittää keskittyä opiskeluun ja holografia kurssiin, jossa hän osoittaa erityistä lahjakkuutta - ainakin komean opettajan, Xiayne Radimajdin mielestä. Hän pyytääkin Rylinin kuvausassistentikseen. Cord varoittaa Ryliniä luottamasta opettajaansa, joka selvästi haluaa vain ryhtyä kiellettyyn suhteeseen oppilaan kanssa. Tietokonenero Watzahn ´Watt´ Bakradin joutuu eniten Ledan tähtäimeen. Hänen on pakko totella, sillä hän ei halua jäädä kiinni siitä, että hän on asentanut päähänsä kvanttitietokoneen. Leda kyykyttää poikaa tekemään kaikenlaisia asioita hänen hyväkseen. Watt suunnittelee Ledan luottamuksen voittamista ja tunnustuksen nauhoittamista poliisia varten. Sitten hänen ei enää tarvitsisi olla Ledan vaikutusvallan alaisena. Leda ja Watt luovat toisiinsa erikoisen viha-rakkaus-suhteen. Erisin menetyksen murtama Marie Valconsuelo hautoo synkkiä ajatuksia ja vannoo selvittävänsä, mitä pilvenpiirtäjän katolla oikeasti tapahtui. Hän ei usko, että Erisin kuolema oli onnettomuus. Tällä kertaa koko sotku huipentuu Dubaihin, johon Fullerit avaavat uusimmat pilvenpiirtäjänsä. Kuka tytöistä on tällä kertaa se, joka kohtaa ennenaikaisen kuoleman veden armottomassa syleilyssä?

"Vesi soljui tyynen tummana kuin tyttö olisi vain levännyt. Hiussuortuvat olivat levittäytyneet kasvojen ympärille pehmeänä pilvenä. Mekon helmat olivat takertuneet jalkoihin ikään kuin suojellakseen häntä varhaisen aamun kylmyydeltä. Tyttö ei kuitenkaan enää milloinkaan tuntisi kylmää." (s.7)

Kirjassa vellotaan Erisin kuoleman jälkeisessä surussa ja syyllisyyden tuskassa sekä rakkaushuolissa. Torni kukoistaa kielletystä ja epäsovinnaisesta rakkaudesta. Nuoret aikuiset ovat ihmissuhteissaan tekopyhiä ja lapsellisia. He vaativat rakkaudenkohteelta pyyteetöntä ihailua ja omistautumista sekä puhtoista menneisyyttä, mutta itse ovat valmiita pienenkin riidan tai vastoinkäymisen sattuessa hukuttamaan murheet vieraassa sylissä - pahimmassa tapauksessa vain kostaakseen, vaikka todellisuudessa kostaa vain itselleen pahentamalla tilannetta. Tornissa asuvien elämä on täynnä salaisuuksia kulissien pystyssä pitämiseksi. Kukaan ei puhu toisilleen suoraan ja rehellisesti, vaan jokainen juonittelee ja kiertelee totuutta. Kaikki ovat itsepäisiä, dramaattisia, mustasukkaisia ja itsesäälissä rypeviä. Jokainen on lopulta tiukasti kiinni omissa valheiden verkoissaan, joista irti pyristely on mahdotonta tai ainakin kuolettavan tuskallista.

"´Rakastuitko minuun vain siksi että se oli hankalaa ja kiellettyä - koska minä olin ensimmäinen asia koko maailmassa, joka sinulta milloinkaan oli kielletty? Ainoa asia, jonka halusit ja joka sinulta kiellettiin, vaikka sait kaiken muun?´" (s.241)

Miten ihanan saippuamaista hömppää ja kihelmöivän jännittävä loppuratkaisu! En kestä odottaa kirjasarjan seuraavaa osaa!


Helmet lukuhaaste 2018: 14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!