tiistai 28. kesäkuuta 2016

Lewis Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa"Pää poikki! Pää poikki!"

Carroll, Lewis: Liisan seikkailut ihmemaassa
Julkaistu: 1989
Alkuperäinen julkaisu: 1865
Alkuperäinen nimi: Alice´s Adventures in Wonderland
 
Mistä maasta: Iso-Britannia 
Suomentanut: Kirsi Kunnas, Eeva-Liisa Manner 
Kustantaja: Kustannus Mäkelä Oy 
Sivumäärä: 128

Onko mitään hullunkurisempaa kuin Liisan seikkailut ihmemaassa! Kaikki alkaa siitä, kun Liisa huomaa kiireisen kanin, jolla on päällään liivit ja kädessään kello. Hän lähtee uteliaana kanin perään ja putoaa loputtomalta tuntuvaan kuiluun päätyen ihmemaahan. Liisalle tapahtuu siellä kummallisia asioita. Hänen kokonsa muuttuu alituiseen, ja hän kohtaa outoja puhuvia eläimiä ja olentoja. Parhaimmat jutut löytyvät Kaalimadon sekä Hatuntekijän, Hassun Jäniksen ja Murmelin kanssa käydyistä keskusteluista.

"- Minkälaista väkeä asuu täällä lähellä?
- Tuolla, sanoi kissa ja näytti tassullaan oikealle, - asuu Hatuntekijä, ja tuolla taas, vasemmalla, asuu Hassu Jänis. Mene kumpaan tahdot, molemmat ovat hulluja.
- Mutta en minä tahdo mennä hullujen luokse, sanoi Liisa.
- Ei voi auttaa, sanoi kissa, - me olemme kaikki täällä hulluja. Minä olen hullu. Sinä olet hullu.
- Kuinka sinä voit tietää että minä olen hullu?
- Sinun täytyy olla, sanoi kissa. - Muuten et olisi tullut tänne." (s.67)

Tämä mielikuvitusrikas kirja vilisee runoja, sanoilla leikittelyä ja kummallisia sattumuksia, minkä vuoksi koen sen haastavaksi lukea. Tekstin sijasta minua kiehtoo enemmän visuaalinen puoli. Monet esiintyjät ovat nimittäin ammentaneet kirjasta vaikutteita. Parhaiten mieleen on jäänyt Gwen Stefanin What You Waiting For? musiikkivideo.

3 kommenttia:

  1. Minulla on lainassa Liisan seikkailut peilimaailmassa, joka pitää ensin lukea ja sitten leffaan! (kunhan saan jonkun lähtemään mukaan:D)

    VastaaPoista
  2. Minunkin mielestäni parhaat keskustelut Liisa kävi Kaalimadon sekä Hullun hatuntekijä, Hassun Jäniksen ja Murmelin kanssa. :)

    Olin unohtanut kokonaan tuon Gwen Stefanin biisin ja musiikkivideon! Huomaa kyllä, ettei Liisa-viittauksilta voi välttyä oikein missään. :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!