sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Hannu Kilpeläinen, Saija Pelvas: Muistojen Karjala"Karjalan muisto elää karjalaisten muistissa."

Kilpeläinen, Hannu; Pelvas, Saija: Muistojen Karjala
Julkaistu: 2006
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: Tekijät ja Minerva Kustannus Oy 
Sivumäärä: 172

Karjala - vai pitäisikö sanoa luovutettu Karjala - on edelleen olemassa, mutta se elää etenkin ihmisten muistoissa. Siihen liittyy pelkoa, surua, nostalgiaa, iloa ja kodin tuntua. Karjalasta tulee ensimmäisenä mieleen sota ja evakot, mutta myös kaunis luonto, kanteleen soitto, runonlaulanta ja Kalevala.

Karjala on eri kulttuurien ja uskontojen kohtauspaikka, joka on kärsinyt useista sodista ja rajakiistoista. Kenties tästä syystä karjalaiset ovat olleet yhteisöllisiä ja yritteliäitä. He ovat perustaneet erilaisia seuroja, kauppoja ja pankkeja. Karjalainen teollisuus sekä maatalous, kalastus, metsästys ja kauppa on kukoistanut. Viipurissa - Karjalan tärkeimmässä kaupungissa - on nautittu musiikista, taiteesta ja koulutuksesta. Tärkeänä on koettu myös erilaiset kirkot, luostarit ja kappelit. Näistä tärkein on ollut Sortavalan lähellä sijaitseva Valamon luostari. Karjalaan on yhdistetty kuuluisia nimiä kuten Elias Lönnrot ja Jean Sibelius sekä Akseli Gallen-Kallela. Myös urheilun saralla on menestytty.

Kirja on hieman vaikealukuinen ja itseään toistava. Teksti on liian ylistävää ja nostalgisoivaa sekä paikoin tylsän luetteloivaa.


Helmet lukuhaaste 2016: 28. Perheenjäsenellesi tärkeää aihetta käsittelevä kirja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!