sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Sirpa Tabet: Punainen metsä"Hämmennys valtasi hänen mielensä. Vilkaistuaan ympärilleen hänet valtasi tunne, että hän oli kokonaan väärässä paikassa ja väärässä maisemassa."

Tabet, Sirpa: Punainen metsä
Julkaistu: 2000
Alkuperäinen julkaisu: 1989
Kustantaja: Otava 
Sivumäärä: 281

Takakannesta: "Sirpa Tabetin läpimurtoromaani. Mitä on aika? Romaani nuoresta naisesta joka siirtyy ajassa viime vuosisadan puoliväliin. Anna ajaa syrjäisellä seudulla lumipyryssä kolarin. Herättyään hän tajuaa siirtyneensä ajassa pitkälti yli sata vuotta taaksepäin. Seudun asukkaat tuntuvat kuitenkin tuntevan hänet ja Anna näkee ainoaksi mahdollisuudekseen sopeutua mahdollisimman hyvin häneltä odotettuun rooliin. Järkytyksekseen hän huomaa myös rakastuvansa palavasti - mieheen jonka sanotaan olevan hänen sulhasensa. Mutta kaikista ponnisteluistaan huolimatta Anna on auttamattomasti erilainen."

Anna saa kuulla perineensä Wäärälä nimisen talon ja lähtee katsomaan sitä. Hän joutuu kuitenkin lumimyrskyn kouriin ja ajaa ojaan. Herättyään Anna huomaa olevansa jossain muualla. Vähä vähältä hänelle selviää, että hän on siirtynyt ajassa taaksepäin toisen naisen ruumiiseen. Anna esittää rooliaan parhaan taitonsa mukaan yrittäen opetella sen aikaisia taloustöitä. Lisähaastetta elämään tuottaa sulhanen, jonka kanssa hänen kuuluisi mennä naimisiin.

Mielestäni oli jännittävää lukea, kuinka Anna selviytyy elämästä eri aikakaudella. Hän puhuu eri tavalla kuin muut, omaa erilaisia taitoja kuin muut ja käyttäytyy eri tavalla. Oli mielenkiintoista lukea, kuinka kanssaihmiset reagoivat Annaan. Jännittävää oli myös saada pala palalta selville, mikä Wäärälän talon salaisuus on.

"Hän muisti kysyneensä, milloin mummo taas menisi Wäärälään, mutta tämä oli puristanut huulensa tiukaksi viivaksi ja laskenut hänet sylistään lattialle. Silloin hän oli ymmärtänyt, että Wäärälä oli jotain mistä ei saa puhua." (sivu 7)

Voin suositella kirjaa kaikille jännityksestä ja aikamatkustuksesta pitäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!