lauantai 14. marraskuuta 2015

Ally Condie: Perillä"Luotsi johtaa kansannousua - kapinaa Yhteiskuntaa vastaan - eikä koskaan kuole. Kun yhden luotsin aika päättyy, toinen astuu tilalle."

Condie, Ally: Perillä
Kirjasarja: Tarkoitettu, osa 3
Muut osat: Osa 1 ja osa 2
Julkaistu: 2013
Alkuperäinen julkaisu: 2012
Alkuperäinen nimi: Reached 
Mistä maasta: Yhdysvallat
Suomentanut: Kaisa Kattelus
Sivumäärä: 446


Takakannesta: "Jotkut tajuavat, että täällä tähdet ovat lähempänä. Se ei ole totta. Kun on taivaalla, tajuaa miten kaukana ne ovat - miten mahdoton niitä on tavoittaa. Jätettyään yhteiskunnan ja etsittyään epätoivoisesti niin kapinallisia kuin toisiaankin Cassia ja Ky ovat vihdoin löytäneet hakemansa. Hintana on kuitenkin jälleen menetys. Ky jää kansannousun piiriin, mutta Cassia määrätään soluttautumaan takaisin Yhteiskuntaan ja työskentelemään siellä vastarinnan puolesta. Pian kansannousu virallisesti alkaa ja murtaa Yhteiskunnan sisältä käsin. Mikään ei kuitenkaan ole ennustettavissa. Kansannousun keinot uhkaavat kääntyä itseään vastaan, ja aika käy vähiin. Cassia, Ky ja Xander joutuvat taistelemaan pelastaakseen ne, joita he rakastavat. Perillä on tulevaisuuden yhteiskuntaan sijoittuvan trilogian viisas päätösosa, jatkoa kirjoille Tarkoitettu ja Rajalla. Pystyykö kansannousu tarjoamaan Yhteiskuntaa parempia vastauksia? Ja kuinka nuorten päähenkilöiden käy sekasorron keskellä? Matka on ollut pitkä, ja se on muuttanut heitä jokaista, kenties liikaa."

Tarkoitettu trilogia on edennyt päätösosaansa. Cassia taistelee kapinallisten riveissä soluttautumalla Yhteiskuntaan, Ky toimii lentäjänä ja Xander virkamiehenä. Yhteiskuntaa alkaa vaivata herkästi tarttuva tauti, jolloin Luotsi astuu esiin tarjoten lääkettä. Cassian on kaiken keskellä myös aika valita, kenet hän ottaa rinnalleen: onko se poikkeavaksi luokiteltu Ky vai täydellinen poikaystävä Xander.

Tämä trilogia oli laimeampi kuin mitä alkuun ajattelin. Sen idea oli hyvä ja alku jännittävä, mutta sen jälkeen aika mitäänsanomaton. En kokenut Cassiaa kovinkaan samaistuttavaksi hahmoksi. Hänen pakkomielteensä omien kirjoitusten luomiseen alkoi puuduttaa. Hän oli jokseenkin liian taiteellinen ja omissa maailmoissaan oleva hahmo. Cassian sokea usko Luotsiin oli myös välillä rasittavaa. Mielestäni hahmoista olisi saanut enemmänkin irti. Etenkin Ky:n hahmosta, joka jäi hyvinkin etäiseksi. Kirjan kieli puolestaan oli kaunista ja hyvin erilaista kuin muissa post-apokalyptisissa kirjoissa. Mielestäni liikuttavinta oli lukea herkästi tarttuvan taudin etenemisestä ja hoidosta.

Kuka on oikeassa ja kuka väärässä? Onko oikein soluttautua Yhteiskuntaan ja ajaa itsekkäästi omaa näkemystään paremmasta tulevaisuudesta, vaikka samalla tekee pahaa viattomille, Yhteiskunnassa asuville ihmisille? Olisiko kapinallisten ajama muutos parempi kuin nykyinen tilanne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!