keskiviikko 18. marraskuuta 2015

J.K. Rowling: Harry Potter ja Azkabanin vanki"´Kansalaisia varoitetaan, että Sirius Musta on aseistettu ja erittäin vaarallinen. Tätä varten on avattu erityinen kuuma linja, johon kaikki havainnot Mustasta on ilmoitettava viipymättä.´"

Rowling, J.K: Harry Potter ja Azkabanin vanki
Julkaistu: 2014
Alkuperäinen julkaisu: 1999
Alkuperäinen nimi: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 
Mistä maasta: Iso-Britannia
Suomentanut: Jaana Kapari
Sivumäärä: 456

Harry Potter karkaa kotoaan jouduttuaan riitoihin Dursleyn perheen kanssa. Hän matkaa Lontooseen Poimittaislinjan bussilla, joka kerää talteen eksyneet velhot, ja joutuu aloittamaan kolmannen kouluvuotensa Tylypahkassa vankikarkuri Sirius Mustan jättämä varjo niskassaan. Kirja etenee tutulla kaavalla, joka seuraa lukuvuotta tuttujen tapahtumien ja kiinnekohtien kautta, mutta mukana on myös lukuisa joukko uusia mausteita: Tylyaho, rääkyvä röttelö, ankeuttajat, hevoskotkat, möröt, Ritari Cadoganin taulu, Kelmien kartta, ajankääntäjä ja animaagit.

Mielestäni oli mielenkiintoista lukea uusista opettajista - etenkin yhtä aikaa sekä pelottavasta että huvittavasta Sibylla Punurmiosta, joka opettaa ennustamista. Oli hauska kuulla, että Hagrid saa toimia opettajana, vaikka hauskuus muuttuukin pian sääliksi. Oudoksuin sitä, kuinka opettajat puhuvat painavia salaisuuksia julkisella paikalla, missä heitä voidaan helposti salakuunnella. Parasta oli saada tietää lisää siitä, mitä Harryn vanhempien murhayönä oikein tapahtui ja mitä rooleja Sirius Musta ja Peter Piskuila oikein näyttelivät tapahtumissa. Tylsintä taas oli se, kun Koukkujalka kissan ja Kutka rotan tappeluita kuvattiin hieman liikaa. Lukija olisi varmasti ymmärtänyt vähemmälläkin toistolla, että jotain outoa on tekeillä.

Nuoret vaikuttavat tässä kirjassa käyvän läpi monenlaisia muutoksia. Malfoy on yhä ilkeämpi ja kateellisempi. Ron puolestaan saa hetken aikaa olla poissa Harryn varjosta, kun hänellä on omia henkilökohtaisia seikkailuja kerrottavanaan. Hermione taas opiskelee liikaa ja kärsii loppuunpalamisesta sekä ystävien puutteesta. Hän alkaa käyttäytyä sopimattomasti niskoitellessaan opettajalle ja lyödessään Malfoyta. Harrya painaa se, ettei hänellä ole omaa oikeaa perhettä. Aikuiset yrittävät opettaa nuorille, että heidän tulisi vaalia ystävyyttä. Harryn tulisi etenkin arvostaa vanhempiensa uhrausta pitämällä itsestään hyvää huolta.

"´Minä en enää koskaan ota noita varastoon, en koskaan! Yhtä sekasortoa! Luulin jo, ettei kamalammaksi voi mennä sen jälkeen kun ostimme kaksisataa kappaletta Näkymätöntä kirjaa näkymättömyydestä - maksoimme pienen omaisuuden, emmekä lopulta löytäneet niitä...´" (kirjakauppias kirjakaupassa, kun hirviöaiheiset kirjat tappelivat keskenään, sivu 60)

Kirjasta tehty elokuva ilmestyi vuonna 2004:Pidän tästä Harry Potter elokuvasta eniten. Luultavasti juuri sen vuoksi, että siinä matkustetaan ajassa.

Annan kirjalle viisi tähteä. Tämä on jännittävä ja seikkailuntäyteinen kirja, joka sopii sekä lapsille että aikuisille!

Lue myös:

Harry Potter ja viisasten kivi
Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Harry Potter ja liekehtivä pikari
Harry Potter ja feeniksin kilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!