Siirry pääsisältöön

Ruth Hogan: Madame Burovan kuu ja tähdet

Imelda Burova on eläkkeelle jäävä ennustaja. Hän on työskennellyt koko elämänsä omassa kojussaan Brightonissa. Hän osaa ennustaa kädestä, kristallipallosta ja tarot-korteista. Ennustusten myötä hän on saanut kuulla salaisuuden toisensa jälkeen. Lontoolainen Billie päätyy Imeldan ovelle etsimään vastauksia menneisyydestä. Eri aikatasoissa kulkeva tarina maalaa lukijan eteen kiehtovan menneisyyden maailman, jossa käärmenainen, merenneidot, hypnotisoija ja surmanajaja esiintyvät ja jossa romaniäiti Shunty-Mae opettaa tyttärelleen povaamisen taitoa.

"Sekoita pakka niin katsotaan, mitä korteilla on sanottavana." (s.120)

Tarinan kautta käsitellään naisen asemaa ja oikeuksia, naisten välistä ystävyyttä, äiti-tytär-suhdetta, naisten ja miesten välisiä suhteita, lapsettomuutta valintana ja rasismia. Imelda Burova ei ole halunnut kotirouvaksi, sillä hän ei halua luopua ennustamisesta. Välillä hän on kyllästynyt ennustamiseen kohdattuaan toistuvasti ihmisiä, jotka ajattelevat vain pariutumista, häitä ja lasten saantia, kun hänen mielestään elämässä on niin paljon muutakin. Korteilta voisi kysyä vaikka jotain omasta itsestään. Mitä sinä haluaisit elämälläsi tehdä?

"Minusta sinä ansaitset taivaan tähdet ja kuun." (s.218)

Tarina on toisaalta synkkäsävyinen, mutta lämminhenkinen. Mysteerin vaiheittainen ratkeaminen on kiinnostavaa luettavaa. Tarinan maailma on maagisrealistinen. Henkilöt ovat moniulotteisia ja tunteita herättäviä. Heidän elämänvaiheistaan haluaa tietää lisää.

"Äitinäsi minun tehtäväni on varmistaa, että sinä lähdet lentoon." (s.133)

Kommentit