Siirry pääsisältöön

Anna James: Tilly & lumottu puumaja

Kirjamatkaajat jatkavat seikkailujaan. Tällä kertaa pääosassa on Tillyn ystävä Milo Bolt, joka ohjaa mielikuvituksella kulkevaa Kippari-junaa. Hän yrittää yhdessä Alessian kanssa etsiä mystisen Kasvitieteilijän ja kerätä tarvittavat ainekset vastalääkkeeseen herättääkseen setänsä Alkemistin langettamasta unesta.

"- Alessia oli vaikuttanut kovalta ja petolliselta vain päivää aikaisemmin, ja tästä oli nopeasti tulossa ihminen, johon hän luotti eniten maailmassa." (s.89)

Kirjassa matkataan muun muassa runokirjoissa, mikä on ilahduttavaa vaihtelua. Kantavana teemana on ihmisten erilaisuus. Milo Boltin suku on kotoisin Intiasta. Hän oppii rasismista ja ennakkoluuloista, mutta myös rohkeudesta, pelkojen kohtaamisesta ja omien rajojen kiinnipitämisestä. Yksilö, varsinkaan lapsi, ei ole vastuussa sukunsa teoista. Maailmassa on monenlaisia aikuisia. He voivat aiheuttaa lapsille pettymyksen esimerkiksi asettamalla itsensä muiden edelle. Lasten on osattava pitää puoliaan. Edes isoäidit eivät aina ole lempeitä. Hekin ovat ihmisiä hyvine ja pahoine tekoineen.

"- on hyvä tietää, että se kirjoitettiin yli sata vuotta sitten, ja silloin monien ajatus ja ymmärrys toisenlaisista ihmisistä oli erilaista. Nykyään tiedämme, että useat niistä ajatuksista olivat väärin." (s.135)

Kirjan opetus on, että ketään ei pidä arvioida vain kannen perusteella.

Kommentit