sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Miska Karhu: Nimeni on Alex

Transmies Alex on kadonnut. Miesystävä Anssin luokse saapuvat vieraiksi hänen äitinsä Kerttu ja Alexin vanhemmat Marjut ja Petri. Poliisit työskentelevät löytääkseen Alexin. Kerttu ja Marjut kiistelevät, onko etsinnän kohteena Anu vai Alex. Marjut ei nimittäin hyväksy lapsensa korjattua sukupuolta. Miksi Alex on kadonnut? Onko hän poissa omasta halustaan vai rikoksen uhrina? Löydetäänkö Alex?

"Kun on niin paljon vaihtoehtoja, ei osaa kuin pelätä." (s.109)

Tarinaa pääsee kertomaan kukin henkilö vuorollaan. Jopa Alex. Aluksi kertojan vaihtuminen tuntui sekavalta, mutta tyyliin tottui sivujen edetessä. Tarinassa tärkeintä on pohdinta transsukupuolisuudesta. Trillerin muotoon aseteltu mietintä on virkistävä ratkaisu. Marjut saa osakseen roolin Alexin sukupuolen kieltäjänä, alistajana, itsekkäänä ja suvaitsemattomana ihmisenä. Hänen rooliaan korostetaan kuvailemalla hänen ulkoista olemustaan inhorealistisesti. Petri on puhumattoman aviomiehen karikatyyri. Hän antaa vaimonsa mesota suuna päänä ja komennella ja moittia itseään. Hän on eri mieltä vaimonsa kanssa, mutta päättää vaieta. Kerttu on ulkoisesti ja sisäisesti kapinallinen. Hän osoittaa pukeutumisellaan ja tyylillään, että hän on eri muotista kuin muut ikäisensä. Hän ajattelee modernisti ja uskaltaa puhua asioista suoraan. Hän on poikansa tukena. Anssi on järkyttynyt puoliso, joka on huolissaan ja toimii epäjohdonmukaisesti. Hän haluaisi toimia, mutta hän ei tiedä oikeita keinoja. Viranomaiset ja lehdistö eivät ole ollenkaan sensitiivisiä. Minulle on jäänyt hämärän peittoon, mikä tarkoitus naapurien tekemisten kuvailulla oli. Jokaisella perheellä on omat ongelmansa? Universumi pyörii ympärillä, vaikka oma maailma olisikin romahtanut? Alex puolestaan käy läpi omaa kasvutarinaansa omasta näkökulmastaan katsoen.

"Peruskoulu oli pelkkää mittaamista ja arvosteltavana olemista. Jos opet eivät arvostelleet niin sitten oppilaat arvostelivat toisiaan." (s.115)

Kirjan aihe on ajankohtainen. Toivon lukiessani, että Alex löytyy, sillä siinä olisi symboliikkaa. Hän ei ole koskaan edes kadonnutkaan. Nyt hän vain näyttää ulkoisesti siltä, mitä hän on aina sisäisesti ollut. Alex on juuri siellä, missä hänen kuuluukin olla. Suosittelen lukemaan kirjan ja etsimään Alexin.

"Tunne siitä, että jalkojemme alla on toisenlainen maailma, menneiden ja kuolleiden maailma, josta suurin osa ei tiedä mitään." (s.93)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!