lauantai 30. heinäkuuta 2022

Alice Walker: Häivähdys purppuraa

Celie elää maailmansotien välisenä aikana Georgian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Häntä ympäröivä yhteiskunta on rasistinen. Hänen perheensä ei ole sen parempi, sillä häntä käytetään hyväksi. Celie haluaa suojella sisartaan Nettietä, joka lähteekin lähetyssaarnaajaksi Afrikkaan. Celie kertoo elämästään Jumalalle kirjoittamiensa kirjeiden muodossa. Hän kasvaa, oppii ja kehittyy. Hän etsii ja löytää itsensä. Hän huomaa, että elämä on sekoitus sekä hyvää että pahaa ja että Jumalalla ei ole sukupuolta.

"Se nauro. Mikä sinä luulet olevas? se sano. Et sinä voi ketään kirota. Katto itteäs. Sinä olet musta, olet ruma ja olet nainen. Helkkari, sinä et ole yhtään mitään." (s.228)

Celie on vahva, mutkaton, toimelias ja suoraselkäinen. Hän ottaa elämän vastaan sellaisenaan. Hän on selviytyjä. Celien asenne saa tarinan tuntumaan elämänmyönteiseltä ja lämpimältä, vaikka kamalia asioita tapahtuu. Mukaan mahtuu myös rakkautta, kun Celie tapaa Shug Averyn, joka näyttää, että elämä voi olla myös onnellista. Sukupuolirooleilla ei ole merkitystä.

"Miehet sanoo tolla tavalla naisille että Ai ai tyttö, sua kelpaa kattella. Naiset puhuu aina tukasta ja terveydestä. Kuinka monta lasta on elossa ja montako kuollu tai saanu hampaita. Ei ne ikinä puhu siitä kuinka jotain naista kelpaa kattella jota ne halaa." (s.101)

Kirjassa käsitellään rotuerottelua. Valkoiset seikkailevat maailmalla, levittävät omaa uskontoaan ja kirjoittavat matkoistaan kirjoja. He omistavat maata ja valloittavat lisää. He perustavat viljelmiään niin että paikalliset eivät saa kasvatettua ruokaa itselleen. Mustat ovat juurettomia ja syrjittyjä minne ikinä menevätkään. Heitä ei tunnusteta joukkoon kuuluviksi Afrikassa saati Amerikassa. Heiltä viedään kaikki.

"Ja me polvistuimme laivan kannelle ja kiitimme Jumalaa siitä että saimme nähdä maan, jota äitimme ja isämme olivat huutaneet niin eläessään kuin kuollessaan toivoen vielä näkevänsä sen." (s.163)

Miltä tuntuu elää Amerikassa, jossa mustia syrjitään? Millaista on matkustaa Afrikkaan, josta isovanhemmat on myyty Amerikkaan ja jonka asukkaat eivät myönnä vastuutaan tapahtuneeseen? Miltä tuntuu elää lähetyssaarnaajien kanssa? Millaista on elää Afrikassa, jossa naisten asema on huono ja jossa saa pelätä syytöstä noituudesta tai uskottomuudesta, minkä seurauksena tulee tapetuksi? Millaista on olla kahden eri maailman väliin pudonnut musta nainen 1930-luvulla?

2 kommenttia:

  1. Tämä klassikko on vielä lukematta. Kuulostaa hyvin tärkeältä aiheidensa puolesta.

    VastaaPoista
  2. Tämän olen lukenut, mutta voisin lukea uudestaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!