keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Leah Johnson: Jos vain kruunun saisin

Liz on tottunut muuntautumaan näkymättömäksi. Hän soluttautuu korkeintaan osaksi kouluorkesteria. Yläluokkainen Campbell on ahdasmielinen kaupunki, josta Liz aikoo lähteä pois opiskellakseen yliopistossa. Täydelliset arvosanat ja musikaalisuus takaisivat stipendin köyhissä oloissa isovanhempien luona asuvalle mustalle tytölle. Unelmat romuttuvat hylkäyspäätökseen. Liz huomaa, että päättäjäistanssiaiset ovat tulossa ja päättäjäiskuningattarelle olisi luvassa stipendi. Uskaltaisiko hän astua varjoista parasvaloihin? Mten käy, kun uusi ihastuttava oppilas Mack tavoittelee samaa kruunua?

"'Jessus, kuvitelkaa, millainen verilöyly siitä tulisi.'
Ja niiden sanojen myötä minusta on tullut ehdokas Campbellin piirikunnan lukion päättäjäistanssiaiskuningattareksi." (s.35)

Maailma, jossa Liz elää, on sulkeutunut. Ihmiset erottelevat toisiaan erilaisten ominaisuuksien perusteella kuten ihonvärin, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, harrastuksen ja varallisuuden. Kutakin ihmisryhmää kuvataan yleistyksin. Yksilöllisyys katoaa. Kaikilla tulisi olla oikeus olla aito oma itsensä.

"Joka ikinen päivä muistuttaa minua siitä, kuinka huonot mahdollisuuteni tässä paikassa ovat." (s.28)

Lizin harteilla on koko maailma. Hänen on pärjättävä hyvin koulussa. Hänen musiikkinsa on oltava täydellistä. Hänen on oltava äitinä sirppisoluanemiaa sairastavalle veljelleen. Hänen on oltava täydellisen auttavainen ja toisia puolustava ystävä. Hänen on edustettava oletettua rotuaan ja oltava rotunsa ensimmäinen, joka saavuttaa tiettyjä päämääriä. Hänen on raivattava tietä muuttaakseen päättäjäistanssiaisissa vallitsevia tiukkoja sukupuolirooleja, jotka estävät samansukupuoliset parit. Hänen on muutettava maailmaa. Vähemmästäkin ihminen väsyisi, mutta ei Liz, sillä hän on kuninkaallinen, joka on saapunut vaatimaan kruunua itselleen.

"Koskaan ennen minusta ei ole tuntunut tällaiselta. Kuin en tietäisi, juoksenko jotain pakoon vai jotain kohti." (s.105)

Lizillä on isovanhemmista ja ystävistä koostuva turvaverkko. Hänellä on kyky saada ihmiset puolelleen ja luoda muutosta. Lizin tarina on kaiken kaikkiaan voimaannuttava. Se on suloinen ja unelmien täyteinen. Tarina sisältää kantaaottavia aiheita ja epärealistisia, mutta humoristisia kohtia. 'Jos vain kruunun saisin' on täydellinen teinidraama.

1 kommentti:

  1. Olen joskus vilkuillut tätä kirjastossa, mutta olen allerginen teinidraamalle. :D Kaikenlaiset high school -kuvaukset jostain syystä eivät miellytä minua.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!