sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Helsingin kirjamessut - 7 näkökulmaaKävin bloggaajapassilla Helsingin kirjamessuilla. Viikonloppu alkoi perinteisellä bloggariaamiaisella. Mieleen jäivät etenkin lukuisat vinkit, kuinka tulla paremmaksi kirjoittajaksi. Anja Snellman tokaisi neuvokseen, että "kirjoita, lue, kirjoita", minkä jälkeen hän mainitsi, että "kirjat eivät ole koskaan sellaisia kuin on ajatellut". Hän vinkkasi myös, että kannattaa kirjoittaa siitä, mikä on kipeintä. Hän itse hakee sellaisia aiheita, joista toivoo, että lukija parahtaa. Hänestä on tärkeää pitää sielu mukana. Satu Vasantola neuvoo, että "kirjoita kohti häpeää" eli täytyy kirjoittaa siitä, mikä hävettää. Bloggariaamiaisen jälkeen keskityin messualueella haahuiluun. Huomasin tarkastelevani messujen antia seitsemästä eri näkökulmasta.

1. YhdysvallatKirjamessujen teemamaa oli Yhdysvallat. Kuuntelin Jennifer Clementin haastattelun ja näin ohimennen Don Rosan nimikirjoitusten jaon. Törmäsin ankkapiirtäjään useaan otteeseen, sillä hän istuskeli pressitilassa juomassa kahvia ja poistui messuhallista kanssani samalla oven avauksella. Hän pohdiskeli kävellessään, mitä hänen kannattaisi tehdä mukanaan tuomille chileille, sillä hän ei ollut tällä kertaa heittänyt niitä yleisön joukkoon.

2. KulttuuriVärikkäimmät messupisteet kuuluivat Kansallisteatterille ja Kansallisbaletille. Teatteripisteellä sai kuvauttaa itsensä kruunu päässä instagramiin. Balettipisteellä puolestaan oli mahdollista saada glittertatuointi ja katsella Pieni Merenneito -balettia ruudulta. Olen itse menossa katsomaan Tuhkimo -balettia, mitä odotan innolla. Viime vuonna kävin katsomassa Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas -baletin.

3. LastenalueKirjamessujen uudistuksiin kuului uudenlainen lastenalue. Se oli värikäs, rauhallinen ja monipuolinen. Positiivisuutta sinne levitti etenkin Tanhupallo, joka ilahdutti sekä lapsia että aikuisia puhumalla kaveruudesta ja ottamalla yleisön huomioon. Kiti Kokkonen on taitava näyttelijä. Hän esitti niin uskottavasti pientä tyttöä, että kaikki unohtivat hänen oikeasti olevan aikuinen nainen.

4. KirjastoSuloisin messuvieras oli ehdottomasti lukukoira Börje, jolle riitti lukuisia innokkaita silittäjiä. Sympaattinen terapiakoira ihan peittyi sitä kohti ojennettujen käsien alle. Lukemaan koiralle ei kukaan ehtinyt, mutta sitä saattoi sen sijaan harrastaa paikalle parkkeeratussa kirjastoautossa.

5. JulkkiksetYhdenlaisina vetonauloina toimivat laulajat Antti Tuisku ja Virve Rosti. Tuisku kertoi siitä, kuinka hänen artistiminänsä eroaa arkiminästä. Hän korosti sitä, että kaikki elämän kokemukset muokkaavat ihmistä sellaiseksi kuin hän on tänä päivänä. Rosti puolestaan kertasi uransa eri vaiheita ja siihen vaikuttaneita ihmisiä. Erityisen lämpimästi hän muisteli Kirkan kanssa työskentelyä.

6. TietokirjallisuusMielenkiintoisimpiin kirjoihin kuuluvat ehdottomasti tietokirjat. Liisa Väisänen kertoi Symbolien pitopöydässä nimisestä kirjastaan. Hän mainitsi muun muassa erilaisia omenaan liitettyjä mielikuvia. Reetta Laitinen ja Anna Lindholm puhuivat naisista sisällissodassa. He huomasivat taustatutkimuksen aikana, kuinka sodan jättämät arvet eivät ole vieläkään arpeutuneet, vaan ne ovat sen sijaan muuttaneet muotoaan.

7. NuortenkirjallisuusTämän vuoden parhaimpia nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja kirjoja on ehdottomasti Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras, jossa on taianomaisia piirteitä Erin Morgensternin Yösirkuksen ja Stephanie Garberin Caravalin tyyliin. Mikama kertoi olleensa kiinnostunut taikureista lapsesta asti. Hän sanoi, että taikurit ovat aina käyttäneet hyväkseen uusimpia keksintöjä. Mikaman kirjassa taikurin esityksissä on eläviltä vaikuttavia robotteja.

10 kommenttia:

 1. Kivat näkökulmat messuihin. Samalla bloggariaamiaisella oltiin. Hyvät messut!

  VastaaPoista
 2. Ihanan erilainen messuesittely, kiitos tästä! Oli kyllä kivat messut, jokaiselle kävijälleen niin omanlaisensa. Olen itse kolunnut messuja ihan eri osastoilla, mutta lapsuuden lemppariin Don Rosaan olisi ollut kyllä mainiota törmätä. :)

  VastaaPoista
 3. En taaskaan päässyt messuille, joten kiitos tästä etäkokemuksesta! Clementiä olisin kuunnellut mieluiten näistä, kun kirjakin tuli luettua.

  VastaaPoista
 4. Tuo lastenalue oli aivan käsittämättömän hurmaava! Eksyimme sinne Minnan kanssa ihan lauantain päätteeksi, ja onneksi sinne haahuilimme. Nurkkauksessa oli ihana tunnelma, ja sopivasti rauhaakin. Ensi vuonna täytyykin tutustua lapsille suunnattuun ohjelmaankin tarkemmin, tällä kertaa hypin niiden yli messulehteä selaillessani, sillä olimme messuilla vain lauantain, ja silloinkin aikataulussa oli muutama pakollinen juttu.

  Tuo Virve Rostin elämäkerta kiinnostaa minua todella paljon! Lisäsin sen messuilla äänikirjajonooni, jota lähden purkamaan, kunhan saan Helmet-haasteen suoritettua. Tuo kirkas keltainen kansi on eiryisen herkullinen.

  VastaaPoista
 5. En ole koskaan (!!) ollut Helsingin kirjamessuilla, Turussa kylläkin. Joka vuosi kyllä päätän sinne tulla seuraavana vuonna luettuani näitä messuraportteja mutta työni kannalta lokakuun loppu on aina vähän hankala ja niin se aina jää. Kun luin tämän postauksesi niin innostuin erityisesti tuosta lastenalueesta, ensi vuonna (heh!) voisikin tulla tyttären kanssa... /Mari

  VastaaPoista
 6. Olen lukenut kirjamessuraportteja toisaalta iloiten siitä, että niitä on, ja toisaalta hieman katkerana, kun en päässyt(kään) sinne itse tänä vuonna. Onneksi Yle lähetti perjantaina ja lauantaina sieltä ohjelmaa, joten sen ja lukuisten messupostausten ansiosta pääsin mukaan tunnelmaan. Eikä tullut hankittua yhtään kirjaa - metsä kiittää.

  VastaaPoista
 7. Mainitsemistasi näkökulmista minulle kirjamessuissa parasta on ehdottomasti kulttuuri ja tietokirjallisuus (mitä helmiä!). Lisäisin näihin vielä inspiroivan ilmapiirin sekä antikvaaristen kirjamessujen aina yhtä lumoavan tunnelman :)

  VastaaPoista
 8. Lastenalue oli tosiaan ihana. Vähän harmitti, kun kuopus ei tällä kertaa halunnutkaan lähteä messuilemaan, mutta toisaalta päästiin sitten nauttimaan ulos auringosta :-) Ensi vuonna sitten.

  VastaaPoista
 9. Kiinnostava kooste, joka tarjosi mukavasti näkökulmia ja ikunnoita tällaiselle, joka ei itse paikalle päässyt. Hienoa, että lapsetkin on huomioitu - tulevaisuuden lukutoukat, toivottavasti <3

  VastaaPoista
 10. On aina mielenkiintoista lukea, kuinka eri ihmiset poimivat messujen laajasta tarjonnasta eri asioita. Omat messut menivät tällä kertaa useiden haastattelun vetämisen merkeissä ja se antoikin hyvin erilaisen kuvan tapahtumasta. Kivaa oli sekä Turussa että Helsingissä, mutta niitäkin elämyksellisempää viime vuonna Göteborgissa, kun kaikki oli ihan uutta. Sinne täytyy mennä uudelleen tai sitten löytää ihan jotain uutta. Edinburgh?

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!