tiistai 2. lokakuuta 2018

Ebba Witt-Brattström: Vuosisadan rakkaussota"Rakkauden sodassa ei ole voittajia"

Witt-Brattström, Ebba: Vuosisadan rakkaussota
Julkaistu: 2016
Alkuperäinen nimi: Århundradets kärlekskrig
Mistä maasta: Suomi
Suomentanut: Jaana Nikula
Kustantaja: Into Kustannus Oy
Sivumäärä: 173


Pariskunta kiistelee avioliittonsa tilasta ensimmäisestä sivusta viimeiseen sivuun asti. Molemmat rakastavat edelleen omalla tavallaan toisiaan, mutta valitettavasti kyseiset tavat eivät enää kohtaa. He purkavat turhautumistaan satuttamalla sekä fyyisesti että henkisesti toisiaan mitä inhottavammilla keinoilla. He tuntevat pettymystä itseään ja toisiaan kohtaan. He eivät pysty kommunikoimaan toistensa kanssa muuten kuin riitelemällä. Pariskunta on umpikujassa. He eivät ilmeisesti haluaisi erota, vaikka se vaikuttaisi ainoalta järkevältä ratkaisulta ennen kuin jompi kumpi menettää henkensä.

"Sukupuolten sota on katalaa valtapeliä." (s.105)

Pariskunnan riidoissa käytetään satuttamisen välineenä toisen sukupuoleen liitettyjen huonojen ominaisuuksien kuvailua. He halveksuvat toisiaan naisena tai miehenä ja huudahtavat pettymystään toisen tapaan ilmaista omaa sukupuoltaan. He kaivavat mielestään lauseita, joiden tietävät satuttavan toista pahimmin.

"Oikeat naiset tietävät
miten sopeutua
miehen luontaiseen haluun
tavoitella ylivoimaa. (s.80-81)"

Kirjan lukeminen tuntui siltä kuin olisi kuunnellut eron partaalla olevan pariskunnan riitelyä. Se oli rankkaa ja ahdistavaa. Puheelta olisi halunnut sulkea korvansa, mutta eteenpäin oli luettava. Välillä oli pakko pitää hengähdystaukoja, sillä riitelyn seuraaminen alkoi käydä voimille. Teki mieli käskeä pariskuntaa lopettamaan ja jättämään toisensa rauhaan, mutta heidän väliinsä oli mahdotonta päästä. He olivat oman sotansa vankeja.

"Yritä nyt päästä jotenkin tästä eteenpäin." (s.120)


Helmet lukuhaaste 2018: 13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!