sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Cecelia Ahern: Täydellinen"Älä luota kehenkään."

Ahern, Cecelia: Täydellinen
Kirjasarja: Viallinen, osa 2
Muut osat: Osa 1
Julkaistu: 2018
Alkuperäinen julkaisu: 2017
Alkuperäinen nimi: Perfect

Mistä maasta: Irlanti
Suomentanut: Sirpa Parviainen
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Sivumäärä: 421


18-vuotias Celestine North piilottelee pappansa maatilalla pillinkantajia. Hän elää yhteiskunnassa, jonka ihmisoikeuksia loukkaavia tapoja kansalaisten on noudatettava tai muuten heidät todetaan viallisiksi. Celestine uskalsi ensimmäisenä sanoa ääneen, miten asiat oikeasti ovat ja miten niiden loogisesti ajateltuna kuuluisi olla. Hän aloitti muutoksen, uhrasi itsensä ja joutuu nyt kärsimään siitä. Celestine toivoisi voivansa löytää kadoksissa olevan videon, joka todistaisi, että tuomari Bosco Creva on tehnyt hänelle laittoman polttomerkin selkään. Parhaassa tapauksessa paljastus saattaisi horjuttaa koko korruptoitunutta yhteiskuntajärjestelmää, jolloin kaikki vialliset voisivat taas elää normaalia elämää.

"Yhteiskunta ei halua minua. He riuhtaisivat minut irti maasta, roikottivat minua juuristani, ravistelivat ja heittivät syrjään." (s.12)

Celestinellä on viaton tapa katsella maailmaa. Hän näkee ihmisiä kahlitsevien sääntöjen taakse logiikan ja oikeudenmukaisuuden avulla. Hän välittää aidosti muista ihmisistä. Celestineltä puuttuu itsesuojeluvaisto, sillä hän toimii oikeaksi näkemänsä asian puolesta ymmärtämättä tai välittämättä siitä, mitä hänelle itselleen saattaa käydä. Hän tuntuu välillä liiankin voittamattomalta, vaikka hänellä on ajoittain epävarmoja hetkiä. Etenkin Celestinen kivunsietokyky on äärimmilleen virittynyt. Hän pitää itseään ainutlaatuisena ja vahvana, minkä vuoksi hän sortuu ajoittain ylpeyteen ja ylimielisyyteen tehden typeriä virheitä. Celestinen ajattelu velloo jatkuvasti samojen asioiden ympärillä. Hän kelaa uudestaan ja uudestaan, mitä on tapahtunut ja mitä tuntemuksia se herätti. Celestine on ajattelussaan dramaattinen ja omaa asemaansa korostava.

"Hän on mieluummin oikeassa kuin turvassa -" (s.161)

Celestinen kliseiset poikaystäväehdokkaat ovat toistensa vastakohtia. Carrick on tumma, lihaksikas, väkivaltainen ja jääräpäinen, kun taas Art vaalea, lapsekas, kiltti ja heikko. Carrick on pahapoika, joka on elänyt kasvatuslaitoksessa, sillä hänen molemmat vanhempansa olivat viallisia, jotka eivät saa kasvattaa omaa lastaan. Hän on alusta asti ollut kapinallinen luonne. Art sen sijaan on tuomari Bosco Crevan poika, joka on aina tottunut tottelemaan. Hän ei uskaltaisi rikkoa sääntöjä edes puolustaakseen rakastettuaan. Lopussa tietenkin paljastuu, kumman heistä Celestine lopulta valitsee poikaystäväkseen. Teinirakkaus on tietenkin suurta, dramaattista ja ylisanoja pursuavaa.

"´Prinsessa, olen tullut pelastamaan teidät´, hän lisää dramaattisesti -" (s.387)

Huomasin lukiessani ajattelevani jälleen kerran Nälkäpeli -kirjasarjaa. Celestinessä on monia samoja piirteitä kuin Katnississa. Hän puhuu yhteiskuntaa vastaan. Häntä ihaillaan ja käytetään esimerkkinä. Hänellä on kyky liikuttaa massoja kapinallisiin tekoihin, joihin kukaan ei aiemmin olisi ikimaailmassa ryhtynyt oman turvallisuutensa vaarantamisen vuoksi. Hän saa ihmiset ihmettelemään, miten he ovat suostuneet noudattamaan ihmisoikeuksia rikkovia sääntöjä. Celestine valaa kaikkiin uhkarohkeutta ja kapinahenkeä. Henkilöpalvontaa on edesauttamassa Vitaalipuolueen propagandakoneisto - kuten Nälkäpelissä vyöhykkeen 13 uutisointi. Celestine on Bosco Crevan pakkomielle, kun taas Katniss presidentti Snown. Miehet käyttävät samoja keinoja tyttöjen savustamiseksi ulos, sillä he molemmat satuttavat viattomia kansalaisia. Celestine ja Katniss eivät voi luottaa kehenkään, sillä koskaan ei voi tietää, kenen puolella kukakin on.

"Ihmiset, jotka eivät ole koskaan ennen kuunnelleet, kuuntelevat nyt sinua." (s.106)

Viallisilla on mielenkiintoinen tapa tsempata toisiaan. He istuvat rinkiin, jonka keskelle kukin menee vuorotellen. Kaikki muistelevat mukavia asioita ja ominaisuuksia ringin keskellä olijasta.

"Hän pitää aitoudesta, kaikesta aidoimmassa muodossaan." (s.10)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!