tiistai 25. heinäkuuta 2017

Timo Parvela: Kepler62: Kirja yksi: Kutsu"Sitten kuvaruutu pimeni."

Parvela, Timo; Sortland, Bjorn: Kepler62: Kirja yksi: Kutsu
Kirjasarja: Kepler62, osa 1
Julkaistu: 2015
Mistä maasta: Suomi
Kuvitus: Pasi Pitkänen
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 121


Veljekset Ari ja Joni pitävät toisistaan huolta sillä välin, kun heidän äitinsä on lähtenyt ikuiselle työnhakumatkalle. He haaveilevat kuumimman uutuuden, Kepler62 -pelin pelaamisesta, ja kuin kohtalon sanelemana mystinen nainen lahjoittaa pelin Jonille. Kukaan ei ole vielä koskaan läpäissyt peliä, eikä kukaan osaa sanoa, mitä pelin voittaja saa palkinnoksi. Ari ja Joni pelaavat peliä vuorotellen monta päivää putkeen, kunnes kohtaavat pelin viimeisen vastustajan, minkä jälkeen alkaa tapahtua kummallisia asioita.

"Arin valtasi voimistuva tunne, että hänen vierellään oli joku. Joku herkkä ja hauras olento, jota hänen tuli pelissä varjella. Hän vilkaisi sohvalla nukkuvaa Jonia. Pikkuveli oli sikeässä unessa, mutta silti hän tunsi voimakkaasti tämän läsnäolon. Se tuntui yhtä aikaa jännittävältä ja pelottavalta." (s.30)

Kirjan maailmaa hallitsee yhteishallitus, joka panostaa kieroutuneella tavalla lapsiin. Hellän huolehtimisen sijasta valtio pitää yllä ankaraa kontrollia. Valtion työntekijöinä toimii aikuisten ohella neurotuunattuja lapsia, vaikka toimenpiteet on jo lopetettu. Kyseisistä lapsista on tullut zombien kaltaisia aivopestyjä olentoja, jotka toimivat käsketyllä tavalla. Yhteishallitus ei ole pelastanut maailmaa, vaan jakanut ihmiset köyhiin ja rikkaisiin. Köyhien keskuudessa vallitsee huhu katvealueista, joihin hallituksen katse ei yltä. Rikkaat puolestaan yrittävät keksiä uusia laajennuskohteita avaruudesta, mihin he valmistelevat löytöretkiä.

"Siellä, sateen seassa leijui äänettömänä helikamera, jonka punainen silmä tuijotti heitä. Tuntui aivan siltä kuin näytelmän lavasteet olisivat äkkiä romahtaneet. Vielä äsken kuva oli ollut tuttu ja turvallinen, mutta nyt kulissien takaa oli paljastunut niitä ylläpitävät rujot rakennelmat." (s.56)

Lapsille suunnattu kirja vie myös aikuisen täysin mennessään. Kirjan tarina on jännittävä, pelottava, kekseliäs ja ajatuksia herättävä. Siihen tuo mielenkiintoisen ulottuvuuden näyttävä kuvitus, joka johdattaa tarinaa eteenpäin tekstin tavoin. En ole koskaan aiemmin lukenut vastaavanlaista lapsille suunnattua tarinaa. Luen ehdottomasta myös kirjasarjan seuraavat osat.


100 suomalaista kirjaa: 25/100

1 kommentti:

  1. Kepler 62 on kyllä mahtava kirjasarja, ainakin mitä vuosi sitten luettujen kahden ensimmäisen osan perusteella voi sanoa. Kolmanteen kirjaan oli silloin niin kovat varausjonot kirjastossa, että sarja jäi odottelemaan jatkamista. Pitäisi kyllä taas jatkaa sarjan lukemista, muutaman kuukauden päästähän kuudes ja viimeinen osakin jo ilmestyy. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!