Siirry pääsisältöön

Blogi täyttää 6 vuotta!

Kirjablogini täyttää tänään kuusi vuotta!


Blogivuoden kohokohtia:

Kirjagram

Tässä vaiheessa en enää osaa erottaa instatiliäni ja blogiani toisistaan, sillä koen, että ne kuuluvat niin erottamattomasti yhteen. Harrastan nykyään kirjallisuutta ja unelmointia nimenomaan instatilini kautta, josta seuraajat voivat halutessaan tulla blogini puolelle lukemaan tekstejäni pidemmässä muodossa. Rakastan kuvien ottamista, etenkin retkeilyä kirjan kanssa. Tykkään, että kuvissa näkyy kuluva vuodenaika. Pidän keskusteluista, kirjoista innostumisesta ja toisten ihmisten inspiroimisesta ja kannustamisesta. Harrastuksesta on tullut elämäntapa.

Minulla on ollut kirjagramissa muutamia projekteja.

Kuuluin #notfastjustfuriousbooks nimiseen instagramissa toimivaan lukupiiriin viime syksystä kevääseen. Luin kymmenen kirjaa, joihin en olisi ikinä muuten tarttunut, mikä oli kiinnostavaa ja avartavaa. Samaan tahtiin lukeminen ja kerran viikossa luetusta instagramin puolella keskusteleminen oli hauskaa. Kirjat olivat: Kristiina Bruun: Kaikki mikä on sinun, Marisha Rasi-Koskinen: Eksymisen ja unohtamisen kirja, Katy Colins: Määränpää Thaimaa, Hiro Arikawa: Matkakissan muistelmat, Denise Rudberg; Hugo Rehnberg: Niin se sitten meni, Kasuo Ishiguro: Ole luonani aina, Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä, Hank Green: Ihan mieletön juttu, Cecilia Samartin: Mofongo ja Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja.

Keksin keväällä 2020, että voisin haastaa itseni lukemaan muiden lempikirjoja. Olen tähän mennessä lukenut viisi kirjaa. Ne kaikki ovat olleet viiden tähden lukukokemuksia: Joel Egloff: Taju kankaalla, Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat, Kasuo Ishiguro: Ole luonani aina (jonka ehdotin yllä mainitun lukupiirin luettavaksi omalla vuorollani), Alexis Kouros: Gondwanan lapset ja Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa.

Ostin itselleni Kalevalan. Osallistuin helmikuussa irisbookish instatilin pitäjän Iiriksen järjestämään #28päivääKalevalaa nimiseen kimppalukuun, jonka tarkoituksena oli lukea Kalevala Kalevalan päivään mennessä. Runot ihastuttivat, naurattivat ja tylsistyttivät. Tykästyin Lemminkäiseen, jonka koin komedialliseksi henkilöksi.

Järjestin yhteistyössä anniinasbooks instatilin pitäjän Anniinan kanssa #maailmalukuhaaste2021 nimisen lukuhaasteen, joka kesti toukokuusta elokuuhun. Tarkoitukseni oli lukea kirjoja eri puolilta maailmaa ja erityisesti kirjailijoilta, jotka ovat kotoisin Aasiasta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. Tavoitteena oli lukea niin sanotusti ei-länsimaista kirjallisuutta.

Maailman ympäri -lukuhaaste

Luin kuluneen blogivuoden aikana 26 kirjaa ympäri maailmaa henkilökohtaiseen lukuhaasteeseeni lukea kirja jokaisesta maailman maasta siten, että kirjailija on syntynyt kyseisessä maassa ja kirjoittaa kyseisestä maasta. Olen kokenut lukumatkan sekä antoisaksi että raskaaksi. Maailmalta käännetään enimmäkseen kirjallisuutta, joka käsittelee kyseisten maiden kipukohtia. Kirjailijat ovat halunneet ikuistaa paperille vaiettuja tarinoita surullisista ihmiskohtaloista.

Lapsuuden haaveen toteutuminen

Haaveilin lapsena, että jonain päivänä olisin lukenut kaikki Neiti Etsivä kirjasarjan kirjat, joita on suomennettu 105 kappaletta. Tänä kesänä haave toteutui, sillä luin viimeisetkin puuttuvat kirjat. Lapsuuden kirjojen lukeminen oli hauskaa. Kirjat sisältävät toki runsain mitoin arveluttavia asenteita ja epäloogisuuksia, mutta kaiken kaikkiaan niissä on runsain mitoin seikkailua. Nykyajan lapsille en missään nimessä suosittelisi kirjoja, mutta aikuisille ne toimivat nostalgian vuoksi. Samalla voi tarkastella kriittisesti tekstistä nousevia huomiota herättäviä asioita.

Ihmisten tapaaminen

Tässä kuussa näin pitkästä, pitkästä aikaa muita kirjabloggaajia Helsingissä Oodin luona. Tapasin kahtena eri päivänä myös kahta eri kirjagrammaajaa. Samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kohtaaminen on piristävää ja inspiroivaa.



Kiitos kaikille, jotka olette seuranneet kirjablogiani! <3

 

Kommentit

  1. Paljon onnea 6-vuotiaalle blogillesi. Blogissasi on aina mukava käydä. Olipa kiva lukea tätä postausta. Ihan uusia juttuja tuli tässä esille, esimerkiksi se että instassa on lukupiirejä. Monessa olet mukana lukemisen tiimoilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukava kuulla! Kirjagramista löytyy vaikka mitä hauskaa. Tällä hetkellä etenkin kimppaluvut ovat erittäin suosittuja. Niissä luetaan yhtä aikaa tietty kirja tietyn ajan sisällä.

      Poista
  2. Paljon onnea! Minullakin on menossa oma maailman ympäri -haaste, ja olen seurannut sinun etenemistäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kirjojen lukeminen maailmalta on ihan paras idea :)

      Poista
  3. Onnittelut esikouluikään pääsystä!

    VastaaPoista
  4. Lämpimät onnittelut sinulle blogisynttärien johdosta! Sinulla on ollut monenlaista meneillään. Varsinkin kirjagramissa tapahtuu kyllä koko ajan jotain. Itsehän en ole enää siellä; se oli kyllä ihanaa ja koukuttavaa, mutta sitten siellä tulikin oltua ihan liikaa.

    Tuosta kymmenen kirjan listaltasi olen lukenut Kaikki mikä on sinun. Tykkäsin siitä. Itselläni on oma maailmankirjahaasteeni jäänyt päälle, kun hurahdin maabongailuun jo useampi vuosi sitten. Luen kyllä muidenkin kuin paikallisten kirjoittamia kirjoja. Tuosta olen samaa mieltä, että se käy välillä raskaaksi, kun monissa maissa on niin rankkoja tilanteita. Kun voimat alkavat loppua, täytyy välillä vaihtaa "kevyempiin maihin" ja kirjoihin, niin pääsee rentoutumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon!
      Kirjagram on ihana paikka! Ehkä voisit asettaa sinne itsellesi ruutuajan? :)
      Kevyempien kirjojen lukeminen rankkojen välissä on kannatettava ajatus.

      Poista
  5. Olen lukenut Ole luonani aina ja katsonut siitä tehdyn elokuvan. Tänä vuonna ilmestyy kirjalle sisarteos Klara ja aurinko.

    Aurinkoista syntymäpäivää :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!