sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Hank Green: Ihan mieletön juttu

New Yorkissa asuva parikymppinen April May kohtaa kadun varteen ilmestyneen mystisen patsaan. Hän soittaa heti ystävälleen Andylle, vaikka kello on neljä aamuyöllä, sillä hän haluaa heti kuvata aiheesta videon. Se julkaistaan Andyn YouTube-kanavalla, ja siitä tulee viraali-ilmiö. April May on yhtäkkiä somejulkkis, jota kutsutaan televisiohaastatteluihin. Selviää, että Carliksi nimetty patsas ei ole ainoa, vaan niitä on ilmestynyt kaupunkeihin ympäri maailmaa. April May uhraa ihmissuhteensa ja koko oman identiteettinsä omistaessaan elämänsä patsasmysteerille.

"Jatkan matkaa, ja yhtäkkiä se on siinä. Menen lähemmäs, tajuan että se, mikä on ilmestynyt kadulle, on todella... siis todella poikkeuksellinen veistos." (s.10)

Kirjassa on koukuttava scifi-tarina tubettajien maailmasta. Se havainnollistaa, kuinka syvälle epätodellisuuteen ihminen voi upota. Somemaailma on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Se ei koskaan lepää. Se vie kaiken ajan ja energian, jos haluaa pysyä pinnalla ja ihmisten mielessä. Silti joku toinen voi ottaa vallan ja viedä huomion toisaalle. Ihmiset ovat alttiita imemään vaikutteita. Heidän mielipiteensä ovat vaihtuvia ja häilyviä. Yhdellä hetkellä he ihailevat estoitta, repivät fanikuviin ja käskevät lausua repliikin videolle, mutta toisella hetkellä he yrittävät käyttää hyväkseen, järjestävät vihakampanjan ja hylkäävät armotta. Tubettajien on pidettävä ihmiset koossa oman tarinansa voimin. Heidän on keksittävä koko ajan jotain uutta ja isompaa. Heidän on oltava ajan hermolla ja askeleen edellä. Heidän on tarkkailtava klikkauksia ja tykkäyksiä. Heidän on puristettava itsestään kaikki irti ja uhrattava itsensä lopulta kokonaan.

"Minua alkoi jo pikkuisen kaduttaa, mutta en kuitenkaan halunnut luopua uudesta vapauden- ja vallantunteestani." (s.65)

Kirja muistuttaa oman yksityisyyden vaalimisen tärkeydestä. Kaikkiin ihmisiin ei voi luottaa. Omia tietojaan, omaa asuinpaikkaansa ja kuluvan päivän reittisuunnitelmaansa ei kannata ilmoittaa avoimesti somessa. Omista läheisistä on pidettävä kiinni. Myös omaa aikaa on pakko ottaa. Ihmisen terveys ei muuten kestä.

"Huolellisesti hiotuista nettipersoonista ärtyminen oli osa minun huolellisesti hiottua nettipersoonaani." (s.18)

Kirja on instagramissa toimivan notfastjustfuriousbooks lukupiiriin kahdeksas kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!