keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Matt Haig: Tyttö joka pelasti joulun

9-vuotias Amelia Toivorinta työskentelee nokikolarina Lontoossa. Hän on tyttö, joka pelasti ensimmäisen joulun toivomalla ja uskomalla taikaan. Nyt ajat ovat muuttuneet, sillä hänen äitinsä on sairastunut vakavasti hengitettyään monet vuodet nokea. Äiti lupaa Amelialle hyvät oltavat hänen kuoltuaan, sillä hän on sopinut tytölle paikan köyhäintaloon. Amelia on kauhuissaan, sillä köyhäintalo on toivottomin paikka maailmassa, sillä sieltä puuttuu kokonaan ilo. Joulupukilla ei mene sen paremmin, sillä peikot hyökkäävät tonttuvaaraan aiheuttaen korvaamatonta tuhoa. Tarvitaan suoranainen ihme, jotta tulevaisuuden joulut saadaan pelastettua.

Charles Dickens, jonka Joulukertomuksesta tarina on selvästi saanut innoituksensa, kävelee kirjan sivuille. Herra Karmivassa ja herra Scroogessa on jotain samaa. Mies on ottanut elämäntehtäväkseen tuottaa lähimmäisilleen kurjuutta. Kirjassa vallitsee kaiken kaikkiaan toiveikas tunnelma, vaikka välillä mennään hyvinkin synkkiin aiheisiin. Piristystä tuovat kissa Nokikuono, joka pitää aina Amelian puolta, sekä vanha tuttu Totuuskeiju. Hauskoja ovat myös pienet tontut sekä lempeä Mary, joka lisää värittömään velliin sokeria piristääkseen kanssaihmisiä.

Tämä koko perheen luettavaksi sopiva kirja kertoo kasvamisesta ja ymmärryksen laajenemisesta. Ympärillä oleva maailma näyttäytyy toisenlaisena kuin lapsena. Se on lohduton, turvaton ja vaarallinen paikka. Siellä on köyhyyttä, sairautta, kuolemaa ja ilkeitä ihmisiä. Onneksi jokainen voi yrittää omalla toiminnallaan luoda maailmaan toivoa ja iloa. Kirja opettaa toisten huomioonottamista ja hyvän levittämistä. Ei kannata kuunnella tarinakeijujen valheita ja mennä mukaan lietsomaan epäsopua.

Kaikki on mahdollista, kun uskoo.

Hyvää joulun aikaa!


2 kommenttia:

Kiitos kommentista!