maanantai 23. joulukuuta 2019

Tove Jansson: Bulevardi ja muita kirjoituksia

Tove Jansson on kirjoittanut kirjoituksia, joissa tarkastellaan ihmisten elämää tai otetaan kantaa vallitseviin tapoihin kuten luokkaeroihin ja arkkitehtuurin suuntauksiin. Ihmisten elämässä hallitsevaa on yksinäisyys ja odottaminen. Välillä arjen katkaisee kaupungista maalle tupsahtavat kesävieraat tai muualta matkustaneet turistit. Kaikki etsivät ja kaipaavat jotain. Toiset ovat luopuneet toivosta, mutta toiset sinnittelevät ja taistelevat tiensä kärkeen. Pienestä valonpilkahduksesta otetaan kaikki irti kuten taiteilijoiden läpi yön kestävistä juhlista tai kiltin rouvan tarjoamasta kahvilakierroksesta. Kaikesta huolimatta maailma jatkaa pyörimistään. Ihmiset vanhenevat ja joutuvat jokainen vuorollaan siirtymään syrjään. Tulee hetki, jolloin saa huomata, että eläminen on tärkeämpää kuin omistaminen tai oman alan huipulle pääseminen. Ihmisen pitäisi rakentaa ja leikkiä, yrittää kuvata unelmaansa. Heidän tulisi nauttia elämästä.

Kirjoituksessaan Kavala lastenkirjailija vuodelta 1961 Tove Jansson pohtii, miksi hän kirjoittaa lapsille. Hän miettii asiaa joka kantilta. Ensinnäkin hän ei voi olla kirjoittamatta. Toiseksi hän kokee itsensä lapselliseksi ja elämänmyönteiseksi. Tove Janssonin mielestä lapsille suunnatuissa kirjoituksissa saa olla verhoiltuja asioita. Lapset eivät halua kaikkea valmiiksi selitettyinä. He haluavat itse keksiä asioita ja jatkaa tarinoita eteenpäin. He pitävät siitä, että turvallisuus ja vaarallisuus ovat hyvässä tasapainossa. He nauttivat pelottavista asioista, sillä heillä on katastrofin tajua, missä piilee ilo. Tove Jansson arvelee, että sopimatonta kiltteyttä voi purkaa lukemalla lastenkirjoja aikuisena.

Kirjan lopussa kuvataan ja analysoidaan kirjoitusten taustoja. Ne sisältävät ajankuvaa ja havainnointia maailmasta kuten ihmisten kahtiajaosta sekä kauneuden ja romantiikan kaipuusta. Tove Jansson on viehättynyt kauhusta. Hän on kirjoituksissaan humoristinen ja tyyliltään satumainen. Hän käyttää luontokuvausta ja aforismeja.

Tove Janssonin kirjoitustyyli on aivan omaa luokkaansa. Hänen ajattelunsa on ollut oivaltavaa ja kulkenut täysin omalla taajuudellaan muihin ihmisiin nähden.


Helmet lukuhaaste 2019: 26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!