lauantai 28. joulukuuta 2019

Stephanie Garber: Finale"Hinta on varmasti aivan liian kova"

Garber, Stephanie: Finale
Kirjasarja: Caraval, osa 3
Muut osat: Osa 1 ja osa 2
Julkaistu: 2019
Alkuperäinen julkaisu: 2019
Alkuperäinen nimi: Finale
Mistä maasta: Yhdysvallat
Suomentanut: Kaisa Kattelus
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 396

Karvaiden unelmien ja autuaiden painajaisten täyteinen Caraval on päättynyt. Scarlett ja Tella Dragnan elämän suunta ratkaistaan Kohtaloiden käsissä. Samalla selviää koko valtakunnan tulevaisuus.

Kohtalot ovat pahimpia pahiksia, mitä löytää voi. He leikkivät ihmisillä ja nauttivat heidän kiduttamisestaan. Luonnollisesti jännitystä ja vaaraa rakastava Tella ihastuu yhteen heistä, herttaprinssi Jacksiin, jonka elämän sisältö koostuu viinasta, uhkapeleistä, veren juonnista ja huonosti käyttäytymisestä. Tella leikittelee samaan aikaan myös Legendin kanssa. Hän toimii holtittomasti eikä huolehdi huomisesta. Tella rakastaa pelata suhdepeliä. Hän soutaa ja huopaa epäterveiden suhteidensa välillä, kunnes leikille täytyy tehdä loppu.

"Legend päästi matalan, tuskallisen tutun naurun.
´Mikä nyt on hassua?´
´Tuo väite, että meidän pelimme muka olisivat ohi.´ (s.21)

Scarlett pääsee myös seikkailun makuun ja innostuu siskonsa vanavedessä testaamaan omia kosijoitaan. Hän on kuitenkin pohjimmiltaan romantikko, jolla on taipumusta uhrautua ja alistua kohtaloonsa. Scarlett on kuin kliseinen neito hädässä, joka ei uskalla ottaa riskejä. Hän ajattelee kaikista hyvää - etenkin siskostaan. Scarlett joutuu kasvamaan henkisesti Kohtaloiden riehuessa kaupungissa.

Pidin eniten kirjasarjan ensimmäisestä osasta, sillä Caraval vaikutti kieroutuneen maagiselta peliltä, joka järjestettiin mielikuvitusrikkaassa ympäristössä. Toisessa osassa mukaan tulleet Kohtalot pilasivat tunnelman. Kaikki henkilöt kuvattiin täydellisinä, ihailtavina ja mystisinä. Tyttöjen äiti Paradise oli onnettoman rakkaustarinan sankaritar, joka oli myös maailman lahjakkain varas. Eniten palstatilaa valloitti Jacks resuisessa pahislookissaan. Hänen ulkomuotonsa kuvailuun kyllästyi, kun sitä toistettiin ainakin viisi kertaa, jos ei useamminkin. Vaikutti vähän siltä, että kirjailijalta loppuivat ideat. Juoni poukkoili sinne ja tänne. Välillä pysähdyttiin tilanteisiin, joissa oltiin kuitenkin viivähdetty jo hetki aiemmin.

"Useimmat antavat periksi silloin, kun tarina on kauheimmillaan ja kun tilanne tuntuu toivottomalta, vaikka juuri silloin toivoa tarvitaan kipeimmin. Ainoastaan sinnikkäimmät saavat todellisen loppunsa."

Caraval kirjasarja sopii nuorille ja nuorille aikuisille, jotka kaipaavat elämäänsä tarinoita romantisoiduista pahiksista, kunhan muistavat, että tosielämässä kyseiseen kohtaloon ei kannata suostua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!