keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Elena Mady: Vaihdokas"Elämä pohjautuu kuolemaan."

Mady, Elena: Vaihdokas
Kirjasarja: The Body Jumper, osa 1
Julkaistu: 2015
Mistä maasta: Suomi
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 379


Liian nuorena menehtyneen naisen sielu siirtyy Vaitiolassa asuvan 17-vuotiaan Sara Alexandra Winterin ruumiiseen. Uusi keho, joka on jo järjestyksessään kymmenes, tuntuu vieraalta. Hän haluaisi mieluummin palata takaisin kuoleman lohduttavaan mustuuteen. Nainen, joka päättää käyttää itsestään nimeä Alex, aikoo vierailla Saran elämässä vain pienen lomamatkan verran, minkä jälkeen hypätä taas pois elämästä. Hän varoo herättämästä huomiota ja kerää tietoja Saran elämästä ympärillä olevien tapahtumien kautta. Alex saa kuulla Saran vanhempien kuolemasta ja haluaa jäädä selvittämään yhä oudommiksi käyviä tapahtumia.

"Olin kuin pienin, yksinkertaisimmin maalattu puinen maatuskanukke, jonka joku oli unohtanut väärän nuken sisälle." (s.18)

Alex pääsee Saran kautta elämään menetettyä elämäänsä. Hän tutustuu uusiin ystäviin, käy koulua, harrastaa ja tapaa sukulaisia. Alex käyttää Saran aivojen tietoja pärjätäkseen kouluaineissa, ratsastuksessa sekä autolla ajamisessa. Olisin toivonut, että hän olisi tajunnut käyttää myös Saran rahoja palkatakseen itselleen henkivartijan tai edes valvontakamerat. Alex vaikuttaa olevan vähän liiankin sinut kuoleman kanssa.

"Tuntui kuin olisin juossut koko ajan: vierailla jaloilla elämää kiinni ja menneisyyttä takaa, itseni kintereillä ja jättääkseni kuoleman taakse. Pois mutta pääsemättä perille, herkeämättä." (s.52)

Alex kaipaa yksinäisyydessään rakkautta, jota hän ei voi saada enää koskaan osakseen, sillä kaikki näkevät vain hänen väärän ulkokuorensa ja luulevat häntä joksikin toiseksi. Hän ei voi paljastaa kenellekään totuutta, sillä ´he´ vetävät hänet pois ruumiista ennen kuin hän ehtii sanoa sanaakaan. Alex on surullinen siitä, ettei hän voi ihastua tai kiintyä kehenkään. Hän kokee myös oman itsensä rakastamisen vaikeana, kun ulkokuori on vieras. Alexin kannoilla seuraa alituinen pelko siitä, että hänet vedetään väkisin pois ruumiista, vaikka hän ei sitä itse haluaisi. Hän janoaa tunnetta olla sinut itsensä kanssa. Siihen auttaisi myös se, jos hän muistaisi, kuka hän on alun perin ollut.

"Itkin öisin, kun en hetkeen muistanut, olinko elävä vai kuollut." (s.54)

Minua kiehtovat tarinat, joissa ihmisten täytyy selviytyä jossain äärimmäisessä tilanteessa kuten maailmanlopun jälkeisessä maailmassa, rinnakkaismaailmassa tai vieraassa kehossa. Olen lukenut Lauren Millerin Parallel nimisen kirjan, jossa on hieman samoja piirteitä kuin tässä kirjassa. Ihastuin molempiin, sillä ne olivat kiehtovia ja jännittäviä, ja juoksin ne läpi miltei yhdeltä istumalta. En lukenut tämän kirjan takakantta, joten kirjan alkua lukiessani toivoin ja oikeastaan oletinkin, että Alex hyppäisi ruumiista toiseen, mutta valitettavasti näin ei käynyt. Toisaalta juoni oli näin kutkuttavan jännittävä, vaikkakin loppua kohden ennalta-arvattava. Jään odottamaan, selviäisikö kirjasarjan seuraavista osista, keitä ovat mystiset olennot, jotka lähettivät Alexin sielun uuteen ruumiiseen, ja mitä he haluavat. Kuka sanelee ihmisten kohtalot?

"Olin pelkkä viaton pelinappula julmassa pelissä, jonka sääntöjä ei tuntenut kukaan." (s.66)

Ja lopuksi on sanottava vain, että Kissa!


Helmet lukuhaaste 2017: 24. Kirjassa selvitetään rikos

100 suomalaista kirjaa: 11/100

1 kommentti:

  1. Oi! Siellä on jo pajunkissoja! ♥ Luin juuri tämän sarjan toisen osan ja olin vähän pettynyt. Eka osa oli idealtaan kiinnostava ja toteutukseltaankin ihan hyvä. Toinen ei juurikaan vienyt juonta eteenpäin, vaikka muutamat asiat selvenevät. Toivottavasti kolmas osa kertoo enemmän hyppääjistä ja miksi heitä on: onko tarkoitus tarjota liian nuorena kuolleille uusi mahdollisuus elämään vai korjata vääryyksiä, joita nuoren elämässä ollut. Kissa on huikea hahmo, tai niin kuin Risingshadow-kritiikissäni kirjoitin, teoksen pörröisin persoona. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!