keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Serena Valentino: Hirviön sydänValentino, Serena: Hirviön sydän. Itsekkään prinssin tarina.
Perustuu osittain Walt Disneyn mestariteokseen Kaunotar ja hirviö
Kirjasarja: Osa 2

Muut osat: Osa 1 ja osa 3
Julkaistu: 2016
Alkuperäinen julkaisu: 2014, Disney Enterprises, Inc.
Alkuperäinen nimi: The Beast Within, A Tale of Beauty´s Prince

Suomentanut: Tanja Falk
Kustantaja: Sanoma Media Finland Oy
Sivumäärä: 191


Millainen prinssi oli ennen kuin hän muuttui hirviöksi? Miksi noidat kirosivat hänet?

Turhamainen prinssi metsästää päivät ja ryyppää illat ystävänsä Gastonin kanssa. Hän liehittelee naisia ja tuhlaa kansan rahoja. Prinssi arvostaa vain ulkonäköä eikä välitä toisten tunteista sanoessaan kärkkäitä mielipiteitään ääneen. Hän on tietoinen omasta asemastaan ja pitää muita vähempiarvoisina. Eräs noita nimeltään Circe rakastuu prinssiin, mutta joutuu julmalla tavalla jätetyksi. Hänen siskonsa päättävät kostaa ja langettavat prinssin päälle kirouksen, joka saa hänet muistuttamaan päivä päivältä enemmän hirviötä sekä sielultaan että ulkonäöltään. Prinssi jatkaa elämäänsä normaalisti eteenpäin. Hän teettää itsestään muotokuvia ja järjestää Gastonin ehdotuksesta juhlat löytääkseen itselleen puolison. Hän ei kuitenkaan voi kieltää itsessään ja linnassaan tapahtuvia outoja muutoksia: palvelijoita häviää, pelottavia patsaita ilmestyy outoihin paikkoihin ja villipedot muuttavat linnan metsiin.

"On vaikea olla pahoillaan sellaisen ihmisen puolesta, joka ajaa itsensä tieten tahtoen turmioon. Hän suorastaan kerjää sitä. Hän aiheuttaa tuhonsa itse. Hän ei ansaitse sääliä." (s.145)

Kiinnitin huomiota tarinan naisiin. Belle kuvataan viisaana keksijän tyttärenä, joka lukee kirjallisuutta. Hänen isänsä on antanut hänen olla oma itsensä ja ilmaista itseään vapaasti. Tuulia puolestaan on kikatteleva tyhjäpää, joka toimii lastenhoitajansa oppien mukaan pitäen mielipiteensä ominaan ja kätkemällä pettymyksen ja vihan tunteet. Hän esittää ulospäin kainoa, herttaista, toimetonta ja tilanteeseensa tyytyväistä naista, mutta sisäisesti hän on harmissaan siitä, ettei ole saanut opetusta kuten pojat. Tämä satukin osoittaa, kuinka merkityksellistä on sillä, kuinka kasvatamme lapsia ja kuinka miehet tukevat naisten tasa-arvoa.

"´Oikea prinsessa! Sellainen kuin prinsessa Aamutähti, joka seisoo tuolla. Siinä vasta upea nainen! Hän ei taatusti höpötä kirjoista. Lyön vaikka vetoa, ettei hän ole lukenut ensimmäistäkään kirjaa tai muodostanut omaa mielipidettä mistään.´ Prinssin mielestä se oli oikein hyvä ominaisuus naisessa." (s.70)

Kirja kertoo itsensä ja toisten rakastamisesta sekä ihmisten hyväksymisestä riippumatta heidän ulkonäöstään tai asemastaan. Tarinassa kuvataan, kuinka on tärkeää katua pahoja tekojaan, ymmärtää niiden merkitys ja tehdä parannus. On hyvä oppia käyttäytymään soveliaasti ja asettumaan toisten asemaan. Pelon ja vihan sijasta voi valita valoisamman elämän polun.

"Linnan kaikki peilit oli joko rikottu tai lukittu länsisiipeen. Hänen hirveät tekonsa oli uurrettu hänen kasvoihinsa, ja se kouraisi hänen sisintään ja sai hänet voimaan pahoin." (s.10-11)

Huomasin, että Serena Valentino on tehnyt muutaman Disney aiheisen kirjan, joista olen lukenut jo Noidan peilin, joka kertoo Lumikin äitipuolen tarinan. Muihin tarinoihin viitataan kirjan tekstissä, joten olettaisin, että kirouksia langettavat noidat ovat kaikissa pääosassa. Kaunotar ja hirviö ei ole kuulunut lapsuudessani katsomieni Disney elokuvien kirjoon, mutta hirviön tarinaa oli silti mielenkiintoista lukea. Kirjan lukeminen vaatii elokuvan katsomista, sillä muuten joissain juonikuvioissa ei pysy mukana. Voin suositella kirjaa saduista ja Disney elokuvista kiinnostuneille.


Helmet lukuhaaste 2017:  9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja

2 kommenttia:

  1. Nää kirjat kiinnostaa kyllä muakin sen verran että on pakko lukea! Oon nyt vasta päässyt sisälle tähän Disneyn -maailmaan, joten pakkohan se on. Oon myös aiemmin pohtinut paljon just tuota Helmet haasteen kohtaa, joten kiitti vinkistä! Ei olisi itsellä ollenkaan tullut mieleen yhdistää tätä kirjaa tuohon kohtaan :D

    VastaaPoista
  2. En ole aikaisemmin törmännyt tähän tai noihin muihinkaan Disney:n saduista ammentaviin kirjoihin. Tuli heti tunne, että pakko lukea! Kiitos siis vinkistä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!