keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Serena Valentino: Noidan peili"´Sinä olet kaunis, kultaseni, oikeasti´."

Valentino, Serena: Noidan peili. Pahan kuningattaren tarina.
Perustuu osittain Walt Disneyn mestariteokseen Lumikki ja seitsemän kääpiötä
Kirjasarja: Osa 1
Muut osat: Osa 2 ja osa 3
Julkaistu: 2016
Alkuperäinen julkaisu: 2009, Disney Enterprises, Inc.
Alkuperäinen nimi: Fairiest of All, Tale of the Wicked Queen
Suomentanut: Tanja Falk
Kustantaja: Sanoma Media Finland Oy
Sivumäärä: 223


Mitä tapahtui ennen kuin Lumikki pakeni metsään ja tapasi seitsemän kääpiötä? Kuinka kuningattaresta tuli paha?

Kuningas menee naimisiin peilintekijän tyttären kanssa. Nuoresta naisesta tulee pienen prinsessan, Lumikin, äitipuoli. Kuolleen äidin paikalle asettuminen on vaativa tehtävä, sillä kukaan ei voi koskaan täysin korvata biologista äitiä. Vastakruunatulla kuningattarella on muutenkin heikko itsetunto. Hän pohtii kaiken aikaa, hyväksyvätkö muut hänet todella sellaisena kuin hän on. Hänellä on pakkomielle kauneudesta, eikä hän usko ihmisten vakuutteluja hyvästä ulkonäöstään, vaan kuvittelee heidän pilkkaavan häntä. Kuningatar yrittää parhaansa mukaan olla hyvä äiti ja hemmotella Lumikkia. Tyttö pitää etenkin satujen kuuntelemisesta. Kuningas kutsuu rakkaitaan kaunokaisiksi, minkä vuoksi kuningatar pelkää vain lumonneensa miehensä sen sijaan, että mies olisi aidosti rakastunut häneen. Elämä ei pääse asettumaan uomiinsa, sillä kuninkaan on jätettävä perheensä ja lähdettävä sotimaan. Kuningatar tukeutuu yksinäisyydessään lahjaksi saamaansa taikapeiliin, omituisten serkusten kellariin asettamiin lahjoihin sekä pakkomielteiseen vallan ja kauneuden säilyttämiseen.

"Lapsuudessani ei kulunut päivääkään, ettei isä olisi kertonut minulle, miten epäviehättävä ja ruma olin, ja niin minä näin myös itse itseni." (s.97)

"Kuinka toivoinkaan, että joku rakastaisi minua niin kuin isä rakasti vaimoaan. Hän oli niin hurmioitunut tämän kauneudesta, että loihti taidokkaita peilejä, jotta vaimo voisi nähdä niistä suloisen kuvajaisensa." (s.99)

Kirja kertoo lapsuuden traumoista, sodasta, itsensä hyväksymisestä, rakkaudesta, masennuksesta, kuolemasta ja elämän mielekkyydestä. Tarina on kaiken kaikkiaan surullinen. Kuningatar täytti sisäisen tyhjyytensä kateudella, vallan tavoittelulla ja surulla sen sijaan, että olisi antanut läheistensä auttaa häntä. Hän pilasi elämänsä antaessaan tuskan ja turhamaisuuden hallita sitä. Hän valitsi pimeyden.

"Kuningatar kuvitteli, että hänen sydämensä oli rikkinäinen peili, jonka palat helisivät hänen sisällään." (s.148)

Löysin kirjan sattumalta kirjastosta ja innostuin lukemaan pahan kuningattaren tarinan. Omistan joitain Disney elokuvia ja Lumikki on yksi niistä. Voin suositella kirjaa saduista ja Disney elokuvista kiinnostuneille.


Helmet lukuhaaste 2017: 38. Kirjassa mennään naimisiin

1 kommentti:

  1. Sadut on lähellä sydäntä. Kannen perusteella voisin sanoa nähneeni tämän joskus jossain, mutta lisäsin nyt lukulistalle, kuulostaa sen verran kiinnostavalta :) /Tiia

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!