keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Carolyn Keene: Neiti Etsivä ja jännittävät jälkiruoat"Mitähän herkkua alamme valmistaa..."

Keene, Carolyn: Neiti Etsivä ja jännittävät jälkiruoat
Julkaistu: 1996 
Alkuperäinen julkaisu: 1993 
Alkuperäinen nimi: Mystery on the Menu 
Mistä maasta: Yhdysvallat 
Suomentanut: Anu Havia
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi 
Sivumäärä:111

Paula Drew, George Fayne ja Bess Marvin päättävät osallistua Wolfen kulinaarisen instituutin jälkiruokakurssille. Tytöt saavat nauttia goottilaisen kartanon upeista puitteista uutuuttaan kiiltävine keittiöineen, kasvihuoneineen ja mehiläistarhoineen. Lisäksi heillä on menestyneiden ravintoloiden kokit opettajinaan. Päivärytmi etenee aamiaispöydästä jälkiruokien opetteluun ja illalliselle. Välillä tytöt ratkovat heidän eteensä tupsahtavaa mysteeriä, sillä instituutti joutuu useiden hyökkäysten kohteeksi; salaatista löytyy myrkkyä, mehiläisiä on piilotettu kaappiin ja veitset viuhuvat ilmassa.

"Bess kikatti hermostuneesti. - Minun lempiruokaani on isän tekemä tonnikalalaatikko. Hän murentaa koko komeuden päälle perunalastuja ennen kuin panee sen uuniin. Ja ihan hirveästi pidän suklaakakkutaikinasta, jossa on oikeita suklaapaloja - siis ennen kuin se on paistettu.
Pitkään aikaan kukaan ei sanonut mitään. Salaattilautaset korjattiin pois ja pääruoka tuotiin tarjolle: pizzaa, jossa oli fetaa, kinkkua ja ananasta." (s.97)

Punapää Paula Drew saa alituiseen todistella olevansa osaava salapoliisi siitä huolimatta, että hän on nuori ja tyttö. Ehkä siksi hänestä on kasvanut niin taitava, peloton ja itsevarma nuori nainen - täydellinen roolimalli. Paula on välillä ehkä liiankin osaava, sillä hän omaa monia taitoja hiihtämisestä ruoanlaittoon ja biljardinpeluuseen. Hänellä on myös ensiluokkaiset ensiaputaidot ja kyky toimia hätätilanteissa. Paula syö ja pukeutuu täydellisesti. Hänellä on myös upeita vaatteita ja ilmeisesti paljon varallisuutta. Joskus tuntuu siltä, että Paula hakeutuu tarkoituksella liian vaarallisiin tilanteisiin menettäen alituiseen tajuntansa. Lyhythiuksinen George Fayne on poikamainen ja urheilullinen tyttö, kun taas hänen serkkunsa vaaleahiuksinen Bess Marvin on pulleahko ja herkkuja rakastava himoshoppaaja. Tarinaan on onneksi helppo uppoutua, mutta välillä Neiti Etsivä -kirjojen lukijaa valistava tyyli rasittaa.

Neiti Etsivä -kirjasarjassa on hieman yli sata kirjaa, joiden kirjoittajina ovat toimineet lukuisat eri yhdysvaltalaiset kirjoittajat. He käyttävät yhteisenä salanimenään Carolyn Keeneä. Pidin varhaisnuorena paljon näistä kirjoista. Ne olivat jännittäviä ja sopivan pituisia. Näin aikuisena oli mukavaa uppoutua kirjojen nostalgiseen tunnelmaan.


Helmet lukuhaaste 2016: 1. Ruuasta kertova kirja


2 kommenttia:

  1. Lainasin itsekin juuri yhden Neiti Etsivän, minulla on menossa Paluu lapsuudenkirjoihin -projekti :D Muistan, miten kamala järkytys oli, kun minulle paljastui, ettei mitään Carolyn Keeneä ole olemassakaan...

    VastaaPoista
  2. Ah, ihana Neiti Etsivä! Lapsuus tulee mieleen. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!