lauantai 9. heinäkuuta 2016

Blogistanian kesälukumaratonin eteneminenOsallistun blogistanian kesälukumaratoniin! Tarkoitukseni on lukea lauantaista 9.7.2016 klo 11.00 sunnuntaihin 10.7.2016 klo 11.00. Lukupinostani löytyy seuraavat kirjat: Kaari Utrio: Kiilusilmä feministi eli miksi en enää matkusta junassa, Francoise Gilot, Carlton Lake: Elämä Picasson rinnalla ja William Shakespeare: Myrsky. Päivitän tähän postaukseen tunnelmista.

lauantai klo 11.00

Nyt se alkaa! 24 tuntia pelkkää lukemista! Mukana tietenkin taukoja ja nukkumista. Päätin aloittaa lukumaratonin William Shakespearen Myrskyllä.

klo 12.00

34 luettua sivua. Näytelmän tekstiin syventyminen helpottui, kun pääsin oikeanlaiseen lukurytmiin. Tarina on minulle ennestään tuttu, mutta en ole koskaan lukenut näytelmätekstiä alusta loppuun. Saarelle asumaan joutunut Prospero vaikuttaa inhottavalta tyrannilta ja hänen tyttärensä Miranda lapselliselta ja avuttomalta. Minua säälittää palvelija Calibanin elämä ja etenkin henki Arielin kohtalo. Lueskelin tunnin aikana myös muiden lukumaraton postauksia. Muutama muukin näyttää aloittavan maratonin näin aikaisin.

klo 13.00

61 luettua sivua. Tässä välissä piti tehdä myös hieman kotitöitä. Sitten seurasi näytelmän tähän mennessä hauskin kohta, sillä haaksirikkoutuneiden miesten välistä sanailua oli huvittavaa lukea.

"Gonzalo: Olen täysin samaa mieltä, teidän korkeutenne, minä puhuin antaakseni näille herroille tilaisuuden nauraa, heillä kun on niin herkät ja vetreät keuhkot, että he ovat aina valmiit nauramaan tyhjälle.
Antonio: Teille me nauroimme.
Gonzalo: Minulle, joka tällaisessa iloisessa ilveilyssä olen teille pelkkää ilmaa. Niin että voitte jatkossakin nauraa tyhjälle.
Antonio: Olipa se sivallus!"
(s.71-72)

Antonio ja Gonzalo keskustelevat uudenlaisen yhteiskunnan luomisesta, vallankaappauksista ja saaren valloittamisesta. Henki Ariel luo läsnäolollaan taianomaista tunnelmaa. Alaviitteessä mainitaan 1500-luvun inhottavasta tavasta vangita jollain lailla erilaisia ihmisiä, kuten intiaaneja, ja laittaa heidät maksua vastaan näytteille.

klo 14.00

87 luettua sivua. Nuorta palavaa rakkautta sekä Stefanon ja Trinculon päätöntä menoa. Ajatukset harhailevat menneiden aikojen löytöretkiin, uskontojen ja taikuuden värittämään maailmaan, kuninkaallisten elämään, keskiajan sairauksiin ruttoineen, eläinten olemattomiin oikeuksiin, eri ammattien erilaiseen arvostukseen, naisten asemaan ja keskiaikaiseen maailmankuvaan.

klo 15.00

Lukumaraton keskeytyi, sillä siivosin kaappia. Siivosin kaappia?! Keskellä lukumaratonia? Kaikki alkoi siitä, kun huomasin, että minun pitää askarrella kortti huomiseksi valmiiksi ja tarvitsin siihen liimaa. No tietenkin liimapuikko oli perimmäisenä ja alimmaisena kaapissa. Se oli siis tavallaan pakko siivota. Tavallaan.

klo 16.00

111 luettua sivua. Näytelmän lukeminen jatkuu. Tässä kohtaa tapahtumissa puhutaan paljon erilaisista hengistä ja jumalista. Prospero teettää Arielilla paljon töitä ihmisten rankaisemiseksi.

"Olkaa rauhallinen, juhlat ovat päättyneet. Nuo näyttelijät, kuten kerroin, olivat vain henkiä ja sulautuivat ilmaan, silkkaan ilmaan, ja niin kuin tuon näyn olematon kudelma, myös pilviin ulottuvat tornit, suurenmoiset palatsit ja juhlalliset temppelit ja koko tämä suuri pallo tulevine asukkaineen katoavat aineettoman kuvitelman tavoin, usvan henkäystäkään ei siitä jää. Meidän tomustamme kudottuja ovat unelmat, ja uni saartaa pientä elämäämme." (s.124)

klo 17.00

Tik tak tik tak. Huomaan, kuinka aika kulkee kiihtyvää tahtia. Panikoin, etten ehdi lukea mitään. Olen puuhastellut kaikkea muuta.

132 luettua sivua. Sain Myrskyn luettua! Siirryn seuraavaksi lukemaan Kaari Utrion Kiilusilmä feministi eli miksi en enää matkusta junassa nimistä kirjaa.

klo 18.00

Minua kiinnostaa sittenkin lukemista enemmän kirjoittaa lukemistani kirjoista ajastettuja postauksia. Ja nyt laittamaan ruokaa!

klo 19.00

Lukutauko on ohi, joten aloitan nyt viimein uuden kirjan.

klo 20.00

167 luettua sivua. Kaari Utrio aloittaa lennokkaasti vuonna 2008 julkaistun kirjansa. Hän kertoo saaneensa paljon tunnepitoista kritiikkiä arkaluonteisia aiheita käsittelevistä kirjoituksistaan, joiden aiheina ovat olleet muun muassa naisen asema sodassa ja yhteiskunnassa sekä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö.

"Ihmisen on pyrittävä elämään niin, ettei hän tarpeettomasti loukkaa toista ihmistä. - Toisen ihmisarvoa ei saa misään tilanteessa alentaa. Ihminen ei saa minkään syyn nojalla syrjiä eikä vainota ketään toista ihmistä, joka ei vahingoita lähimmäistään eikä yhteistä hyvää. Ihmisen tulee kykyjensä mukaan auttaa lähimmäisiään. Ihmisen pitää yrittää olla rehellinen sekä itselleen että muille. Ihmisen tulee tehdä parhaan kykynsä mukaan työ, jonka hän on ottanut tehdäkseen. Ihmisen kannattaa pestä hampaansa kaksi kertaa päivässä." (s.20)

Ihana Kaari Utrio!

klo 21.00

Tahaton lukutauko, sillä puhelin soi ja puheripuli iski. Nyt taidan kirjoittaa yhden ajastetun postauksen loppuun.

klo 22.00

Postaukset ajastettu! Luku-urakka jatkuu!

klo 22.45

184 luettua sivua. Mielenkiintoista lukea kolumneja kirjailijan työstä ja kirjoittamisesta. Nyt nukkumaan. Hyvää yötä!


sunnuntai klo 11.00

198 luettua sivua! Urakka on ohi! Olen tavallaan tyytyväinen, sillä sain Helmet lukuhaastetta eteenpäin, mutta toisaalta taas luettu sivumäärä on todella pieni. Mutta oli hauska olla mukana!


Lue lisää blogistanian kesälukumaratonista.5 kommenttia:

 1. Onnea maratonille! Hienoja kirjoja varattuna matkan varrelle. Itse aloitan maratonin vajaan kahden tunnin kuluttua klo 13.00.

  VastaaPoista
 2. Lukuintoa! Onpa tyylikäs aloitus, kun valitsin Shakespearen heti alkuun... minä lähden varmaan nuortenkirjalla liikkeelle, kunhan illemmalla käynnistelen omaa luku-urakkaani.

  VastaaPoista
 3. Vau, Shakespearea lukumaratonilla! Hyvää maratonin jatkoa! :)

  VastaaPoista
 4. Myrsky on aivan ihana! Yksi suuria suosikkejani :-)
  Mukavaa maratoninjatkoa!

  VastaaPoista
 5. Kaapinsiivousta :) Minä sentään vain vähän järjestelin levyhyllyä kesken maratonin.
  Näytelmät ovat hyviä silloin kun niiden rytmiin pääsee sisään (ja Utrion tuosta kirjasta muistan myös pitäneeni)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!