Siirry pääsisältöön

Kaari Utrio: Kiilusilmä feministi

"Kongressit järjestetään yleensä viiden tähden hotelleissa. Somerniemen viisi tähteä loistavat yötaivaalla."

Utrio, Kaari: Kiilusilmä feministi eli miksi en enää matkusta junassa
Julkaistu: 2008
Mistä maasta:  Suomi
Kustantaja:  Kustannusosakeyhtiö Tammi
Sivumäärä: 342

Kaari Utriolla on taito kirjoittaa kolumneja lennokkaasti, kärjistetysti ja ajatuksia herättävästi. Hän kertoo saaneensa paljon tunnepitoista kritiikkiä arkaluonteisia aiheita käsittelevistä kirjoituksistaan, jotka ovat käsitelleet muun muassa naisen asemaa sodassa ja yhteiskunnassa sekä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Kirjaan kootut kolumnit on julkaistu lehdissä vuosien 1984-2008 aikana. Mieleeni jäivät etenkin kolumnit koskien naisten asemaa ja perhettä sekä vertailut menneisyyden ja nykyajan välillä. Joukossa oli harvoja tylsiä kolumneja, mutta joitakin tekstejä oli ahdistavaa lukea.

Maailma tuntuu olevan pelkästään paha paikka. Yksi huolenaiheista on naisten asema. Mielestäni naisten tulisi tukea toisia naisia. Naisten välinen kilpailu on luonnollista, mutta siitä pitäisi pyrkiä oppimaan pois. Mielestäni olisi myös hienoa, jos kaikki miehet uskaltaisivat tukea naisia. Naisten tukeminen ei ole heiltä itseltään pois. Mielestäni miehet, jotka pelkäävät tukea naisia, ovat heikkoja. Varsinkin miehet, jotka alistavat naisia ja kohtelevat heitä väkivaltaisesti. Joskus ongelma menee myös toiseen suuntaan. Naiset pääsevät vähemmällä tai saavat joitain asioita helpommin kuin miehet. Mistä löytyy keskitie? Miksi miehet ja naiset asetetaan aina vastakkain? Miksi he eivät voi kulkea elämän tietä rinnakkain? Lasten leikkejä seuratessa kuulee herkästi lauseita kuten ´pelataan jalkapalloa tytöt vastaan pojat´. Miksi sukupuolten täytyy kilpailla keskenään? Kiveen hakatut sukupuoliroolit pitäisi murtaa ja antaa kaikille vapaus toteuttaa itseään haluamallaan tavalla. Kaikkien pitäisi tukea toisiaan riippumatta sukupuolesta tai mistään muustakaan.

Minua hätkähdyttäneet lainaukset:

"Mahti kuihtuu ja valtiaat katoavat. Valtakunnat sortuvat ja rikkaudet rapisevat tyhjään. Imperiumit hajoavat, uskonnot unohtuvat. Mutta taide pysyy." (s.92)

"2000-luvun alussa taiteilijan sukupuoli saattaa vaikuttaa työhön, mutta se ei ole taiteen tekemisen ehto kuten ennen. Naiset taiteen yleisönä näyttävät olevan suurempi ongelma." (s.97)

"Naisten tehtävänähän on kustantaa kulttuuri, ei kommentoida. Tommy Taberman sentään muisti huomauttaa maksajasta, keski-ikäisestä naisesta, joka ostaa kirjat ja täyttää teatterin ja konserttien katsomot ja taidenäyttelyt -." (s.118)

"Yleisöä voi halveksua sen vuoksi, että se on väärän ikäistä tai väärää sukupuolta, se oleilee väärässä paikassa tai on puketunut väärin, esimerkiksi kukkahattuun ja mekkoon. Herää kiintoisa kysymys: minkälainen on oikea yleisö? Pitääkö yleisöllä olla kivekset? Muuttuvatko taiteilijan työt huonommiksi, jos yleisöllä onkin munasarjat?" (s.98)

"Yhteiskunta miettii kuumeisesti keinoja, joilla naisten työssäkäyntiä voitaisiin vaikeuttaa. Maksetaan naisille kurjaa palkkaa, estetään uralla eteneminen, huolehditaan ettei päivähoitopaikkoja ole tarpeeksi, säädetään vuosikausien hoitovapaita. Kaiken takana lienee tiedostamaton toive, että aikaa voitaisiin kääntää taaksepäin, saada naiset jälleen kotiin perhettä palvelemaan." (s.125)

"Naiset tekevät omaisiaan ja kotiaan hoitaessaan yhteiskunnalle ilmaista työtä, jonka arvo on vuosittain 40 % bruttokansantuotteesta. Kaikki maailman kulttuurit joutuvat nojaamaan tähän tosiasiaan: millään yhteiskunnalla ei toistaiseksi ole varaa maksaa tästä työstä. Toisaalta, jos se jätetään tekemättä, yhteiskunta romahtaa. - Toinen puoli väestöstä on tottunut saamaan lähes rajattoman määrän ilmaistyötä väestön toiselta puolelta." (s.126)

"´Ei koskaan olemassa´ koitui monen naistaiteilijan kohtaloksi. Käsikirjoituksia ei julkaistu, tauluja myytiin isän tai veljen nimellä, jotta ne olisivat menneet kaupaksi. Naisen pyrkimys toteuttaa omaa lahjakkuuttaan - on vuosituhansien aikana ollut ylivoimaisen vaikeaa." (s.136)

"Porilaista yleisöä huvitetaan alkeellisella navanalushuumorilla ja loppuun kalutuilla naista pilkkaavilla teinisukkeluuksilla. En lakkaa ihmettelemästä suomalaisen naisen loputtoman korrektia käytöstä ja kohteliaisuutta. Vääristyneesti hymyillen, kimeästi nauraen hän nyökkäilee, kun hänen ruumiinsa poljetaan lokaan, hänen älyään syljetään, hänen työtään halveksitaan, hänen synnytyksilleen nauretaan. Ei koskaan, ei missään, sotaisinkaan feministi pysty häpäisemään miestä sillä tavalla kuin naista häpäisevät ne sivistyneinä itseään pitävät herrat, jotka huvikseen alentavat äitinsä, vaimonsa ja tyttärensä ihmisarvon suuren yleisön edessä kerätäkseen kiitokseksi muutaman hihityksen. Naista saa pilkata miten paljon tahansa, mutta auta armias, jos tulee sanoneeksi poikkipuolisen sanan miehestä. - Mies ei kestä sitä, mitä hän itse naiselle sanoo." (s.139-140)

"Maailmassa on massiivisesti ja jatkuvasti pahoinpidelty väestönosa, jonka kärsimystä on kauan pidetty joko ansaittuna tai itsestään selvyytenä. Se on naiset - kaikkialla, kaikissa kulttuureissa, kaikissa yhteiskuntaluokissa, kaikkina aikoina." (s.150)

"Naisten syyllistäminen asiasta kuin asiasta on globaalia urheilua, johon osallistuvat sekä miehet että naiset. Jos et anna, olet pihtari. Jos annat, olet huora. Jos et ansaitse itse leipääsi, olet loinen. Jos elätät itsesi, olet huono äiti. Jos siivoat, olet tiukkapipo. Jos et siivoa, olet epäsiisti hutsu. Jos huolehdit olemuksestasi, olet turhamainen. Jos et piittaa ulkonäöstäsi, olet variksenpelätti. - Teet niin tai näin, teet aina väärin." (s.158-159)

"Onko suomalainen nainen teidän mielestänne ansainnut tällaisen kohtelun? Hän joka pelasti kotirintaman? Hän, joka painaa kahta työpäivää?" (s.181)

"Seksiobjektiksi treenaamista parempi palvelus lapsille on opettaa naisten kunnioittamista ja hyvää käytöstä." (s.209)

"Lapsen oikeuksien julistukseen pitäisi kuulua lapsen oikeus oppia ne käytöstavat, joita hänen oma yhteisönsä kunnioittaa." (s.212)

"Jos oppilaalla alun perin oli jonkinlainen itseluottamus, koulu kyllä nujersi sen." (s.218)

"Kukaan ei ole vielä järkevästi selittänyt minulle, miksi nainen olisi huonompi kuin mies. Minun näkemykseni mukaan nainen ei ole parempi kuin mies, mutta ei myöskään huonompi." (s.174)


Helmet lukuhaaste 2016: 36. Kokoelma esseitä tai kolumneja

Kommentit