tiistai 20. lokakuuta 2015

Lauren Miller: Parallel"Where am I? - What the hell is going on?"

Miller, Lauren: Parallel
Julkaistu: 2013
Mistä maasta: Yhdysvallat
Sivumäärä: 381

Takakannesta: "Abby always had a plan for her life. And she always thought it was up to her to make that plan. But that was before she woke up in someone else´s version of her life, with memories that didn´t belong to her. What would you do if your past wasn´t your own any more? If your future belonged to someone else? How would you live if you only had today?"

Abbylla on selkeä kuva siitä, mitä hän haluaa elämällään tehdä; minne yliopistoon hän haluaa pyrkiä ja millaisen uran hän haluaa itselleen luoda. Siitä huolimatta hän löytää itsensä tilanteesta, jota hän ei ole ollenkaan suunnitellut itselleen. Kaikki muuuttuu, kun hän eräänä aamuna herää täysin tuntemattomasta paikasta tuntemattomien ihmisten ympäröimänä. Hän ei ymmärrä, mitä on tapahtunut ja miksi hänellä on päässään kahdenlaisia muistoja noin vuoden takaiselta päivältä.

Kirja kertoo rinnakkaistodellisuuksista ja niiden sulautumisesta yhteen sekä rinnakkaismaailman henkilöiden tekemisten vaikutuksista käsillä olevaan todellisuuteen, joka muuttuu sitä mukaa, mitä päätöksiä rinnakkaismaailman henkilöt tekevät. Minusta on mielenkiintoista lukea, kuinka Abby oppii matkan varrella uusia puolia itsestään. Hän ymmärtää, että kaikkia asioita ei voi kontrolloida, sillä jokaisen elämään vaikuttaa myös heistä riippumattomat tekijät. Hän oppii myös, että kaikilla teoilla on merkitystä ja että on hyvä välillä rauhoittua ja rentoutua. Mielestäni on hyvä ymmärtää, kuinka on tärkeää elää nykyhetkessä ja arvostaa sitä, mitä tällä hetkellä omassa elämässä on. Liian moni elää tulevaisuudessa; elämä alkaa sitten kun saan opiskelupaikan tai sitten kun saan työpaikan tai sitten kun saan oman asunnon tai sitten kun menen naimisiin tai sitten kun saan lapsia tai sitten kun pääsen hyvin ansaituille eläkepäiville. Sitten voi olla jo liian myöhäistä. Aika loppuu.

Mielestäni kirjassa on mukaansatempaava ja nuorekas kieli ja kirjoitustyyli, jota on helppo lukea. Ahmin kirjan melkein yhdeltä istumalta, sillä aihealue kiinnostaa minua. Pidin hahmoista, sillä he tuntuivat aidoilta. Kirjailija sai heidät heräämään eloon. Minusta oli mielenkiintoista ajatella erilaisia teorioita, joita kirjassa kerrottiin avaruuteen ja erilaisiin maailmoihin liittyen. Pohdin, kuinka ihmisten elämä rakentuu; omien valintojen, muiden vaikutuksen vai kohtalon määräämänä.

Mainittakoon myös, että kirjassa puhutaan Salvador Dalin Muiston pysyvyys (La persistencia de la memoria, vuodelta 1931) maalauksesta. Siinä on kolme sulavaa taskukelloa sekä muurahaisia kuhiseva kiinteä kello. Kaikki kellot näyttävät eri aikaa, jolloin vaikuttaa siltä, että ajalla ei ole mitään merkitystä.Kiitos kirjavinkistä Lumiset kuusenoksat blogille.

1 kommentti:

  1. Kiva että tykkäsit kirjasta! Parallel oli minustakin tosi siisti kokemus, ja on hauskaa jakaa se jonkun kanssa:D Olet myös kunnioitettavan selkeästi ja tiiviisti saanut selostettua rinnakkaismaailma-kuvion - pisteet siitä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!