tiistai 28. toukokuuta 2024

Namikolinx & Iina Thomsson: On rankkaa olla tyhmä

Namikolinx on suomalainen sisällöntuottaja ja sosiaalisen median vaikuttaja Miranda Rönnberg (syntynyt 9.9.1999). Kirjan nimi 'On rankkaa olla tyhmä' kertoo huonommuuden tunteesta. Kirja on kirjoitettu vertaistueksi ja inspiraation lähteeksi heille, jotka ovat kokeneet kiusaamista, vaikeuksia olla oma itsensä tai haasteita koulunkäynnissä. Toiveena on, että kaikki osaisivat arvostaa itseään, sillä ihmiset ovat hyviä niin monissa eri asioissa.

"Uskallan elää juuri itseni näköistä elämää, ja toivon, että kokemukseni inspiroisivat myös sinua muovaamaan elämästäsi juuri sinun näköisesi!" (s.8)

Miranda kertoo omasta elämästään koulunkäyntiin, uraan, harrastuksiin ja ystävyyssuhteisiin liittyen. Hän toteaa haluavansa unelmoida, kasvaa, kehittyä ja nauttia arjesta. Hänen mielestään jokaisella on oikeus muuttua.

"Epäonnistumiset kuitenkin kuuluvat elämään, eikä ilman virheitä voi oppia." (s.100)

Ihmiset ovat vain ihmisiä. Heidän sanojaan ei kannata ottaa kannettavakseen. Ei edes opettajien. Hekin nimittäin saattavat päästää suustaan ajattelemattomia sanoja. Kiusaamista ei sen sijaan tarvitse sietää, vaan siihen on puututtava.

"Älä siis suhtaudu liian vakavasti siihen, jos joku opettaja sanoo sinulle ikävästi oppimisestasi tai saat koulussa huonoja arvosanoja, vaikka yrittäisit parhaasi." (s.37)

Miranda pohtii ihmisten välistä arvojärjestystä. Tutkin, että Mannerheimin lastensuojeluliiton sivujen mukaan lasten ja nuorten ajattelu on mustavalkoista ja ehdotonta. He haluavat tuntea kuuluvansa samalla tavalla ajattelevaan ryhmään. Heille on tärkeää toimia yleisesti hyväksytyn normin ja sääntöjen mukaan.

"Ihmiset yleensä ärsyttävät toisiaan siksi, että he toimivat eri arvojen mukaisesti." (s.47)

Miranda on valinnut uran, joka nojaa persoonaan ja suosituimmuuteen. Hänen on selvästi haastavaa kilpailla muiden tubettajien kanssa niin sanotusta vähemmistöasemasta käsin. Miranda on valinnut pyrkimisen täydellisyyteen ja muiden miellyttämiseen, mistä hän on kylläkin pienin askelin irtautumassa.

"Kun kanavani kasvoi, aloin keskittyä tosi paljon siihen, etten vain loukkaisi ketään tai sanoisi mitään väärää." (s.28)

Mirandan muistot netin ihmeellisestä maailmasta ja nimimerkin syntytarinasta kuulostavat hauskasti tutuilta, vaikka olen eri ikäpolvea. Yksi kiinnostuksenkohde johtaa seuraavaan. Lopulta on muodostunut aivan uusi elämäntapa.

"Muista, että itseään voi toteuttaa ja elämästä voi nauttia myös ilman suuria pyrkimyksiä." (s.145)

Kirjan ulkoasu on pirteän värinen ja nuoria lukijoita houkutteleva. Teksti on isofonttinen ja helppolukuinen. Sivuilta löytyy tekstin oheen aseteltuja nättejä piirustuksia ja qr-koodeja, jotka johdattavat Namikolinxin YouTube videoihin. Katselin muutamia videoita kirjan lukemisen ohella. Uskon, että ne puhuttelevat nuoria katsojia. Kirja kokoaa videoilla esitetyt ajatukset kivasti yhteen.

"Haluan olla tukena niille, jotka ovat myös kokeneet maailman epäkohdat, ja auttaa heitä jatkamaan eteenpäin." (s.109)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!