Aino ja Jean Sibeliuksen kolmetoistavuotias tytär Ruth Sibelius opiskelee Suomalaisessa Yhteiskoulussa Helsingissä. Siellä hän osallistuu näytelmäkerhoon. Rakkaus näyttelemistä kohtaan innoittaa häntä hakemaan Kansallisteatterin oppilaskouluun.
"Tässä vaiheessa jännitti aina ja ennen esiripun aukeamista vielä enemmän, mutta se oli hyvä tunne." (s.8)
"Näytteleminen on yhteistyötä, ja parasta se on silloin, kun kaikki kunnioittavat ja tukevat toisiaan." (s.177)
Lukija pääsee tutustumaan 1900-luvun alun taiteilijasukujen elämää Suomen suuriruhtinaskunnassa. Taiteilijapiireissä harjoitetaan suomalaisuutta, säveltämistä, näyttelemistä, kirjallisuutta ja kuvataidetta. Aino Sibelius, Alexander ja Elisabeth Järnefeltin tytär, on Pietarin aatelissukua. Tytär Ruth Sibelius laulaa jouluna isä Jean Sibeliuksen säveltämiä lauluja 'En etsi valtaa loistoa' ja 'On hanget korkeat nietokset'. Sukulaisvierailuilla tyttö näkee taidemaalari eno Eero Järnefeltin ja hänen vaimonsa näyttelijätär Saimin. Anni Swan kirjoittaa sisaruksista sadun. Ateneumissa voi nähdä Pekka Halosen maalauksen.
"Teatterin avajaisten näytelmään Pohjolan häät oli pappa säveltänyt runon Tulen synty, lavasteet oli maalannut Halosen Pekka-setä ja enon vaimo Saimi-täti näytellyt yhtä päärooleista." (s.204)
"Ruth veti syvään henkeä ja tunsi kiitollisuutta kuuluessaan siihen pieneen osaan suomalaisia, jolla oli kaikki näin hyvin." (s.106)
Raili Mikkanen kuvailee elävästi nuoren naisen elämää sekä lapsuudenkodissa että Helsingissä. Opiskelua taukojumppineen, vapaa-aikaa Fazerin kahvilassa vieraillen ja kesälomaa kasveja keräillen. Ruth Sibelius kokee maailman muuttuvan ympärillään. Hevoset vaihdetaan polkupyöriin ja autoihin. Tosin sukupuolten välistä tasa-arvoa ei vielä saavuteta. Ruthia harmittaa etenkin tyttöjen ja poikien liikuntatuntien eroavaisuudet. Myös Suomen itsenäistymiseen liittyvistä haaveista saa korkeintaan kuiskailla.
"Tässä ystäväjoukossa pikemminkin kunnioitettiin kuin arvosteltiin ihmisten omia valintoja ja persoonallisuuksia." (s.87)
Ihana tarina unelmista, jotka käyvät toteen. Kirja sopii etenkin teatterista pitäville. Se myös innostaa vierailemaan taidemuseoissa ja tutustumaan lisää suomalaisten taiteilijasukujen elämään. Raili Mikkasen nuorille suunnatut historialliset romaanit ovat näin aikuisellekin ilahduttava löytö.
"Kirjailija Raili Mikkanen saa historian elämään niin ettei se tunnu enää historialta vaan osalta meidän elämäämme."
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!