tiistai 21. heinäkuuta 2020

Arto Paasilinna: Tohelo suojelusenkeli

Suojelusenkeli Sulo Auvinen saa tehtäväkseen katsoa onnellista elämää elävän Aaro Korhosen perään. Enkeli Gabriel arvelee, että tehtävä on niin helppo, että aloitteleva suojelusenkeli ei voi sitä tyriä. Sulo ottaa työssä onnistumisen kunnia-asiakseen. Hän  tähtää heti korkealle ja päättää hankkia Aarolle vaimon ja runsaan omaisuuden kuin taivaan lahjana. Pitäisi hölmönkin enkelin tietää, ettei tyhjästä voi nyhjäistä ilman vakavia seurauksia. Sulo tunaroi tunaroimasta päästyään eikä näytä oppivan virheistään. Meno sen kuin yltyy, mopoja karkaa, laivoja uppoaa ja ruumiita tulee. Ehkä ei sen niin väliä, sillä tuleehan kuolleista lisää enkeleitä - tai vaihtoehtoisesti piruja, sillä pitäähän maailmassa jonkinlainen tasapaino olla.

"Oikean tien valitseminen on usein ihmisille ja jopa enkeleille ylivoimaisen vaikeaa." (s.29)

Arto Paasilinna on mestari kertoja. Hän johdattaa kirjansa henkilöt leppoisasti tarinan läpi. Ei haittaa, vaikka matkan varrella tulee vähän osumaa. Musta huumori kukkii ja haitari soi. Ei voi kuin ihailla kerronnan sujuvuutta ja nauraa osuville huomioille. Mennyt maailma hyrisee, kun kirjailija pistää parastaan.

"Mielellään olisi keskeyttänyt matkan ja palannut takaisin maalliseen vaellukseen, elämään... mutta kuolleilla ei ole varaa valita, ei edes enkeleiksi ylenneillä. Pakko oli jatkaa raskasta taivaallista vaellusta." (s.97)
2 kommenttia:

  1. Olen lukenut yhden Paasilinnan kirjan. Bloggaus on pian tulossa. Jäniksen vuosi ja Lampaansyöjät olen katsonut elokuvana. Paasilinna oli suosittu kirjailija, jopa ulkomaita myöten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paasilinnan kirjat sopivat lukumakuuni todella hyvin. Nokkelaa, huvittavaa, osuvaa, hauskaa ja ajatuksiakin herättävää.

      Poista

Kiitos kommentista!